Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Jetrena pašteta: posebna delikatesa

Paštete su fino začinjena jela od različitih vrsta mesa, kao što su obično meso, divljač, perad, riba te iznutrice i jetra. One se začinjavaju posebnom mješavinom začina, ali i vinom, konjakom i svježim začinskim biljem.

Dobro je znati

Jetrena pašteta ima ova posebna svojstva

Svježa jetrena pašteta u detaljnom prikazu

Jetrena pašteta proizvodi se od jetre svinjetine, govedine, teletine, peradi ili jetre bakalara. Ona u prosjeku ima udio jetre od oko 25 posto. Dostupna je u ovitku od tijesta, u ovitku od slanine, s ovojem od bobičastog voća ili bez ičega. Djelomično se tijekom proizvodnje upotrebljavaju vrhnje i jaja . Jetrena pašteta ima intenzivno-pikantan okus, a usto je i zdrava jer jetra sadrži brojne korisne vitamine i mineralne tvari.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe jetrena pašteta?

Podrijetlo guščje jetrene paštete seže unatrag do oko 1762. godine u Strasbourg. Ondje ju je izumio kuhar maršala de Contadesa, koji se zatim skrasio kao proizvođač paštete. Kasnije je Strasbourg postao omiljenim i uspješnim središtem proizvođača pašteta. Umjesto guščje jetre, za proizvodnju jetrene paštete upotrebljava se i jetra svinje, goveda, teleta ili bakalara.


Sezona

Kada je sezona jetrene paštete?

Jetrena pašteta dostupna je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati jetrena pašteta i kako se treba čuvati?

Svježa jetrena pašteta u detaljnom prikazu

Jetrena pašteta zbilja je posebna delikatesa te je prikladna kao namaz na bagetu, kruhu ili žemljici. Ukusan je prilog žele od brusnica. Svježa jetrena pašteta može se čuvati u hladnjaku pri temperaturi od dva do četiri Celzijeva stupnja, no mora se potrošiti u što kraćem roku. Također, najhladnije mjesto za čuvanje jetrene paštete nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Jetrena pašteta može se i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva na razdoblje od četiri mjeseca. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno.


Sastojci

Ovo se nalazi u jetrenoj pašteti

Jetrena pašteta vrijedan je izvor željeza, a u njoj su također sadržani važni vitamini B12 i B6 te mineralne tvari kalcij i magnezij. Vitamini B12 i B6 imaju važnu ulogu u metabolizmu homocisteina, dok sadržane mineralne tvari kalcij i magnezij jačaju srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja. Tijekom trudnoće ne bi se smjela jesti hrana koja sadrži jetru jer ona sadrži velike količine vitamina A.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 313 kcal

Ugljikohidrati: 0,67 g

Bjelančevine: 14,2 g

Masti: 28,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 9,65 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,6 mg

Vitamin B6: 0,45 mg

Vitamin C: 9,5 mg

Vitamin E: 0,36 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 10 mg

Željezo: 7 mg

Kalij: 173 mg

Magnezij: 15 mg

Natrij: 738 mg