Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Jagoda: omiljeno crveno voće

Tamo crvena boja, meko meso i aromatičan okus - ovo su značajke jagode. Osobito ljeti, odlična je na i u kolačima te kao voćni element u desertima. Jagode se koriste i kao sastojak u slanim jelima. 

Definicija

Šta je to jagoda?

Svježe jagode na detaljnom prikazu

Jagoda (latinski fragaria) pripada obitelji ruža i rod je potporodice Rosoideae, u koju se ubrajaju i, na primjer, damski plašt ili peterolist. Baš kao i maline i kupine, jagode botanički nisu bobičasto voće, već takozvano kolektivno voće.

Ovako rastu jagode

Kao i što joj sam naziv govori, jagoda raste blizu zemlje. Cvjetovi biljke su bijeli do žućkasti i obično cvatu kad hladnija razdoblja prođu. Sama jagoda je samo privid voća. To znači da se stvarni plod biljke ne sastoji od crvenog voćnog mesa. Mala žuto-zelena zrnca na površini su pojedinačni plodovi. Strogo govoreći, to nije pravo voće, već orašasti plodovi. 

Raznolikost okusa jagoda

Postoji gotovo 100 sorti koje se razlikuju po obliku, boji i okusu – od tamnocrvenih, malih i okruglih do svijetlo-crvenih, velikih i stožastih. Ovisno o vrsti, jagode mogu biti voćnog do začinskskog okusa. U pravilu su to male bobice koje prave veliki spektakl u mirisu i okusu - pod uvjetom da su potpuno zrele. Istraživanja su pokazala da potpuno zrele bobice sadrže i do 20 posto više hranjivih tvari. Stoga pri kupnji pazite da na plodovima više ne bude svijetlih mrlja oko čaške. Za razliku od mnogih drugih vrsta voća, jagode ne sazrijevaju naknadno.


Podrijetlo

Odakle potječe jagoda?

Poznato je da su jagode bile na jelovniku već u kamenom dobu. Njihova izvorna veličina bila je slična današnjoj šumskoj jagodi. U srednjem vijeku farmeri su počeli saditi jagode na odvojenom zemljištu. Od 18. stoljeća počinju se prvi pokušaji križanja i stvaraju nove sorte. Cilj: plodovi bi trebali postati veći. Oko 1750. veliko voće koje danas poznajemo kao vrtna jagoda nastalo je iz uvezene čileanske jagode i virdžinijske jagode iz Sjeverne Amerike. Od tada je uzgojeno više od 1000 sorti jagoda. Većina sorti raste u umjerenim zonama. Posebno su šumske jagode rasprostranjene u Europi, SAD-u i sjevernoj Aziji. 


Uzgoj i branje

Kad se jagode uzgajaju i beru?

Svježe jagode na detaljnom prikazu

Savjeti za sadnju jagoda

Idealno se jagode sade krajem kolovoza, ali najkasnije do kraja rujna. Zahvaljujući temperaturama preostalih toplih dana, mlade biljke mogu skupiti dovoljno snage i porasti da prežive zimu. To mladim jagodama daje dovoljno vremena da formiraju cvjetove prije prvog mraza. Od toga ovisi koliko će plodova biljka donijeti sljedeće godine. Međutim, jagode se mogu saditi i u proljeće. Za to vrijeme prikladne su takozvane frigo biljke koje već rastu kod vrtlara preko zime i dostupne su kao presadnice. Biljke nakon sadnje u prosjeku nakon 100 dana već počinju davati plodove.

Jagode vole sunce

Uglavnom, biljke jagode vole sunčana mjesta i ne smiju biti na istom mjestu duže od tri godine, inače će plodovi iz godine u godinu biti sve manji. Kad se uberu nezrele, jagode više ne mogu dozrijevati. Iz tog razloga spadaju u neklimakterično voće. Najbolje vrijeme za berbu je kada su plodovi lijepi i crveni i nemaju više zelenih mrlja. Intenzivan miris i meka konzistencija također ukazuju na optimalan stupanj zrelosti.

Održiv uzgoj jagoda

Jagode su nježne biljke. Ako ih želite uzgajati održivo i organski, trebali biste uzeti u obzir sljedeće savjete: Kod organskog uzgoja jagoda zabranjena je uporaba kemijskih pesticida i gnojiva bilo koje vrste. Za suzbijanje štetnika treba koristiti prirodna sredstva. Mekani sapun, na primjer, staje na kraj grinjama. Pokrivanje biljaka runom također nudi zaštitu. Kako biste spriječili pojavu gljivica, poželjno je ostaviti više prostora između biljaka jagoda. Iako to gljivicama daje više prostora za rast, biljke ne mogu zaraziti jedna drugu. Sloj slame kao podloge osigurava da tlo ostane relativno suho i također nudi zaštitu od puževa i drugih štetnika.

Kad je sezona jagoda?

Sezona jagoda ovisi o vremenskim prilikama i stoga može varirati iz godine u godinu. U pravilu, biljke jagode cvjetaju u travnju i svibnju. Sezona se završava najkasnije krajem srpnja. Do tada se plodovi mogu brati ovisno o regiji. Šumske jagode mogu se uočiti na rubovima šuma i proplanaka samo u lipnju i srpnju. 
 

Kontrolna lista za svježe jagode:

  • punašna i ravnomjerno svijetlocrvena
  • aromatičan miris
  • nema vidljivih točaka pritiska
  • čvrstoća voćnog mesa
  • zelene čaške bez bijelih vrhova s ​​kratkom zelenom peteljkom

Čuvanje

Evo kako se jagode čuvaju

Sezona jagoda je kratka, ali su ti mali crveni plodovi vrlo traženi. Kako ih je najbolje čuvati i kako je moguće uživati ​​u jagodama tijekom cijele godine? Optimalno mjesto za čuvanje jagoda je hladnjak. Tamo mogu ostati do tjedan dana. U kasnijoj fazi treba pripaziti da se ukloni omekšalo ili već trulo voće. Jagode se također mogu sušiti ili konzervirati kako bi im se produžio rok trajanja.  

Kako lako zamrznuti jagode

Zamrzavanje je još jedan način za očuvanje jagoda. Zato je dobro znati: Dodavanjem šećera smrznute jagode će duže trajati. Da biste to učinili, otopite 500 grama šećera u otprilike istoj količini vruće vode i prelijte voće kao sirup. Ostavite da se potpuno ohladi prije zamrzavanja. Također biste trebali obratiti pozornost na sljedeće stavke:

  • Voće dobro operite i zatim dobro osušite, inače će se voće smrznuti slijepljeno. 
  • Baza stabljike daje aromu, stoga je uklonite neposredno prije zamrzavanja. 
  • Označite vrećice za zamrzavanje s jagodama datumom zamrzavanja. Tako zamrznute jagode čuvaju se oko godinu dana.
  • Nakon odmrzavanja, jagode će biti mekane. Ako vam se to ne sviđa, prije zamrzavanja voće izmiksajte u pire. 

 

Dodatni savjet:

Najbolji način da spriječite da se jagode zalijepe u zamrzivaču je da ih prethodno naglo zamrznete. Da biste to učinili, jednostavno stavite svježe voće jedno do drugog na tanjur i zamrznite ih u zamrzivaču otprilike jedan do dva sata. 


Dobro je znati

Zanimljivosti o jagodama

Zanimljivosti i zabavne činjenice o ovom omiljenom crvenom voću: 

Reprodukcija

Glede razmnožavanja, jagoda ne ovisi ni o jednoj drugoj biljci, jer je hermafrodit. Sisavci poput lisice, ježa ili ptica jedu njihove plodove. Sitni orašasti plodovi se ne probavljaju i ponovno se izlučuju. Tako se biljka jagode dalje širi. Ako plodovi ostanu na grmu, osuše se, a zatim padaju na tlo. Nove se biljke mogu razvijati i na taj način. Osim mnogih hibridnih oblika, botaničari razlikuju kultiviranu jagodu i šumsku jagodu. Osim toga, dijele se na jednokratne i višegodišnje sorte.

Mali pomoćnici

Mravi su također među životinjama koje pomažu u širenju jagode. Oni nose plod u svoj mravinjak i hrane pulpom svoje ličinke. Oni u tom procesu ostavljaju sitne orašaste plodove na pulpi. „Mravlje odlaganje otpada“ ih zatim ponovno odvodi van. 

Zabuna sa ananasom

Zbog latinskog izraza fragaria x ananassa za poznatu vrtnu jagodu, u Austriji su je nekada zvali ananas. Ovaj izraz sada više nije baš uobičajen. S vremena na vrijeme još uvijek tu i tamo čujete naziv ananas-jagoda. Sastojci

Čega ima u jagodama

Jagode su bogate važnim vitaminima i mineralima. Crveni plodovi također su cijenjeni jer imaju visok sadržaj vlakana, a sadrže i polifenole. Oni mogu zaštititi tijelo od kardiovaskularnih bolesti.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 32 kcal

Ugljični hidrati: 5,5 g

Bjelančevine: 0,8 g

Masti: 0,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 3 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,06 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 62 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 24 mg

Željezo: 1 mg

Kalij: 147 mg

Magnezij: 15 mg

Natrij: 2 mg