Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Ogrozd: bez trnja

Ne treba se bojati bodljikavog osjećaja u ustima kada jedete ogrozd. Neki plodovi imaju fine dlačice, ali one nemaju utjecaja na okus.  Još uvijek tražite odgovarajuću ideju za recept? Možete ih pronaći ovdje, kao i uzbudljive činjenice o ogrozdima.

Dobro je znati

Ogrozd ima raznolika svojstva 

Svježi ogrozd na detaljnom prikazu

Nekada samonikla biljka, ogrozd (Ribes uva-crispa) je danas vrlo popularan i našao se u našim vrtovima. Ona spada u obitelj Saxifrage i razvija se kao grm, živica i uzgajane visoke stabljike . Ogrozd raste samoniklo u grmlju i na rubovima šuma. Biljka u proljeće rađa cvjetove zelenkaste do crvenkaste boje. To cvijeće oplođuju uglavnom pčele i bumbari. Grane biljke ogrozd prekrivene su trnjem. Listovi su široki oko 3 centimetra. Imaju zaobljen do peterokutni oblik. Plodovi sazrijevaju od lipnja do kolovoza. 

Ogrozd dolazi u različitim varijantama

Ovisno o sorti, okus im je sladak ili kiselkast. Neke vrste imaju dlakavu ili glatku kožu, dok druge imaju debelu ili tanku kožu. Ako su bobice još nezrele, prilično su kiselkastog okusa. Što su zrelije, to su slađeg okusa. Također se razlikuju po boji i obliku. Postoje žute, bijele i crvene bobice. Neke su bobice prilično okrugle, druge duguljaste.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe ogrozd?

Ogrozd izvorno dolazi iz Euroazije i sjeverne Afrike. U knjigama o bilju se navodi još u 14. stoljeću. Danas većina ogrozda dolazi iz Njemačke – zemlje s najvećom proizvodnjom ogrozda na svijetu. Međutim, te bobice se uzgajaju gotovo u cijeloj Europi. Čak rastu i na Kavkazu, u Maloj Aziji, na Himalaji, u Kini i sjevernoj Africi. U Alpama se ogrozd može naći do 1500 metara nadmorske visine. Osim Njemačke, važna su uzgojna područja za ogrozd i Rusija i Poljska. 


Sezona

Kad je sezona ogrozda?

Sezona ogrozda je od svibnja do kolovoza. U današnje vrijeme na tržište uglavnom dolazi iz Njemačke i Poljske.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati ogrozdi i kako se trebaju čuvati?

Svježi ogrozd na detaljnom prikazu

Zreli ogrozd s tankom koricom može se jesti sirov ili u voćnoj salati. S druge strane, ogrozd s čvršćom korom najbolje je koristiti za pečenje i konzerviranje. Također su posebno dobri za marmeladu, žele i kompot. 

Ovo je najbolji način čuvanja ogrozda

Naravno, zreli ogrozd ima poseban okus ako se odmah pojede. Ogrozd se bez problema može čuvati i u hladnjaku do tjedan dana ako nije prezreo. Također ga možeš i zamrznuti.


Sastojci

Čega ima u ogrozdu

Bilo da je to bijela, žuta ili crvena: različite sorte ogrozda ne samo da imaju dobar okus, već i čine nešto dobro za naše tijelo kada se jede. Sadrže puno vitamina C i kalija koji mogu ojačati npr. srce i živce. Osim toga, mali plodovi slažu se s grubljom hranom i pospješuju probavu. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 37 kcal

Ugljični hidrati: 7,1 g

Bjelančevine: 0,8 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 18 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,02 mg

Vitamin B6: 0,02 mg

Vitamin C: 34 mg

Vitamin E: 0,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 29 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 203 mg

Magnezij: 15 mg

Natrij: 1 mg