Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Borovnice: malo kalorija, a hranjive

Borovnice pripadaju obitelji vrijesa, a nazivaju se i plave bobice, šumske bobice ili crne bobice. Plodovi su vrlo dobrog okusa, hranjivi su i koristili su se i koriste se u narodnoj medicini u ljekovite svrhe.

Dobro je znati

Borovnica ima ova različita svojstva 

Svježe borovnice na detaljnom prikazu

Razlikuju se prave borovnice i kultivirane borovnice, koje dolaze iz Sjeverne Amerike. Prava borovnica sadrži antocijane za bojenje i u kori i u voćnom mesu. Kod kultiviranih borovnica plavi pigment se nalazi samo u kori, dok meso ostaje svijetlo. Uz to, kultivirane borovnice su zbog uzgoja veće od svojih divljih srodnica.

Ovako raste borovnica

Grm na kojem rastu borovnice visok je oko pola metra, listovi su ovalnog oblika i blago nazubljenih rubova. Crveni cvjetovi postaju ukusne borovnice. Biljka cvjeta od svibnja do lipnja i raste u sjenovitim šumama, vrištinama i tresetištima.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe borovnica?

Izvorne borovnice su podrijetlom iz Sjeverne Europe i Azije. Kultivirane borovnice, s druge strane, potječu iz Sjeverne Amerike i dolaze iz SAD-a i Kanade. Ove se sorte uzgajaju i u Australiji, Novom Zelandu i srednjoj Europi. Međutim, taj mali plod ima obožavatelje diljem svijeta. Jeste li znali, na primjer, da u malom njemačkom gradiću Eggesinu postoji čak i spomenik borovnici? Osim toga, voće se tamo svake godine slavi na takozvanom „Borovnica-festu“. Tu se posjetiteljima prikazuje kako se borovnice mogu koristiti svestrano. Naravno, ne smije izostati obavezna torta s borovnicama.


Sezona

Kad je sezona borovnice?

Svježe borovnice su u sezoni tijekom ljetnih mjeseci lipnja, srpnja, kolovoza i rujna. U ovim mjesecima spremne su za berbu.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati borovnica i kako se treba čuvati?

Svježe borovnice na detaljnom prikazu

Svježe borovnice mogu se koristiti i samostalno, u voćnoj salati, musliju ili jogurtu. Plavi plodovi su također vrlo pogodni za pečenje, bilo kao kolači od borovnica ili torta od borovnica. One su ukusne i zdrave čak i ako ih sami pripravite u smoothijima. Dobra alternativa smrznutim borovnicama su smrznute suhe bobice. Ostale mogućnosti namjene uključuju slatko, žele i kompot od borovnica.

Borovnica - osjetljivo voće

Borovnice treba pažljivo čuvati jer su vrlo osjetljive na pritisak. Prilikom kupnje pazite da zdjelice budu male. To znači da je na nižim plodovima manja težina. Borovnice nisu osjetljive na hladnoću pa se svježe borovnice mogu čuvati u ladici za voće unutar hladnjaka do tjedan dana, nakon čega ih treba pojesti što prije. Borovnice su jedan od plodova koji kasno sazrijevaju. Sastojci

Čega ima u borovnici

Svježe borovnice na detaljnom prikazu

Borovnice su vrlo zdrave jer sadrže mnoge važne vitamine poput vitamina A, C i E. Također sadrže antocijanine, koji sprječavaju oštećenje stanica. Koliko su borovnice zdrave znalo se već u srednjem vijeku. Već tada su se sušile i koristile u obliku praha, na primjer, za liječenje bolova u želucu. Također sadrže puno vode i vrlo su niskokalorične, oko 40 kcal na 100 grama.

Uostalom: ne samo da plodovi sadrže vrijedne hranjive tvari. Listovi također sadrže flavonoide i tanine. Kao čajna infuzija, listovi se mogu koristiti, na primjer, za liječenje upala u ustima i grlu.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 37 kcal

Ugljični hidrati: 6,1 g

Bjelančevine: 0,7 g

Masti: 0,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 5,7 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,02 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 22 mg

Vitamin E: 2,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 10 mg

Željezo: 0,9 mg

Kalij: 78 mg

Magnezij: 2 mg

Natrij: 1 mg