Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kupine: prave vitaminske bombe

Znate li da kupine nemaju jedinstveno vrijeme cvjetanja? Grmovi mogu cvjetati od proljeća do zime. U međuvremenu naprave pauzu, da bi nakon toga ponovo predivno procvjetali. Kod ljudi to bi se vjerojatno zvalo kreativna pauza. Mi otkrivamo još uzbudljivih činjenica o ovoj preslatkoj bobici.

Dobro je znati

Kupine imaju raznolika svojstva

Svježe kupine na detaljnom prikazu

Grmovi kupine nalaze na šumskim čistinama, zonama ruševina, na pozidama željeznica i u svijetlim šumama. Zbog različitog cvjetanja, grm kupine ima i zrele i nezrele voćke. Činjenica da grm često cvjeta do prvog snijega je isto tako relativno neobična. Boja i okus voća mogu varirati, jer postoji puno podvrsta kupina. Lišće grma kupine je ovalno i blago narezano.

Kupine su jedna od pravih vitaminskih bombi

One su bogate vitaminima A, C, E i B i tako štite oči, ćelije i metaboličke procese u tijelu. Osim toga, postoji i visok sadržaj važnih minerala. Tu se trebaju posebno spomenuti željezo i folna kiselina. Za one koji vode računa o kalorijama, kupina je idealna užina između obroka. Ona sadrži samo 43 kalorije na 100 grama.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu kupine?

Kupina potječe iz Euroazije i sjeverne Amerike. Danas se one mogu naći kako rastu divlje, a i u našim vrtovima. Kupine spadaju u obitelj ruža, a njihov latinski naziv je Rubus Fruticosus AGG. Termini poput poljske kupine, trnoviti grm, jelenska lukovica, te „croatzberry“ bili su i još su česti narodni nazivi.


Sezona

Kad je sezona kupina?

Kupine se beru od lipnja do listopada.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati kupine i kako se trebaju čuvati?

Svježe kupine na detaljnom prikazu

Kupine se mogu koristiti na puno raznih načina. Možete ih koristiti u voćnim kolačima, desertima, sladoledu, jogurtima ili voćnim šejkovima. Domaće slatko od svježe prerađenih kupina je isto tako jako ukusno.

Kako održati kupine svježima

Svježe kupine su delikatno voće i ne mogu se držati dugo van hladnjaka. Stoga bi svježe kupine u svakom slučaju trebali čuvati u odjeljku hladnjaka za svježu hranu. Međutim, to ne bi trebalo biti dulje od jednog tjedna. Zamrznute kupine su isto tako dobra alternativa i mogu se koristiti u kuhinji u svako vrijeme. Tu je rok trajanja godinu dana.


Recepti

Što možeš pripremiti od kupina


Sastojci

Ovo se nalazi u kupinama

Kupine su idealna užina između obroka, jer one između ostalih stvari sadrže malo fruktoze i samo par kalorija. Njihov sadržaj vlakana je također visok i pomaže kod aktivnosti crijeva.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 44 kcal

Ugljični hidrati: 6,2 g

Bjelančevine: 1,2 g

Masti: 1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 45 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 17 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 44 mg

Željezo: 0,9 mg

Kalij: 180 mg

Magnezij: 30 mg

Natrij: 2 mg