Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Europske brusnice: crveno snažno voće

Europske brusnice su također poznate kao američke brusnice i uglavnom se prodaju u staklenkama ili zamrznute. Kao i američka brusnica, i europska brusnica je srodna borovnici. Budući da se američke brusnice nazivaju i „kultiviranim europskim brusnicama“, mogao bi se steći dojam da su to dva naziva za isto voće. No međutim, okus američkih brusnica se znatno razlikuje od europskih brusnica. U ovom članku ćemo vam reći još više stvari koje vrijedi znati o europskim brusnicama, njihovom podrijetlu i najboljem načinu skladištenja.

Dobro je znati

Europska brusnica ima raznolika svojstva

Svježe europske brusnice na detaljnom prikazu

Europske brusnice pripadaju rodu borovnica. Rastu na malim grmovima, a cvjetovi im počinju cvjetati krajem svibnja. Krajem kolovoza nastaju i sazrijevaju prve europske brusnice. Vrlo rane sorte rađaju prve bobice krajem lipnja. 

Okus i prerada brusnice

Voćno meso brusnice je bijelo. Okus im je prilično kiselkast. Iako ima malo trpkiji okus od američke brusnice, može zamijeniti voće u gotovo svim jelima. Podaci o količini i vremenu pripreme ostaju isti. Svježe europske brusnice su sklone plijesni i ne ostaju dugo svježe. Stoga se nude samo kao rasuti proizvodi u vrijeme žetve. Tu je i širok asortiman prerađenih europskih brusnica, primjerice u obliku kompota, slatka, želea ili soka. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu europske brusnice?

Europske brusnice uglavnom dolaze odavde:

  • Europa
  • Azija
  • Sjeverna Amerika

Mnoge šumske brusnice se beru u Kanadi. One se duboko zamrzavaju u svrhu izvoza. Brusnice rastu u crnogoričnim šumama s kiselim tlom. Brusnica je bila poznata i cijenjena kao ljekovita biljka još u srednjem vijeku.


Sezona

Kad je sezona europskih brusnica?

Sezona brusnica traje od kraja kolovoza do listopada. Tada se one beru u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati europske brusnice i kako se trebaju čuvati?

Svježe europske brusnice na detaljnom prikazu

Zbog prilično kiselog okusa, brusnice nisu nužno prikladne za da se konzumiraju sirove. Međutim, dobro se slažu s mesnim jelima kada se koriste u umacima . Brusnice su dobre i za pravljenje marmelada, želea ili soka . Prerađene u slatko, dobro se slažu s jelima od gljiva, pečenim Camembertom ili sa Cordon Bleu.

Ovako treba čuvati europske brusnice

Brusnice je najbolje čuvati u ladici za voće od hladnjaka i brzo ih iskoristiti. Brusnice su također dostupne duboko smrznute i stoga se mogu čuvati u zamrzivaču. U tom slučaju rok trajanja je prema podacima na pakiranju.Sastojci

Čega ima u europskim brusnicama

Brusnice sadrže obilje vitamina C, vitamina B i vitamina A. Minerali koji se u njima nalaze su kalcij, kalij, magnezij i fosfor. Inače, sok od brusnica je vrlo zdrav. Kažu da pomaže kod cistitisa. Kaže se da salicilna kiselina koju sadrži ima učinak ublažavanja bolova.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 35 kcal

Ugljični hidrati: 6,2 g

Bjelančevine: 0,3 g

Masti: 0,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 4 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,02 mg

Vitamin B6: 0,01 mg

Vitamin C: 12 mg

Vitamin E: 1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 14 mg

Željezo: 0,5 mg

Kalij: 77 mg

Magnezij: 6 mg

Natrij: 2 mg