Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Ribiz: zdravo voće

Ribizl, koje se jedu izravno s grma, jedno su od najukusnijih osvježenja u vrtu. Obogaćuju svaku voćnu salatu, a ujedno su i osnova za ukusne želee i marmelade, za zdrave sokove i ukusne deserte.

Dobro je znati

Ribiz ima ova različita svojstva 

Svježe ribizle na detaljnom prikazu

Ribiz pripada obitelji ogrozda. Poznati su grmovi voćaka crvenog, crnog i bijelog ribiza. Bobice su posebno bogate vitaminom C i važnim mineralnim tvarima. Stoga se često konzumiraju za jačanje imunološkog sustava te za djelovanje na kožu i oči.

Različite vrste ribiza

Neke sorte imaju labav ovjes s visećim granama koje se obično lome na vjetru. Takve sorte treba izbjegavati za vlastiti vrt, kao i sorte koje stvaraju „slijepe“ pupove koji ne donose plod. Preporučene sorte uključuju Jonkheer van Tets, ranu sortu snažnog, uspravnog habitusa, visokog prinosa s dugim grozdovima i velikim bobicama. Rote Vierländer, srednje rana, robusna sorta, vrlo produktivna s velikim, crvenim bobicama na dugim grozdovima. Heinemanns Rote Spätlese s dugim i gustim grozdovima, kasna sorta koja sazrijeva u kolovozu. Rast je snažan, uspravan i biljka apsolutno nezahtjevna.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu ribizle?

Ribizla se ne uzgaja dugo - barem ne u usporedbi s drugim biljnim kulturama: Nastala je u samostanskim vrtovima u Belgiji i sjevernoj Francuskoj krajem 15. stoljeća. Tadašnji ljudi križali su divlje ribizle iz šuma Sjeverne Amerike, sjeverne Azije te zapadne i sjeverne Europe – i rodila se ribizla. Iz nje su iznjedrile brojne sorte koje su danas popularne u cijelom svijetu. U Europi se divlje ribizle sada nalaze samo u Belgiji, Nizozemskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Poljskoj. 


Sezona

Kad je sezona ribizli?

Ribizle su u sezoni od lipnja do kolovoza. Ribizla će rasti na bilo kojoj vrsti tla, iako preferira srednje teško, dobro ocijeđeno tlo koje ljeti može zadržati vlagu i blago je kiselo ili neutralno. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati ribizla i kako se treba čuvati?

Svježe ribizle na detaljnom prikazu

Svježa ribizla se može jesti samostalno. Ali male, crvene bobice također se odlično slažu u voćnu salatu, musli ili uz mladi sir i jogurt. Druge moguće upotrebe su marmelada, smoothiji ili Torte i kolači.

Ovako se ribizle čuvaju

Ribizlu uvijek treba jesti ili po mogućnosti preraditi odmah, inače brzo postane kašasta i smežurana. Ako još uvijek želite ili trebate pohraniti bobice, postupite na sljedeći način:

  • Ostavite bobice na stabljikama
  • Bobice pažljivo zamotajte u kuhinjski papir
  • Stavite u ladicu za voće u hladnjaku
  • Tako čuvajte dva ili najviše tri dana

Sastojci

Čega ima u ribizu

Svježe ribizle na detaljnom prikazu

Ribiz je vrlo zdravo bobičasto voće. One su bogate vitaminom C, B i važnim mineralnim tvarima. Sadržani antocijanini sprječavaju oštećenja stanica u ljudskom tijelu. Čak i sjemenke ribiza mogu pomoći kod upala, jer se između ostalog sastoje od gamalinolenske kiseline.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 33 kcal

Ugljični hidrati: 4,8 g

Bjelančevine: 1,1 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 4,2 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 36 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 29 mg

Željezo: 0,9 mg

Kalij: 257 mg

Magnezij: 13 mg

Natrij: 1 mg