Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Američka brusnica: otporna rođakinja borovnice

Američke brusnice, poznate i samo kao brusnice, su biljke iz obitelji vrijeska i pripadaju rodu borovnice. Američka brusnica je podrijetlom iz vrijesnih, šumskih i močvarnih područja u umjerenim klimatskim zonama, a nalazi se uglavnom u Skandinaviji i Sjevernoj Americi. Poznatija je pod imenom „brusnica“. Više ćemo ti reći o okusu, podrijetlu i upotrebi ove vrste bobičastog voća.

Dobro je znati

Američke brusnice imaju raznolika svojstva

Svježe američke brusnice na detaljnom prikazu

Američka brusnica je također dostupna kao zasebna vrsta pod nazivom Oxycoccus. Njihovi plodovi imaju tvrdu vanjsku koru, što znači da se ne kvare lako, i imaju kiselkast okus. Same bobice su crvene do tamnocrvene i po veličini usporedive s trešnjama. Kultivirane sorte obično su nešto veće. Ako se koriste sirove, potrebno je malo vremena da se na njih naviknete. No, okus se može značajno poboljšati ako jednom pustite da se brusnice zamrznu. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu američke brusnice?

Brusnica zapravo dolazi iz Sjeverne Amerike. Danas se to bobičasto voće može naći i u močvarnim područjima u Njemačkoj, Nizozemskoj, SAD-u, Engleskoj i Aziji. Naziv Američka brusnica odnosi se na mjesto gdje raste, a preferira vlažno, močvarno tlo. Poznate su i pod imenom „Kranbeere“ koje dolazi s prostora donjo-njemačkog jezika. Popularne vrste krupnoplodnih američkih brusnica su McFarlin, Searles ili Ben Lear.


Sezona

Kad je sezona američkih brusnica?

Sezona malih američke brusnice je od srpnja do rujna. Zatim se beru, suše ili prerađuju u područjima uzgoja, a zatim prodaju na tržištu, gdje su dostupne tijekom cijele godine, ovisno o načinu obrade.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati američke brusnice i kako se trebaju čuvati?

Svježe američke brusnice na detaljnom prikazu

Zbog svog okusa, američke brusnice su vrlo pogodne kao sastojak za slatka peciva jer su, za razliku od grožđica, kiselkastog okusa. Koriste se i svježe i sušene u musliju, pločicama, mladom siru, jogurtu i marmeladi. Plodovi su postali poznati kao dodatak umaku za tradicionalnu puricu za Dan zahvalnosti u SAD-u. 

Ovo treba imati na umu kada pohranjujete američke brusnice

Američke brusnice se najbolje čuvaju u sušenom obliku. U ovom obliku dobri su i kao „onaj neki dodatak“ u musliju, u salatama, u kolačima, mafinima ili keksima. Svježe američke brusnice se mogu čuvati do osam tjedana. Međutim, kao i svo bobičasto voće, treba ih brzo preraditi. Pogodne su, na primjer, za pripremu kompota ili soka, poznatog kao sok od brusnice. Također imaju dobar okus uz pečeni sir ili mladi sir i deserte.


Sastojci

Čega ima u američkim brusnicama

Svježe američke brusnice na detaljnom prikazu

Američke brusnice sadrže mnogo vitamina i minerala. Na primjer, u njima postoji mnogo:

  • vitamina C
  • vitamina A
  • vitamina K
  • natrija, fosfora i cinka

Posebno se ističe njihov antioksidativni učinak. One mogu spriječiti oštećenje stanica. Velike američke brusnice se također često koriste za sprječavanje infekcija mokraćnog sustava zbog antioksidansa koje sadrže. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 35 kcal

Ugljični hidrati: 3,9 g

Bjelančevine: 0,4 g

Masti: 0,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 3 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,02 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C:  11 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 14 mg

Željezo: 0,9 mg

Kalij: 90 mg

Magnezij: 7 mg

Natrij: 2 mg