Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Grožđe: zdrav međuobrok

Znašli da su koštice grožđa vrlo zdrave za naš organizam? One vežu bakterije i druge patogene u crijevima tako da se ove izlučuju zajedno sa sjemenkama. Stoga je vrijedno pojesti te "sitne neprijatnosti", čak i ako su prilično gorkog okusa. Ovdje ćemo ti reći sve što još trebaš znati o tom slatkom voću!

Dobro je znati

Grožđe ima ova raznolika svojstva

Svježe grožđe na detaljnom prikazu

Grožđe je među najstarijim poznatim kultiviranim voćem. Postoje svijetli i tamni plodovi, sa i bez sjemenki. Kada je zrelo, grožđe je vrlo slatko voće. Plodovi su u pravilu zeleni do žućkasti ili plavi do crvenkasti i kuglasti do ovalni.

Od većine grožđa se proizvodi vino i ono se naziva vinsko grožđe. S druge strane, obično grožđe ili stolno grožđe se prodaje kao voće. Stolno grožđe je veće i ima tanju koricu od vinskog grožđa. Tamno stolno grožđe slađeg je okusa i ima više arome, ali sadrži i više kiseline nego svijetlo.

Problematika sjemenki

Prilično gorak okus sjemenki nekim ljudima može pokvariti lijep i blagi stupanj slatkoće koju grožđe zapravo ima. Zbog toga su sorte bez sjemenki prilično popularne. Poznate sorte su primjerice Regal Seedless i Thompson Seedless (sultana). Stolno grožđe sultana je bijelo i bez sjemenki i suši se u grožđice.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe grožđe?

Grožđe raste gotovo tijekom cijele godine diljem svijeta. Od srpnja do studenog dolazi iz Europe i Turske. Od listopada se bere i u Južnoj Africi, Namibiji, Brazilu i Čileu te se odatle plasiraju na tržište.


Sezona

Kad je sezona grožđa?

U Europi je grožđe u sezoni od kraja srpnja do studenog. Međutim, na tržištu je dostupno tijekom cijele godine. Raste između ostalog u Italiji, Grčkoj i Turskoj. Od listopada dolazi iz Južne Afrike, Namibije, Brazila i Čilea.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati grožđe i kako se treba čuvati?

Svježe grožđe na detaljnom prikazu

Grožđe je posebno ukusno samostalno ili uz predjela od sira. Zbog visokog sadržaja fruktoze, pravi je izvor energije. Grožđe se također lako može preraditi u žele. Također ide dobro na torte i tartove. Zbog visokog sadržaja soka koriste se i za izradu soka od grožđa.

Ovako grožđe ostaje dugo svježe

Zrelo grožđe može se kratko držati na sobnoj temperaturi, ali je najbolje jesti ga svježeg. Tada ima svoju najbolju aromu. Međutim, neoprano grožđe možeš čuvati u hladnjaku do tjedan dana.


Sastojci

Čega ima u grožđu

Grožđe je vrlo zdravo voće koje je prepuno vitamina i minerala. Vitamini E i B koje u sebi sadrži su važni za kožu i kosu. Kalij jača srce i živce. Kalcij i fosfor važni su za jake kosti i zube. Element u tragovima željezo je vitalan za naše tijelo i čini nas snažnima. Također se mogu konzumirati i sjemenke grožđa. I one sadrže vrijedne sastojke.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 67 kcal

Ugljični hidrati: 15,2 g

Bjelančevine: 0,7 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 1 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 4 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 12 mg

Željezo: 0,5 mg

Kalij: 192 mg

Magnezij: 9 mg

Natrij: 2 mg