Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Torta sa šlagom: bogat užitak

Kod torte je riječ o posebno ukusnom kolaču koji se najčešće sastoji od donjeg sloja te jednog ili više međuslojeva tijesta. Torta sa šlagom zauzvrat je torta čiji je sastavni dio, uz tijesto, upravo šlag. 

Dobro je znati

Torta sa šlagom ima ova posebna svojstva 

Torta sa šlagom u detaljnom prikazu

Torta sa šlagom ne sastoji se samo od tijesta, već i od šlaga. Pečeni proizvod često se sastoji od nekoliko slojeva. Među njih se ubrajaju okrugle, plitke kore za tortu, koje se mogu sastojati od različitih tijesta, te punjenje. Vizualno je torta sa šlagom atraktivna zahvaljujući složenoj dekoraciji, koja se sastoji od natpisa, marcipana, voća, kreme i zavijutaka od šlaga.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe torta sa šlagom?

Tijekom 19. i 20. stoljeća proizvedene su prve torte sa šlagom. Među njih ubrajaju se čokoladne torte i torte s kremom. Tučenje vrhnja nekoć nije bilo toliko jednostavno jer potrebni kuhinjski uređaji nisu postojali. Vrhnje se najprije tuklo pjenjačom, što je bio iznimno težak posao. Kasnije su električna miješalica, odnosno ručni mikser, olakšavali pripremu šlaga, a usto se mogla osigurati potrebna čvrstoća.


Sezona

Kada je sezona torte sa šlagom?

Torte sa šlagom dostupne su u različitim veličinama i peku se tijekom cijele godine. Najčešće se čuvaju u rashladnoj vitrini, ali mogu se pronaći i u zamrzivaču. Često o godišnjem dobu ovisi koje se svježe voće upotrebljava za dekoraciju ili punjenje. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati torta sa šlagom i kako se treba čuvati?

Torta sa šlagom u detaljnom prikazu

Bez obzira na to je li riječ o nedjeljnoj kavi ili posebnim prigodama – torta sa šlagom uvijek je ukusna. Osnovni recept za tortu sa šlagom jest kora od prhkog tijesta ili biskvita. Punjenje se sastoji od najmanje 60 posto šlaga. Tomu je potrebno pridodati kakao, voće ili alkohol. Punjenje često ujedno predstavlja preljev torte. Usto je potrebno spomenuti dekoraciju od marcipana, čokoladu ili dekoraciju za posipanje. Primjer tipične torte sa šlagom je švarcvaldska torta s trešnjama, koja je danas poznata diljem svijeta.

Ovako će torta sa šlagom ostati svježa

Svježa torta sa šlagom trebala bi se potrošiti u što kraćem roku, no moguće je tortu čuvati jedan ili dva dana u hladnjaku. Naravno, može se i zamrznuti. Bez obzira na to nalazi li se torta sa šlagom u hladnjaku ili na kuhinjskoj radnoj ploči, uvijek bi morala biti pokrivena. U tu su svrhu u maloprodaji dostupna zvona od stakla ili plastike. Tako će kolač ostati svjež i sočan, a šlag se neće isušiti. Također, pokrivena torta neće preuzimati mirise, a usto na nju neće moći slijetati muhe ni ose.


Sastojci

Ovo se nalazi u torti sa šlagom

Torte su dostupne u okruglom i pravokutnom obliku te obliku srca – za djecu i odrasle. Tako je kod torte za dječji rođendan važan atraktivan motiv, dok torte za odrasle djelomično sadrže alkohol. Torte sa šlagom mogu se pripremiti svježe ili kupiti već gotove. Ako se odlučiš ispeći je kod kuće, moraš točno znati koje sastojke i glavne hranjive tvari torta sadrži. To je korisno za osobe koje pate od nepodnošljivosti određenih namirnica. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 365 kcal

Ugljikohidrati: 30 g

Bjelančevine: 5 g

Masti: 25 g

Vitamini

 

Vitamin A: 110 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,12 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 55 mg

Željezo: 0,7 mg

Kalij: 99 mg

Magnezij: 13 mg

Natrij: 71 mg