Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kore za tortu: slasni kolači

Kore za tortu dostupne su s različitim okusima te od različitih tijesta. Posebno su omiljene varijante od prhkog tijesta ili biskvita. Ovisno o godišnjem dobu, kao nadjev se mogu upotrebljavati razne vrste voća. Uz njih dobro ide tučeno vrhnje.

Dobro je znati

Kora za tortu ima ova posebna svojstva 

Kora za tortu u detaljnom prikazu

Kora za tortu uglavnom je ravna i okrugla jer se peče u okruglom kalupu ili obruču za torte. Rub kore nešto je uzdignut kako bi se površina mogla jednostavnije obrađivati i kako bi se nadjev od voća ili kreme držao na mjestu. Međutim, postoje i kore bez ruba, koje se slažu jedna na drugu u kombinaciji s kremom od maslaca ili vrhnja, kao što je slučaj kod švarcvaldske torte s trešnjama.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kora za tortu?

Kamen temeljac za današnje biskvitno tijesto položen je u 17. stoljeću. Odlučujući su čimbenici za uspijevanje zasebna obrada bjelanjka u kremu od bjelanjka, pjenasto istučeni žumanjak i naknadno dodavanje brašna. Tek tada nastaje lagana, prozračna masa koja se brzo može urušiti. Gotova biskvitna masa odmah se mora ispeći.


Sezona

Kada je sezona kore za tortu?

Kore za tortu mogu se pripremiti kod kuće ili kupiti gotove. One su dostupne tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kora za tortu i kako se treba čuvati?

Kora za tortu u detaljnom prikazu

Kora za tortu peče se od tijesta i zatim nastavlja obrađivati. Nadjev za biskvitne kore može se sastojati, na primjer, od pudinga, voća i preljeva za tortu. Ako se priprema više kora u kombinaciji s kremom od maslaca ili vrhnjem te zatim slažu jedna na drugu, može nastati, na primjer, svadbena torba. 

Tortice i kolači od prhkog tijesta neće se tako brzo omekšati kada se nadjenu voćem. Također, nadjev se može mijenjati dodavanjem ribanih orašastih plodova i začina. Prhko tijesto usto je odgovarajuća kora za proizvodnju tarta, kiša ili paštete. Ti se proizvodi odlikuju pikantnim okusom i krepkim sastojcima. 

Ovako će kore za tortu ostati svježe

Gotovi proizvodi imaju dugačak rok trajanja, pa tako i gotove kore za tortu, koje su dobro zaštićene plastičnim pakiranjem. Tortice su u pravilu dostupne zapakirane u vrećice. Za razliku od toga, gotovo tijesto iz rashladne vitrine nema tako dugačak rok trajanja. Kada se zamrznu, kore za tortu od biskvita ili prhkog tijesta mogu se čuvati do tri mjeseca. Dovoljno je tijesto za pečenje zamotati u aluminijsku foliju i položiti u zamrzivač.


Sastojci

Ovo se nalazi u kori za tortu

Od gotovih kora za tortu brzo se mogu pripremiti kolači, torte i tartovi. Međutim, to tijesto nije teško pripremiti kod kuće, a u kuhinji se najčešće već nalaze svi potrebni sastojci. Prednost toga je ta što ćeš točno znati koje sastojke gotovi proizvod sadrži. To je posebno važno za alergičare ili osobe koje, na primjer, ne žele konzumirati šećer. Tako je moguće ispeći zdravu koru za tortu i uskladiti je s osobnim preferencijama.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 346 kcal

Ugljikohidrati: 68,3 g

Bjelančevine: 6,5 g

Masti: 5,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg