Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sir u listićima: nježno topljenje

Kod takozvanog „sira u listićima” riječ je o topljenom siru koji je dostupan u brojnim okusima. Posebno je prikladan za prepečenje, no može se uživati i u čistom obliku.

Dobro je znati

Sir u listićima ima ova posebna svojstva

Svježi sir u listićima u detaljnom prikazu

Sir u listićima čvrsti je topljeni sirni proizvod u obliku kriški. On se sastoji od sira, emulgatorske soli, soli, vode, aroma, bojila i – ovisno o sorti – mlijeka, sirutke i začina ili začinskog bilja. Sir u listićima svijetle je ili tamne žute boje te blagog ili slatkastog okusa. Postoje različite varijante okusa, a u tu se svrhu dodaju, na primjer, aroma dima, šunka, čili ili začinsko bilje. Za proizvodnju sira u listićima kombiniraju se različite vrste sira. Kod sira u listićima s čistom sortom, na primjer, čedara, upotrebljava se samo jedna sorta sira.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sir u listićima?

Topljeni sir prvobitno je razvijen u Švicarskoj oko 1911. godine kako bi sir bio otporniji na promjene temperature te kako bi se time omogućio izvoz u države s toplom klimom. Topljeni sir proizvodi se industrijski s pomoću emulgatorskih soli iz ribanog sira. Emulgatorske soli su, između ostalog, soli fosforne kiseline, mliječne kiseline i limunske kiseline. Sir se miješa s emulgatorskim solima i zagrijava. Reakcijom bjelančevine i emulgatorskih soli dolazi do bubrenja bjelančevina, a time do apsorpcije vode. Tako topljeni sir dobiva svoju posebnu konzistenciju. Masa sira zatim se prelijeva u kalupe i hladi.


Sezona

Kada je sezona sira u listićima?

Sir u listićima proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati sir u listićima i kako se treba čuvati?

Svježi sir u listićima u detaljnom prikazu

Sir u listićima može se pripremati i konzumirati na razne načne. U hladnom obliku, kao narezak na kruhu ili samostalno. U toplom obliku, zbog svojih je svojstava topljenja dobar za prepečenje i nadijevanje namirnica. Također, može poslužiti za upotpunjavanje jela i umaka. Djeca vole sir u listićima zbog njegova blagog okusa.

Ovako se treba čuvati sir u listićima

Sir u listićima zapakiran je pojedinačno u plastičnu foliju i treba se čuvati na hladnom i tamnom mjestu, no ne mora se obvezno čuvati u hladnjaku. Zbog svoje obrade ima dulji vijek trajanja. Nakon što se otvori, sir u listićima, kao i drugi mliječni proizvodi, treba se čuvati u hladnjaku i brzo potrošiti.


Sastojci

Ovo se nalazi u siru u listićima

Stupanj masti sira u listićima iznosi 10 grama na 100 grama, od čega 6 grama na 100 grama predstavljaju nezasićene masne kiseline. Udio soli je, u usporedbi s drugim namirnicama, velik, otprilike 1,705 miligrama na 100 grama.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 207 kcal

Ugljikohidrati: 5 g

Bjelančevine: 22 g

Masti: 11 g

Vitamini

 

Vitamin A: 120 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,38 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 700 mg

Željezo: 0,9 mg

Kalij: 200 mg

Magnezij: 30 mg

Natrij: 1200 mg