Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Planinski sir: kaloričan, bez ugljikohidrata

Naziv „planinski sir” potječe još iz onog doba kada se sir proizvodio na alpskim pašnjacima. To se činilo zbog praktičnih razloga. Tijekom ljetnih mjeseci krave su pasle na alpskim pašnjacima.

Dobro je znati

Planinski sir ima ova posebna svojstva

Svježi planinski sir u detaljnom prikazu

Izvorno se planinski sir pravio od mlijeka krava koje su svoje vrijeme provodile na livadama ili alpskim pašnjacima u planinskim predjelima ili na Alpama te ondje pasle. Budući da su se životinje danju i noću nalazile na otvorenom, mogle su konzumirati obilne količine zdrave trave i bilja. Stoga je već i mlijeko tih krava po okusu bilo znatno pikantnije. Od sirova mlijeka tada se, izravno na alpskom pašnjaku, proizvodio tvrdi sir.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe planinski sir?

Proizvodnja tradicionalnog planinskog sira nekoć je, zbog vremenskih prilika, bila ograničena na proljetne i ljetne mjesece. Stoga je danas dovoljno da krave dobivaju hranu koja u količini od 70 posto potječe iz planinskih predjela. Nju mogu pasti izravno na pašnjacima ili zimi dobiti u obliku prerađene hrane za snagu, zahvaljujući čemu će tijekom cjelokupne godine biti dostupno dovoljno sirova mlijeka za proizvodnju sira. Međutim, proizvodnja sira i danas bi se, u optimalnom slučaju, morala provoditi u planinskoj regiji.


Sezona

Kada je sezona planinskog sira?

Planinski sir proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati planinski sir i kako se treba čuvati?

Svježi planinski sir u detaljnom prikazu

Planinski sir ukusan je i kada se jede samostalno, na primjer, kao dio plate sira, ali i kao nadjev na kruhu. Odlikuje se visokim udjelom masti te je stoga prikladan i za prepečenje jela. Uslijed masti, sir se lako topi te zatim tvori koricu.

Ovo je najbolji način čuvanja planinskog sira

Planinski sir u prosjeku dozrijeva šest mjeseci, no djelomično čak i do dvanaest mjeseci. Što dulje može dozrijevati, to će njegov okus biti pikantniji. Kod kuće bi se planinski sir smio najviše dva tjedna čuvati u hladnjaku. Kako bi mogao razviti svoj puni okus, preporučuje se izvaditi sir iz hladnjaka već sat vremena prije konzumacije. Budući da je planinski sir ujedno pikantan sir, najbolje ga je čuvati pod poklopcem za sir.


Sastojci

Ovo se nalazi u planinskom siru

Planinski sir sadrži velike količine bjelančevina i mineralnih tvari, kao što su kalcij i važni vitamini. Unutar tijela bjelančevine i kalcij nadležni su za jačanje mišića, kostiju i zubi. Osim toga, planinski sir, u usporedbi sa sirom iz čistog „stajskog držanja”, sadrži više masnih kiselina, koji imaju učinak zaštite srca. Iako planinski sir ima veliku količinu masti i kalorija, ne sadrži nikakve ugljikohidrate, zbog čega je prikladan za prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata. Zbog dugačkog vremena dozrijevanja, planinski sir u pravilu ne sadrži ni laktozu.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 386 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 28,9 g

Masti: 30 g

Vitamini

 

Vitamin A: 330 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,32 mg

Vitamin B6: 0,11 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,9 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 1100 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 43 mg

Natrij: 300 mg