Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Harzer: intenzivan miris, pikantan okus

Sir Harzer predstavlja izazov brojnim nepcima. Međutim, tko ga voli, znat će ga cijeniti. Ne samo zbog njegova vrlo niskog udjela masti, već i zato što je sir Harzer bogat proteinima.

Dobro je znati

Sir Harzer ima ova posebna svojstva

Svježi sir Harzer u detaljnom prikazu

Sir Harzer ubraja se u proizvode od kiselog mlijeka i proizvodi se od obranog mlijeka. Obrano mlijeko potrebno za proizvodnju obogaćuje se bakterijama mliječne kiseline. Tim postupkom nastaje skuta, koja se cijedi u svrhu daljnje obrade, začinjava solju i oblikuje u male štruce.

Katkad se, uza sol, kao začin dodaje i kim. Zatim se sir Harzer premazuje mikroorganizmima, kako bi nekoliko tjedana mogao u miru dozrijevati. Njegov karakterističan miris vrlo je pikantan, a neki bi ga opisali kao opor. Konzistencija ovoga sira „Handkäse” isprva je vrlo rahla i bijele boje te s tvrdom jezgrom. Što sir više dozrijeva, to je mekši i žući. Kako procesom dozrijevanja, tako i okusom sira upravlja se udjelom soli.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sir Harzer?

Sir Harzer, kao što mu i naziv govori, potječe s planine Harz, a ondje je također poznat kao „Harzer Roller”. No već se nekoliko godina sir „Handkäse” proizvodi i u drugim regijama Njemačke, između ostalog, u Šleskoj, Hessenu te u Vestfaliji. Ondje se također proizvodi pod nazivom „sir Harzer”. Njegov naziv nije zaštićen.


Sezona

Kada je sezona sira Harzer?

Sir Harzer proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati sir Harzer i kako se treba čuvati?

Svježi sir Harzer u detaljnom prikazu

Brojni ljudi jedu sir Harzer na kruhu ili samostalno. Također, on je sastavni dio brojnih tipičnih jela, posebice plata suhomesnatih proizvoda i sireva iz područja Harza. Ondje se sir Harzer poslužuje u kombinaciji s mašću i kiselim krastavcima.

Ovako se treba čuvati sir Harzer

Sir „Handkäse” bi se zbog bakterija mliječne kiseline trebao čuvati u hladnjaku. Nakon otvaranja može se čuvati još otprilike deset dana. Tko ga voli u nezrelu obliku, može ga jesti dva tjedna do tjedan i pol prije isteka roka trajanja. Tko ga voli zrelijeg, otvorit će ga tri do dva dana prije isteka roka trajanja. Nakon isteka roka trajanja sir se više ne bi smio konzumirati. Kako bi se izbjeglo da njegov intenzivan miris prijeđe na druge namirnice, sir Harzer trebao bi se čuvati u zatvorenoj kutiji.


Recepti

Što možete pripremiti od sira Harzer


Sastojci

Ovo se nalazi u siru Harzer

Sir Harzer ne sadrži gotovo nikakve masti, a njegov visok udio proteina čini ga idealnom užinom prije ili nakon tjelovježbe ili kao međuobrok. Savršeno je prikladan za prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata jer ih ovaj sir od kiselog mlijeka uopće ne sadrži. Osim toga, vitamini sadržani u siru Harzer važni su za naš organizam. Između ostalog, on sadrži kalcij za izgradnju kostiju, kalij za srce te vitamin B12 i folnu kiselinu za proizvodnju krvi i diobu stanica.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 126 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 30 g

Masti: 0,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 10 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,35 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 125 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 15 mg

Natrij: 1520 mg