Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Čedar: divna raznolikost okusa

Sir se ne proizvodi samo u Francuskoj ili Njemačkoj, već i u Engleskoj. Posebno poznat izdanak engleske proizvodnje sira jest čedar. Pri tome je, ovisno o stupnju zrelosti, riječ o siru u listićima ili pak tvrdom siru.

Dobro je znati

Čedar ima ova posebna svojstva

Svježi čedar u detaljnom prikazu

Čedar je tvrdi sir ili sir u listićima od kravljeg mlijeka s blago pikantnom aromom i udjelom masti od oko 50 posto. Sir u obliku bloka ima kompaktnu i čvrstu konzistenciju bez rupa. Dodavanjem okusom neutralne biljne tvari dobiva svoju tipičnu narančastu boju. Mladi čedar ima blago-kiselkast okus, dok je aroma snažnije dozrelog čedara intenzivnija i pikantnija.

Razdoblje dozrijevanja traje između tri i šest mjeseci. Druge varijante podvrgavaju se procesu zrenja koji traje od 15 sve do 24 mjeseca. Zbog brojnih različitih stupnjeva zrelosti nudi idealnu raznolikost okusa. Također, postoje aromatizirane varijante sa začinskim biljem, irskim viskijem ili crnim pivom.

Ovako nastaje čedar

Proizvodnja čedara razlikuje se od drugih postupaka proizvodnje sira. Slojevi takozvana gruša slažu se u blokovima jedni na druge. Oni se nekoliko puta slažu jedni na druge, uz prekide s kratkim stankama mirovanja, u kojima se sirutka istiskuje djelovanjem težine. Taj posebni postupak naziva se „čedariranje” ili „česteriranje”. Naposljetku se blokovi u okviru postupka „millinga” ponovno usitnjavaju te, uz neprestano miješanje, miješaju sa solju. Zatim se čedar utiskuje u kalup, čime nastaje kompaktni sir bez rupa.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe čedar?

Sir od kravljeg mlijeka duguje svoj naziv istoimenu, malom selu u engleskoj grofoviji Somerset na jugozapadu Engleske. Njegova povijest seže unatrag sve do 12. stoljeća, tijekom kojega se čuvao i dozrijevao u špiljama klanca Cheddar Gorge. Sir je iz Velike Britanije najprije dospio u Škotsku, zatim u Sjevernu Ameriku, a nakon toga u sve krajeve svijeta. Budući da čedar nije zaštićen naziv, smije se proizvoditi posvuda i tako nazivati. Zaštićenu oznaku podrijetla ima samo sir West Country Farmhouse Cheddar.


Sezona

Kada je sezona čedara?

Čedar se tijekom cijele godine u pravilu proizvodi od pasterizirana mlijeka. Njegova aroma postaje intenzivnijom primjenom sirova mlijeka.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati čedar i kako se treba čuvati?

Svježi čedar u detaljnom prikazu

U maloprodaji je ovaj tvrdi sir dostupan u bloku, prethodno narezan na listiće ili pak nariban. Čedar je svestrano primjenjiv. Zahvaljujući njegovim dobrim svojstvima topljenja savršeno je prikladan za prepečenje tosta ili nabujaka. Čedar je usto klasičan prilog kruhu ili krekerima ili, u sitno narezanu obliku, salatama. Siru iz Engleske idealan su prilog vino, orašasti plodovi ili grožđe.

Kako čuvati čedar

Svježi blok čedara u hladnjaku se može čuvati otprilike tri do četiri tjedna. Pakiran u termoskupljajuću ambalažu može se čuvati čak do pola godine na hladnom mjestu. Ako je zamrznut, najbolje je narezati čedar na listiće ili naribati jer će se u protivnom rasipati.


Recepti

Što možeš pripremiti od čedara


Sastojci

Ovo se nalazi u čedaru

Čedar ima visok udio kalcija i fosfora, a obje ove mineralne tvari zaslužne su za zdravlje zubi i kostiju. Sportašima se može preporučiti zbog svojeg visokog udjela bjelančevina. Međutim, zbog udjela masti od 48 posto, relativno je visokokaloričan u suhoj masi.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 391 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 25,4 g

Masti: 32,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 440 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,44 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 752 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 102 mg

Magnezij: 30 mg

Natrij: 632 mg