Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Tilzit: specijalitet iz Thurgaua

Tilzit je sir u listićima koji se proizvodi od kravljeg mlijeka te sadrži između 30 i 60 posto masti. Tilzit se siri kako iz sirova tako i iz pasterizirana mlijeka. Varijanta koja ima bogatiji okus jest ona od sirova mlijeka. Ovaj se sir proizvodi i u obliku bloka.

Dobro je znati

Tilzit ima ova posebna svojstva

Svježi tilzit u detaljnom prikazu

Tilzit se može prepoznati po tankoj, smećkastoj kori, koja se u fazi šestomjesečnog dozrijevanja utrlja slanom vodom i crvenim kulturama za razmazivanje. Njegovo je tijesto svijetložute boje i vrlo elastično. U njemu se nalaze brojne rupe i prorezi. U pogledu okusa, tilzit seže od blagog preko začinjenog sve do jako pikantnog. Tilzit se od 1893. godine proizvodi u regiji Thurgaua – tradicionalno u obliku kotača, no dostupan je i kao blok.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe tilzit?

Tilzit svoj naziv duguje nekadašnjem istočnopruskom gradu Tilsitu. U 18. stoljeću onamo su se doselili menoniti koji su proizvodili sir, a koji se nekoć nazivao „menonitski sir”. U sirani blizu Tilsita proizveden je meki sir koji je usporediv sa sirom Limburger: tilzit. Osim spomenutog zemljopisnog podrijetla, postoji i švicarski tilzit.


Sezona

Kada je sezona tilzita?

Kod tilzita je riječ o proizvodu koji se proizvodi tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati tilzit i kako se treba čuvati?

Svježi tilzit u detaljnom prikazu

Tilzit je posebno popularan na kruhu. No zbog svojeg je blagog okusa prikladan i kao sirni dodatak u salatama. Zahvaljujući svojem svojstvu topljenja, tilzitom se usto mogu i prepeći nabujci. Najčešće se kod tilzita kao korica upotrebljava plastična folija. Ona nije jestiva i trebala bi se odrezati prije konzumacije. Kada je zavaren, tilzit se može čuvati čak i nekoliko mjeseci. Ohlađen, idealno pod sirnim zvonom, tilzit će prilično dugo ostati svjež.


Sastojci

Ovo se nalazi u tilzitu

Tilzit s blago-aromatičnim okusom bogat je kalcijem, magnezijem, vitaminima A, B12, B3, B5 te vitaminima D, E i K. Baš kao i svi sirevi u listićima od kravljeg mlijeka, usto sadrži brojne zdrave nezasićene masne kiseline, kao što je omega-3 masna kiselina.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 270 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 28,7 g

Masti: 17,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 74 µg

Vitamin B1: 0,07 mg

Vitamin B2: 0,4 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 910 mg

Željezo: 0,4 mg

Kalij: 69 mg

Magnezij: 36 mg

Natrij: 584 mg