Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Leerdammer: blagog, lagano orašastog okusa

Sir Leerdammer nizozemski je polutvrdi sir koji se proizvodi od pasterizirana kravljeg mlijeka. Sir Leerdammer proizvodi se u obliku velike, okrugle štruce, a za njega je tipična zlatno-žuta boja. 

Dobro je znati

Sir Leerdammer ima ova posebna svojstva

Svježi sir Leerdammer u detaljnom prikazu

Sir Leerdammer uglavnom se sastoji od mlijeka. Dodatni su sastojci sol, bakterije mliječne kiseline i vegetarijansko sirilo. Korica mu je narančaste boje, a unutrašnjost mekana. Ovaj sir ima velike rupe i blag, lagano orašast okus. Sir Leerdammer bogat je proteinima. 100 grama sira sadrži 27 grama bjelančevina. U malim su količinama sadržani kako ugljikohidrati tako i šećer. Sir Leerdammer ima orašastu aromu i mekanu konzistenciju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sir Leerdammer?

Leerdammer je polutvrdi sir koji se u Nizozemskoj proizvodi od 1978. godine. Naziv „Leerdammer” istovremeno je naziv marke sira. Sir Leerdammer proizvodi se u sirani u Schoonrewoerdu, koja je nekoć pripadala zajednici Leerdam. Iz te kombinacije proizlazi i njegov naziv.


Sezona

Kada je sezona sira Leerdammer?

Sir Leerdammer proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati sir Leerdammer i kako se treba čuvati?

Svježi sir Leerdammer u detaljnom prikazu

Sir Leerdammer može se primjenjivati kao nadjev za kruh ili međuobrok od sira u kombinaciji s grožđem ili malim kobasicama. Osim toga, idealan je prilog svježoj salati i dobro prikladan za prepečenje.

Ovako se treba čuvati sir Leerdammer

Kada se sir Leerdammer kupi na pultu za sir, morao bi se ostaviti u dobivenom papiru za zamatanje. U načelu se preporučuje čuvanje u hladnjaku, pri čemu je pretinac za povrće najbolji izbor. Kada se tako čuva, sir u komadu trajat će oko tjedan dana. Narezan na kriške, sir će trajati nekoliko dana.

U zapakiranom obliku rok trajanja naveden na pakiranju mjerodavan je za razdoblje čuvanja sira. Međutim, sir će trajati dulje kada se izvadi iz pakiranja i položi u perforiranu limenku koja se može zatvoriti. Važno je da se sir ne zapakira u cijelosti bez mogućnosti protoka zraka. Pola sata prije konzumacije sira potrebno ga je izvaditi iz hladnjaka i ostaviti na sobnoj temperaturi.


Sastojci

Ovo se nalazi u siru Leerdammer

Klasični sir Leerdammer ima relativno visok udio masti. Međutim, dostupne su i varijante s niskim udjelom masti, poput sira Leerdammer Léger. Ova sorta idealno je prikladna za zdravu prehranu. Visok udio proteina u siru osigurava nastupanje dugoročnog osjećaja sitosti. Nizak udio ugljikohidrata k tomu podržava prehranu s malom količinom ugljikohidrata. Pozitivnim se može ocijeniti i nizak udio šećera. Sir s visokim udjelom masti mora se umjereno konzumirati. Međutim, u okviru uravnotežene i svestrane prehrane ne smiju nedostajati mliječni proizvodi kao što jer sir jer je sadržani kalcij važan za izgradnju kostiju i zubi.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 352 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 25,9 g

Masti: 27,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 300 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,35 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 750 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 40 mg

Natrij: 600 mg