Leerdammer: blagog, lagano orašastog okusa
Sir Leerdammer nizozemski je polutvrdi sir koji se proizvodi od pasterizirana kravljeg mlijeka. Sir Leerdammer proizvodi se u obliku velike, okrugle štruce, a za njega je tipična zlatno-žuta boja.
Sir Leerdammer ima ova posebna svojstva
Sir Leerdammer uglavnom se sastoji od mlijeka. Dodatni su sastojci sol, bakterije mliječne kiseline i vegetarijansko sirilo. Korica mu je narančaste boje, a unutrašnjost mekana. Ovaj sir ima velike rupe i blag, lagano orašast okus. Sir Leerdammer bogat je proteinima. 100 grama sira sadrži 27 grama bjelančevina. U malim su količinama sadržani kako ugljikohidrati tako i šećer. Sir Leerdammer ima orašastu aromu i mekanu konzistenciju.
Odakle izvorno potječe sir Leerdammer?
Leerdammer je polutvrdi sir koji se u Nizozemskoj proizvodi od 1978. godine. Naziv „Leerdammer” istovremeno je naziv marke sira. Sir Leerdammer proizvodi se u sirani u Schoonrewoerdu, koja je nekoć pripadala zajednici Leerdam. Iz te kombinacije proizlazi i njegov naziv.
Kada je sezona sira Leerdammer?
Sir Leerdammer proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može primjenjivati sir Leerdammer i kako se treba čuvati?
Sir Leerdammer može se primjenjivati kao nadjev za kruh ili međuobrok od sira u kombinaciji s grožđem ili malim kobasicama. Osim toga, idealan je prilog svježoj salati i dobro prikladan za prepečenje. Zbog svoje topivosti, također je idealan za sendviče ili tosteve.
Ovako se treba čuvati sir Leerdammer
Kada se sir Leerdammer kupi na pultu za sir, morao bi se ostaviti u dobivenom papiru za zamatanje. U načelu se preporučuje čuvanje u hladnjaku, pri čemu je pretinac za povrće najbolji izbor. Kada se tako čuva, sir u komadu trajat će oko tjedan dana. Narezan na kriške, sir će trajati nekoliko dana.
U zapakiranom obliku rok trajanja naveden na pakiranju mjerodavan je za razdoblje čuvanja sira. Međutim, sir će trajati dulje kada se izvadi iz pakiranja i položi u perforiranu limenku koja se može zatvoriti. Važno je da se sir ne zapakira u cijelosti bez mogućnosti protoka zraka. Pola sata prije konzumacije sira potrebno ga je izvaditi iz hladnjaka i ostaviti na sobnoj temperaturi.
Ovo se nalazi u siru Leerdammer
Klasični sir Leerdammer ima relativno visok udio masti. Međutim, dostupne su i varijante s niskim udjelom masti, poput sira Leerdammer Léger. Ova sorta idealno je prikladna za zdravu prehranu. Visok udio proteina u siru osigurava nastupanje dugoročnog osjećaja sitosti. Nizak udio ugljikohidrata k tomu podržava prehranu s malom količinom ugljikohidrata. Pozitivnim se može ocijeniti i nizak udio šećera. Sir s visokim udjelom masti mora se umjereno konzumirati. Međutim, u okviru uravnotežene i svestrane prehrane ne smiju nedostajati mliječni proizvodi kao što jer sir jer je sadržani kalcij važan za izgradnju kostiju i zubi.
kcal: 352 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 25,9 g
Masti: 27,6 g
Vitamin A: 300 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,35 mg
Vitamin B6: 0,06 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,8 mg
Kalcij: 750 mg
Željezo: 0,3 mg
Kalij: 100 mg
Magnezij: 40 mg
Natrij: 600 mg