Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Leerdammer: blagog, lagano orašastog okusa

Sir Leerdammer nizozemski je polutvrdi sir koji se proizvodi od pasterizirana kravljeg mlijeka. Sir Leerdammer proizvodi se u obliku velike, okrugle štruce, a za njega je tipična zlatno-žuta boja. 

Dobro je znati

Sir Leerdammer ima ova posebna svojstva

Svježi sir Leerdammer u detaljnom prikazu

Sir Leerdammer uglavnom se sastoji od mlijeka. Dodatni su sastojci sol, bakterije mliječne kiseline i vegetarijansko sirilo. Korica mu je narančaste boje, a unutrašnjost mekana. Ovaj sir ima velike rupe i blag, lagano orašast okus. Sir Leerdammer bogat je proteinima. 100 grama sira sadrži 27 grama bjelančevina. U malim su količinama sadržani kako ugljikohidrati tako i šećer. Sir Leerdammer ima orašastu aromu i mekanu konzistenciju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe sir Leerdammer?

Leerdammer je polutvrdi sir koji se u Nizozemskoj proizvodi od 1978. godine. Naziv „Leerdammer” istovremeno je naziv marke sira. Sir Leerdammer proizvodi se u sirani u Schoonrewoerdu, koja je nekoć pripadala zajednici Leerdam. Iz te kombinacije proizlazi i njegov naziv.


Sezona

Kada je sezona sira Leerdammer?

Sir Leerdammer proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati sir Leerdammer i kako se treba čuvati?

Svježi sir Leerdammer u detaljnom prikazu

Sir Leerdammer može se primjenjivati kao nadjev za kruh ili međuobrok od sira u kombinaciji s grožđem ili malim kobasicama. Osim toga, idealan je prilog svježoj salati i dobro prikladan za prepečenje. Zbog svoje topivosti, također je idealan za sendviče ili tosteve.

Ovako se treba čuvati sir Leerdammer

Kada se sir Leerdammer kupi na pultu za sir, morao bi se ostaviti u dobivenom papiru za zamatanje. U načelu se preporučuje čuvanje u hladnjaku, pri čemu je pretinac za povrće najbolji izbor. Kada se tako čuva, sir u komadu trajat će oko tjedan dana. Narezan na kriške, sir će trajati nekoliko dana.

U zapakiranom obliku rok trajanja naveden na pakiranju mjerodavan je za razdoblje čuvanja sira. Međutim, sir će trajati dulje kada se izvadi iz pakiranja i položi u perforiranu limenku koja se može zatvoriti. Važno je da se sir ne zapakira u cijelosti bez mogućnosti protoka zraka. Pola sata prije konzumacije sira potrebno ga je izvaditi iz hladnjaka i ostaviti na sobnoj temperaturi.


Sastojci

Ovo se nalazi u siru Leerdammer

Klasični sir Leerdammer ima relativno visok udio masti. Međutim, dostupne su i varijante s niskim udjelom masti, poput sira Leerdammer Léger. Ova sorta idealno je prikladna za zdravu prehranu. Visok udio proteina u siru osigurava nastupanje dugoročnog osjećaja sitosti. Nizak udio ugljikohidrata k tomu podržava prehranu s malom količinom ugljikohidrata. Pozitivnim se može ocijeniti i nizak udio šećera. Sir s visokim udjelom masti mora se umjereno konzumirati. Međutim, u okviru uravnotežene i svestrane prehrane ne smiju nedostajati mliječni proizvodi kao što jer sir jer je sadržani kalcij važan za izgradnju kostiju i zubi.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 352 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 25,9 g

Masti: 27,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 300 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,35 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 750 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 40 mg

Natrij: 600 mg