Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Trajno mlijeko: posebno dugotrajno

Homogenizirano, trajno ili uperizirano (zagrijano na vrlo visoku temperaturu)? Što uopće označava pojam „trajno” u nazivu „trajno mlijeko”? Kravlje mlijeko koje se u mljekari zagrijava na vrlo visoku temperaturu, odnosno „uperizira”, naziva se trajno mlijeko. Dakle, kako bi mlijeko moglo biti trajno, ujedno mora biti uperizirano. Postupkom zagrijavanja vrlo visokim temperaturama ovaj će mliječni proizvod imati vrlo dugačak vijek trajanja.

Dobro je znati

Trajno mlijeko ima ova posebna svojstva

Svježe trajno mlijeko u detaljnom prikazu

Trajno mlijeko odnosi se na uperizirano i homogenizirano mlijeko. Trajno mlijeko u usporedbi sa svježim mlijekom ima brojne prednosti: Ima dulji vijek trajanja, jeftinije je i lakše probavljivo. U pogledu udjela vitamina i mineralnih tvari gotovo se nimalo ne razlikuje od svježeg mlijeka. Baš kao i svježe mlijeko, trajno mlijeko dostupno je s različitim udjelima masti od 0,1 posto do 3,5 posto masti. Homogenizacijom i mliječnom masti, koja je rezultat toga postupka, trajno mlijeko u pravilu je lakše probavljivo od svježeg mlijeka.

Zato je trajno mlijeko često lakše probavljivo od svježeg mlijeka

Razlog je taj što se na nekoliko sekundi zagrijava na temperaturu od 135 do 150 Celzijevih stupnjeva i zatim vrlo brzo hladi. Tim se postupkom uništavaju klice, bakterije ili spore, zbog čega mlijeko ima dulji vijek trajanja. Tijekom naknadne homogenizacije kuglice masti usitnjavaju se tako da mlijeko dobije finu strukturu te da se, čak ni tijekom duljeg čuvanja, na površini ne nakupljaju sastavni dijelovi poput vrhnja. Stoga trajno mlijeko, u usporedbi sa svježim mlijekom, ima posebno ravnomjernu konzistenciju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe trajno mlijeko?

Proizvođači mlijeka nisu obvezni navesti na pakiranju odakle mlijeko točno potječe, odnosno gdje se krave nalaze. Samo ovalna oznaka identiteta pruža informacije o tome u kojoj se mljekari ili pogonu trajno mlijeko posljednje punilo. To može, ali i ne mora biti isto mjesto poput lokacije podrijetla mlijeka.


Sezona

Kada je sezona trajnog mlijeka?

Trajno mlijeko dostupno je tijekom cijele godine. Ono se ne čuva u rashladnoj vitrini, već kod nerashlađenih mliječnih proizvoda.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati trajno mlijeko i kako se treba čuvati?

Svježe trajno mlijeko u detaljnom prikazu

Trajno mlijeko može se primjenjivati kao i obično svježe mlijeko. Zagrijavanjem na visoku temperaturu donekle se mijenja okus mlijeka: njegov je okus manje svjež i dobiva blagu aromu kuhanja. Za pijenje sirova mlijeka stoga se preporučuje svježe mlijeko, a za sve ostale svrhe primjene u jednakoj se mjeri može primjenjivati i trajno mlijeko.

Ovako se treba čuvati trajno mlijeko

Za razliku od svježeg mlijeka, trajno mlijeko može se nerashlađeno čuvati najmanje dva mjeseca. Međutim, kako bi se spriječio gubitak okusa, trebalo bi se čuvati na što tamnijem i hladnijem mjestu. Pojedini proizvođači čak jamče čuvanje od tri do četiri mjeseca. Točan rok trajanja može se saznati putem datuma roka trajanja. Međutim, otvoreno pakiranje trajnog mlijeka trebalo bi se čuvati u hladnjaku i potrošiti unutar nekoliko dana. Što je razdoblje čuvanja dulje, to je trajno mlijeko više sklono promjeni okusa.


Recepti

Što možeš pripremiti od trajnog mlijeka


Sastojci

Ovo se nalazi u trajnom mlijeku

Kratkotrajnim zagrijavanjem trajnog mlijeka na visoke temperature djelomično se gube vitamini B12, B1, B2 i folna kiselina jer su osjetljivi na visoke temperature. Međutim, to ne utječe na mineralnu tvar kalcij, mliječnu mast ni mliječni šećer te su oni prisutni u jednakoj količini kao i kod svježeg mlijeka. Ukupno gledano, trajno mlijeko sadrži oko 20 posto manje vitamina od svojeg svježeg srodnika.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 64 kcal

Ugljikohidrati: 4,8 g

Bjelančevine: 3,3 g

Masti: 3,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 31 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,18 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 120 mg

Željezo: 0,1 mg

Kalij: 157 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 48 mg