Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Banana: slatko voće za prezalogajiti

Postoji 70 različitih vrsta u obitelji banana, i gotovo sve potječu iz Azije i regije zapadnog Pacifika. Ovo omiljeno voće se sad jede diljem cijelog svijeta. Mnogi vole bananu kao slatku užinu između obroka i kao sastojak u voćnim salatama. Međutim, ima i vrsta koje su pogodne za kuhanje i pečenje zbog svog prilično slanog okusa.

Dobro je znati

Banana ima ova različita svojstva 

Svježe banane na detaljnom prikazu

Banane spadaju u omiljeno voće. U Europi je to većinom takozvana jestiva banana (isto tako i desertna banana) koja se najviše jede. U drugim zemljama, posebice u Aziji i središnjoj Americi, puno češće se koristi nešto manja banana za kuhanje .Ali sve vrste imaju jednu stvar zajedničku: Sve one su karakteristične po svojoj žutoj boji, zakrivljenom smjeru rasta i visokim sadržajem minerala, vitamina i vlakana. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe banana?

Banana vuče podrijetlo iz jugoistočne Azije. Kasnije je stigla i u Indiju i Afriku, kao i na Karibe. Današnji glavni proizvođači i zemlje koje izvoze banane su uglavnom zastupljeni u Središnjoj i Južnoj Americi. To su primjerice Kostarika, Ekvador, ali i Brazil, Panama i Gvatemala. Povijesno, međutim, banana vodi podrijetlo iz istočnoazijske regije. Zatim, nakon što je donesena u Europu od strane trgovaca i proširila se, konačno je odlučeno da se karipske zemlje koriste kao glavni proizvođači.


Sezona

Kad je sezona banane?

Banana je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati banana i kako se treba čuvati?

Svježe banane na detaljnom prikazu

Pored toga, zrele banane su jako dobre za pečenje, slatkiše ili smoothije. Jako je slatka i voćna salata sa sitno izrezanim kolutićima banane. Pored toga što se koristi kao sastojak za kuhanje, međutim, banana se isto tako često jede kao mala užina „između obroka“. To je u potpunom kontrastu sa trenutačnim zemljama podrijetla, gdje je pravilo da se banana za kuhanje koristi obično u kuhinji. Međutim, pošto ima malo brašnjaviji okus, nije pogodno za izravnu konzumaciju. 

Kako čuvati banane

Svježe banane mogu se čuvati na sobnoj temperaturi. Već oguljene banane se trebaju brzo pojesti, jer brzo posmeđe. Ako se svježe banane koriste u voćnoj salati, malo limunova soka će spriječiti da potamne.Sastojci

Čega ima u bananama

Svježe banane na detaljnom prikazu

Banane su optimalan izvor energije, osobito za sportaše. Kalij koji je sadržan u bananama je važan za mišiće, živce i srce. One su također bogate magnezijem i vitaminom B6. Također vrijedi spomenuti željezo, folnu kiselinu i bakar, kao i beta-karoten.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 88 kcal

Ugljični hidrati: 20 g

Bjelančevine: 1,2 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 8,5 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,06 mg

Vitamin B6: 0,37 mg

Vitamin C: 11 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 8 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 382 mg

Magnezij: 31 mg

Natrij: 1 mg