Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Papaja: slatka i sočna

Kao pripadnica obitelji dinja, papaja je ravna, zeljasta biljka koja naraste do osam metara. Drvo papaje je stoga poznato i kao drvo dinje. 

Dobro je znati

Papaja ima ova različita svojstva 

Svježa papaja na detaljnom prikazu

Plodovi papaje u obliku kruške, koji pripadaju obitelji bobičastog voća, rastu iz bijelih cvjetova stabla papaje. Papaje su izdužene do ovalne i, ovisno o tome odakle potječu, mogu doseći veličinu između šest i četrdeset centimetara i težinu do pet kilograma. Ovisno o stupnju zrelosti, kora je zelena do žuta. Meso je narančasto do blago crvenkasto i vrlo je slatkog okusa kada je potpuno zrelo. Nezreli plodovi su vrlo tvrdi i gorkog okusa. Unutar ploda nalaze se brojne crne, okruglaste sjemenke. Mogu se koristiti svi dijelovi voća osim kore.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe papaja?

Papaja izvorno dolazi iz južnog Meksika i Srednje Amerike. Danas divlje papaje rastu u južnom Meksiku i također na Kostariki. Nasuprot tome, uzgajana papaja se nalazi u tropima i tamo je vrlo važna kultura. Preferirana područja uzgoja su Brazil, Kostarika, Kenija, Meksiko, Australija i Indija.  


Sezona

Kad je sezona papaje?

Papaja je dostupna tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati papaja i kako se treba čuvati?

Svježa papaja na detaljnom prikazu

Ako na kori papaje postoje žućkaste pruge ili mrlje, plod još uvijek može sazrijeti. Međutim, nezrele papaje se također mogu koristiti kao povrće za umake i jela. U azijskoj kuhinji se od nezrelog voća priprema i salata. Zrele papaje imaju vrlo slatko meso. Zajedno s limunovim sokom ili đumbirom razvijaju još intenzivniji okus. Sjemenke papaje također se mogu jesti. Međutim, one imaju oštar okus.

Ovako papaje ostaju svježe

Papaja je osjetljivo voće i može se lako pokvariti. Moraju biti na suhom i zaštićene od svjetlosti. Osjetljive su i na hladnoću. Zrelo voće treba čuvati samo u hladnjaku iznad sedam stupnjeva Celzija. Papaje su također dostupne smrznute ili kandirane u kriškama ili komadićima. U ovom obliku se mogu čuvati dulje.Sastojci

Čega ima u papaji

Svježa papaja na detaljnom prikazu

Papaja sadrži jako važne vitamine i mineralne tvari. Sadrži puno vitamina C, A i E kao i beta-karoten, koji pozitivno podržavaju naš imunološki sustav. To voće je također bogato magnezijem, kalijem i kalcijem. Inače, vitamini B koje sadrži jačaju živce.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 32 kcal

Ugljični hidrati: 7,1 g

Bjelančevine: 0,5 g

Masti: 0,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 9,2 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 23 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 28 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 191 mg

Magnezij: 41 mg

Natrij: 3 mg