Papaja: slatka i sočna
Kao pripadnica obitelji dinja, papaja je ravna, zeljasta biljka koja naraste do osam metara. Drvo papaje je stoga poznato i kao drvo dinje.
Papaja ima ova različita svojstva
Plodovi papaje u obliku kruške, koji pripadaju obitelji bobičastog voća, rastu iz bijelih cvjetova stabla papaje. Papaje su izdužene do ovalne i, ovisno o tome odakle potječu, mogu doseći veličinu između šest i četrdeset centimetara i težinu do pet kilograma. Ovisno o stupnju zrelosti, kora je zelena do žuta. Meso je narančasto do blago crvenkasto i vrlo je slatkog okusa kada je potpuno zrelo. Nezreli plodovi su vrlo tvrdi i gorkog okusa. Unutar ploda nalaze se brojne crne, okruglaste sjemenke. Mogu se koristiti svi dijelovi voća osim kore.
Odakle izvorno potječe papaja?
Papaja izvorno dolazi iz južnog Meksika i Srednje Amerike. Danas divlje papaje rastu u južnom Meksiku i također na Kostariki. Nasuprot tome, uzgajana papaja se nalazi u tropima i tamo je vrlo važna kultura. Preferirana područja uzgoja su Brazil, Kostarika, Kenija, Meksiko, Australija i Indija.
Kad je sezona papaje?
Papaja je dostupna tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati papaja i kako se treba čuvati?
Ako na kori papaje postoje žućkaste pruge ili mrlje, plod još uvijek može sazrijeti. Međutim, nezrele papaje se također mogu koristiti kao povrće za umake i jela. U azijskoj kuhinji se od nezrelog voća priprema i salata. Zrele papaje imaju vrlo slatko meso. Zajedno s limunovim sokom ili đumbirom razvijaju još intenzivniji okus. Sjemenke papaje također se mogu jesti. Međutim, one imaju oštar okus.
Ovako papaje ostaju svježe
Papaja je osjetljivo voće i može se lako pokvariti. Moraju biti na suhom i zaštićene od svjetlosti. Osjetljive su i na hladnoću. Zrelo voće treba čuvati samo u hladnjaku iznad sedam stupnjeva Celzija. Papaje su također dostupne smrznute ili kandirane u kriškama ili komadićima. U ovom obliku se mogu čuvati dulje.
Čega ima u papaji
Papaja sadrži jako važne vitamine i mineralne tvari. Sadrži puno vitamina C, A i E kao i beta-karoten, koji pozitivno podržavaju naš imunološki sustav. To voće je također bogato magnezijem, kalijem i kalcijem. Inače, vitamini B koje sadrži jačaju živce.
kcal: 32 kcal
Ugljični hidrati: 7,1 g
Bjelančevine: 0,5 g
Masti: 0,1 g
Vitamin A: 9,2 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,04 mg
Vitamin B6: 0,03 mg
Vitamin C: 23 mg
Vitamin E: 0,7 mg
Kalcij: 28 mg
Željezo: 0,3 mg
Kalij: 191 mg
Magnezij: 41 mg
Natrij: 3 mg