Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Papaja: slatko tropsko voće

Kao pripadnica obitelji dinja, papaja je ravna, zeljasta biljka koja naraste do osam metara. Drvo papaje je stoga poznato i kao drvo dinje.

Korisno je znati

Papaja ima ova različita svojstva

Svježa papaja na detaljnom prikazu

Papaja je tropsko voće s brojnim pozitivnim svojstvima za zdravlje te je slasna nadopuna uravnoteženoj prehrani. Plodovi papaje u obliku kruške, koji pripadaju obitelji bobičastog voća, rastu iz bijelih cvjetova stabla papaje. Papaje su izdužene do ovalne i, ovisno o tome odakle potječu, mogu doseći veličinu između petnaest i četrdeset centimetara i težinu do pet kilograma. Ovisno o stupnju zrelosti, kora je zelena do žuta. Voćno meso narančaste je ili blago crvenkaste boje, a unutar ploda nalaze se brojne crne, okrugle sjemenke. Mogu se koristiti svi dijelovi voća osim kore.

Kojeg je okusa papaja?

Voćno meso zrele papaje blaga je okusa, slatko i donekle podsjeća na dinju. Nezreli plodovi su vrlo tvrdi i gorkog okusa.


Botanika i podrijetlo

Botanika i podrijetlo papaje

Papaja je tropsko voće koje je zbog svojeg slatkog okusa i zdravstvenih prednosti omiljeno diljem svijeta. Papaja potječe iz Latinske i Južne Amerike te se danas uzgaja u brojnim predjelima svijeta. Također, ima impresivnu botaniku, kojom ćemo se detaljnije pozabaviti u nastavku.

Botanika papaje

Papaja (Carica papaya) je tropska biljka koja se ubraja u obitelj papajevki (Caricaceae) te može doseći visinu do deset metara. Papaja je poznata po svojim velikim, ovalnim plodovima s narančastim voćnim mesom i crnim sjemenkama. Listovi papaje veliki su i imaju oblik dlana sa sedam dijelova. Biljka može biti jednospolac ili dvospolac, to znači da na istoj biljci mogu postojati muški, ženski ili dvospolni cvjetovi. Cvjetovi su žućkasto-zelene boje i ugodna mirisa. Papaja je biljka koja brzo raste te može uroditi plodom već nakon devet mjeseci. K tomu su joj za dobro uspijevanje potrebne topla klima i velike količine vlage. Preferira pjeskovita tla i ne podnosi nakupljanje vlage. Razmnožavanje se provodi putem sjemenki koje se vade iz voćnog mesa.

Odakle izvorno potječe papaja?

Papaja izvorno dolazi iz južnog Meksika i Srednje Amerike. Danas divlje papaje rastu u južnom Meksiku i također na Kostariki. Nasuprot tome, uzgajana papaja se nalazi u tropima i tamo je vrlo važna kultura. Preferirana područja uzgoja su Brazil, Kostarika, Peru, Kuba, Kenija, Meksiko, Australija, Indonezija i Indija. 


Sezona

Kada je sezona papaje?

Sezona papaje razlikuje se ovisno o području uzgoja i klimi. U tropskim predjelima, kao što su Srednja i Južna Amerika, Afrika i Azija, papaja se može ubirati tijekom cijele godine. Međutim, u umjerenim klimatskim sezonama papaja se u pravilu ubire tijekom ljeta i jeseni, kada je vrijeme toplije i sunčanije. Kod nas su papaje dostupne tijekom cijele godine.


Hranjive vrijednosti

Ovo se nalazi u papaji: kalorije, vitamini i mineralne tvari

Papaja sadrži jako važne vitamine i mineralne tvari. Sadrži puno vitamina C, A i E kao i beta-karoten, koji pozitivno podržavaju naš imunološki sustav. To voće je također bogato magnezijem, kalijem i kalcijem. Inače, vitamini B koje sadrži jačaju živce.

Hranjiva vrijednost
 

kcal: 32 kcal

Ugljikohidrati: 7,1 g

Bjelančevine: 0,5 g

Masti: 0,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 9,2 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 80,9 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 28 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 191 mg

Magnezij: 41 mg

Natrij: 3 mg


Zdravstveni aspekt

Je li papaja zdrava?

Papaja je izvrstan izvor brojnih vitamina i mineralnih tvari. Ovo egzotično voće može se uvrstiti u uravnoteženu prehranu radi ostvarivanja velikog broja zdravstvenih prednosti.

Vitamin C u papaji

Papaja je egzotično voće koje je bogato vitaminom C. Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, vitamin je koji je topiv u vodi, a pojavljuje se u brojnim sortama voća i povrća te ima važnu ulogu u ljudskom tijelu. Papaja je prava „bomba” vitamina C jer prosječna papaja sadrži više vitamina C od dnevnih potreba ljudskog tijela. Vitamin C jača imunološki sustav, potiče zacjeljivanje rana i poboljšava apsorpciju željeza u tijelu.

Papaja sadrži važne mineralne tvari

Papaja je spremnik brojnih važnih mineralnih tvari važnih za uravnoteženu prehranu. Izvrstan je izvor kalija, esencijalne mineralne tvari koja pridonosi očuvanju normalnog krvnog tlaka. Kalij je važan i za regulaciju mišićnih kontrakcija te pridonosi očuvanju normalnog srčanog ritma. Papaja sadrži i kalcij, koji pridonosi zdravlju kostiju. Magnezij je mineralna tvar koja sudjeluje u brojnim metaboličkim procesima u tijelu. Podržava normalnu funkciju mišića i živaca, pridonosi proizvodnji energije te pomaže pri regulaciji razine šećera u krvi. Papaja sadrži i magnezij, čime se dodatno širi broj zdravstvenih prednosti ovoga egzotičnog voća. Visoka koncentracija ovih važnih mineralnih tvari i vitamina čini papaju zdravim izborom za uravnoteženu prehranu te može pridonijeti poticanju zdravlja i dobrobiti.

Papaja i superenzim

Tajna iza svojstava papaje koji potiču zdravlje krije se u njezinoj aktivnoj tvari papainu. Papain je enzim koji se u papaji pojavljuje u velikim koncentracijama. Podržava probavu tako što olakšava razgradnju bjelančevina. Stoga se voćno meso papaje može jednostavnije probaviti, što pridonosi boljoj apsorpciji hranjivih tvari.


Kupnja i čuvanje

Kupnja i čuvanje papaje: savjeti

Papaja je egzotično voće koje je poznato po svojoj sočnoj slatkoći i svojstvima koji potiču zdravlje. Ako želiš kupiti papaju, trebaš znati na što moraš obratiti pozornost pri odabiru savršene voćke. Također, odlučujuće je pravilno čuvanje papaje kako bi se očuvale njezina svježina i kvaliteta. U ovom odjeljku saznat ćeš korisne savjete za kupnju i čuvanje papaje.

Gdje mogu kupiti papaju?

Papaju možeš kupiti u trgovinama prehranom, na primjer, u svojoj obližnjoj trgovini Kauflanda.

Kada je papaja zrela?

Prva naznaka zrelosti papaje jest njezina boja. Zrela papaja morala bi imati koru jarko žute ili narančaste boje. Zelena kora ukazuje na to da papaja još nije zrela. Što je boja kore intenzivnija, to je papaja u pravilu zrelija. Tekstura papaje dodatni je pokazatelj njezine zrelosti. Zrela papaja na dodir bi morala biti poput zrelog avokada – blago popuštati, no ne premekana. Kada blago pritisneš papaju i ona popusti, u pravilu je zrela. Za razliku od toga, ako je tvrda, još nije zrela, a ako je gnjecava, možda je i prezrela. Miris papaje također može biti pokazatelj njezine zrelosti. Zrela papaja širi ugodan i slatkast miris, dok nezrela papaja ima tek neznatan ili čak nikakav miris. Ako možeš percipirati miris papaje, u pravilu je zrela ili gotovo zrela.

Također, važno je uzeti u obzir da papaje nakon ubiranja naknadno dozrijevaju. Ako kupiš donekle nezrelu papaju, možeš je čuvati pri sobnoj temperaturi kako bi mogla dozrijeti. Za ubrzanje procesa dozrijevanja možeš položiti papaju u papirnatu vrećicu jer papir apsorbira prirodni plin zrenja etilen i tako pospješuje postupak dozrijevanja.

Ovako papaje ostaju svježe

Papaja je osjetljivo voće i može se lako pokvariti. Moraju biti na suhom i zaštićene od svjetlosti. Osjetljive su i na hladnoću. Zrelo voće treba čuvati samo u hladnjaku iznad sedam stupnjeva Celzija. Papaje su također dostupne smrznute ili kandirane u kriškama ili komadićima. U ovom obliku se mogu čuvati dulje.


Upotreba i priprema

Priprema i konzumacija papaje: evo kako

Ako na kori papaje postoje žućkaste pruge ili mrlje, plod još uvijek može sazrijeti. Međutim, nezrele papaje se također mogu koristiti kao povrće za umake i jela. U azijskoj kuhinji se od nezrelog voća priprema i salata. Zrele papaje imaju vrlo slatko meso. Zajedno s limunovim sokom ili đumbirom razvijaju još intenzivniji okus. Sjemenke papaje također se mogu jesti. Međutim, one imaju oštar okus.

Smije li se jesti nezrela papaja?

Nezrele papaje u načelu nisu toliko ukusne kao zrele papaje jer su često gorka okusa i tvrde konzistencije. Međutim, postoji nekoliko mogućnosti pripreme nezrelih papaja koje ih mogu učiniti jestivima. No važno je uzeti u obzir da nezrele papaje sadrže papain, enzim koji se ne preporučuje za ljudsku konzumaciju u velikim količinama jer može izazvati bolove u želucu. Stoga bi se nezrele papaje smjele jesti samo u umjerenim količinama i nakon temeljite pripreme.

Kako mogu jesti papaju?

Voćno meso papaje sočno je i mekane teksture. Možeš ga jednostavno jesti žlicom izravno iz kore ili narezati na komade te upotrijebiti u salatama, voćnim salatama, smoothiejima ili drugim jelima. Omiljen je savjet poprskati voćno meso s nekoliko kapi soka od limuna radi pojačanja okusa. Zahvaljujući slatkom okusu, sočnoj teksturi i zdravim hranjivim tvarima, papaja je svestrana i ukusna uz različite vrste pripreme i u raznim jelima. Isprobaj ih i inspiriraj se svestranošću papaje!

Kako se guli papaja?

Ako želiš uživati u papaji, moraš znati kako je pravilno oguliti. Ovdje ti donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za guljenje papaje:

  1. Temeljito isperi papaju pod mlazom hladne vode radi uklanjanja ostataka prljavštine ili bakterija s kore.
  2. Rub papaje možeš ukloniti oštrim kuhinjskim nožem.
  3. Sada gulilicom ili nožem pažljivo oguli vanjsku koru papaje potezanjem od gore prema dolje.
  4. Pazi na to da ne zarežeš preduboko i tako oštetiš sočno voćno meso.
  5. Čim ukloniš koru, možeš prepoloviti papaju te žlicom ukloniti crne sjemenke iz unutrašnjosti.

Savjet: ako papaja još nije u cijelosti zrela, kora bi joj mogla biti još donekle tvrda. U tomu slučaju ostavi papaju da nekoliko dana naknadno dozrijeva pri sobnoj temperaturi prije nego što je oguliš i pojedeš.

Kako se pravilno reže papaja?

Rezanje papaje isprva se može doimati složenim, no ustvari je vrlo jednostavno primjenjuješ li pravilnu tehniku. Ovdje donosimo upute za pravilno rezanje papaje:

  1. Temeljito isperi papaju pod mlazom hladne vode radi uklanjanja ostataka prljavštine ili bakterija s kore.
  2. Zatim oštrim nožem odreži oba kraja papaje.
  3. Zatim uzdužno prepolovi papaju nožem tako da možeš vidjeti crne sjemenke u unutrašnjosti papaje.
  4. Nakon toga možeš žlicom pažljivo ukloniti sjemenke iz papaje.
  5. Nareži obje polovice papaje na tanke ploške ili kocke, ovisno o tome kako želiš poslužiti papaju.
  6. Alternativno možeš žlicom ostrugati voćno meso iz kore te ga zatim narezati na željene komade.
  7. Voćno meso papaje možeš i križno zarezati kuhinjskim nožem, a da ne ukloniš koricu, te ga zatim izvaditi žlicom.

Mogu li jesti sjemenke papaje?

Da, sjemenke papaje jestive su i mogu se upotrijebiti na razne načine. Mogu se upotrebljavati svježe, osušene ili mljevene. Možeš ih upotrebljavati kao začin u umacima, preljevima za salate i marinadama ili kao sastojak u smoothiejima, salatama ili pecivima. Ako želiš samljeti sjemenke papaje, možeš ih izvaditi iz papaje i ostaviti da se osuše na zraku. Zatim ih možeš mužarom ili mlincem za začine preraditi u sitan prah.

Savjet: preporučuje se konzumirati sjemenke papaje u umjerenim količinama jer imaju intenzivan okus te tako u velikim količinama mogu izazvati bolove u želucu. Trudnice, dojilje i osobe s alergijama ili osjetljivim želucem morale bi se prije konzumacije sjemenki papaje posavjetovati s liječnikom.

Ovako možeš pripremiti zelenu papaju

Zelena papaja, koja je poznata i kao nezrela papaja, svestrani je sastojak koji se može upotrebljavati u raznim jelima. Uz pravilnu tehniku pripreme možeš uživati u jedinstvenu okusu i teksturi zelene papaje u svojoj kuhinji. Ovdje ti donosimo upute kako možeš pripremiti zelenu papaju te koja jela možeš dočarati uz upotrebu nje:

  1. Temeljito isperi papaju pod mlazom hladne vode te ukloni koru gulilicom ili oštrim nožem. Zatim prepolovi papaju na dva dijela i ukloni sjemenke.
  2. Oštrim nožem ili ribežom za povrće izreži zelenu papaju na tanke trake ili sitne komade. Možeš je narezati i na druge oblike ovisno o tome kako je želiš upotrijebiti.
  3. Ako želiš blažu teksturu, možeš narezane trake ili komade papaje blanširati jednu ili dvije minute u kipućoj vodi te ih zatim preliti hladnom vodom.
  4. Zelena papaja može se marinirati u marinadi od soka od limuna, soka od limete, octa ili ribljeg umaka kako bi joj okus bio intenzivniji, a voćno meso mekše.
  5. Zelena salata često se upotrebljava u egzotičnim salatama, kao što je tajlandski „som tam” ili vijetnamski „goi du du”. Može se upotrebljavati i u juhama, curryju ili kao sastojak u proljetnim rolicama ili tortiljama.

Savjet: Zelenu papaju možeš i fermentirati tako što je konzerviraš uz dodatak soli i začina te nekoliko dana ostaviš da odstoji na hladnom mjestu. Time se razvija zanimljiv kiselkast okus, a papaja će biti mekša.




Ostali zanimljivi članci