Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kokosov orah: stvarno tvrd orah

Kokosov orah se sastoji iz više slojeva: Vanjska je ljuska poput kože, nepropusna za vodu i uklanja se odmah nakon berbe. Ispod se nalazi debeli sloj vlakana koji se također uklanja prije transporta. Tvrda, tamnosmeđa kora već je treći sloj ploda palme. Unutra je bijelo meso okruženo tankom, smeđom kožicom. 

Dobro je znati

Kokosov orah ima ova različita svojstva 

Svježi kokosov orah na detaljnom prikazu

Kokos je plod kokosove palme, koja je tropska palma i nalazi se gotovo posvuda u tropskim ili suptropskim obalnim regijama. Kokos je koštuničavo voće promjera do 40 centimetara. Na jednoj palmi sazrije 30 do 40 kokosa godišnje. Njegovo sjeme je prekriveno debelom ljuskom, koja je zauzvrat prekrivena slojem kokosovih vlakana. Unutar kokosa nalazi se Kopra, voćna pulpa, koja je bjelkaste boje i voštane do drvenaste konzistencije. Ovisno o stupnju zrelosti, kokos sadrži kokosovo mlijeko. Na vrhu vlaknaste kokosove ljuske nalaze se tri karakteristične točke, rupice za zametak. Uživanje u kokosovom voćnom mesu ili kokosovom mlijeku prvo zahtijeva razbijanje tvrde kokosove ljuske.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kokosov orah?

Kokos su ljudi koristili kao hranu tisućama godina, a sada se uglavnom uzgaja u Indiji i Šri Lanki, Indoneziji, Filipinima, Maleziji, Dominikanskoj Republici i Obali Bjelokosti. Vjeruje se da to tropsko koštuničavo voće potječe s indonezijskog otoka Sunda. Kokosova palma najradije raste u blizini obale, zbog čega se njeni plodovi često odnesu u more, a palma se vjerojatno raširila posvuda u blizini obale. Ponekad ih struja može odnijeti tisućama kilometara prije nego što ih ponovno izbaci na obalu i tamo se razviju u novu kokosovu palmu.


Sezona

Kad je sezona kokosova oraha?

Budući da je kokos tropsko ili suptropsko voće, on se može brati tijekom cijele godine. Stoga nema prave sezone kokosa. Zbog manjka hladnoće i zime u regiji oko ekvatora, plodovi sazrijevaju tijekom cijele godine. Razdoblje sazrijevanja može se produžiti tijekom cijele godine, ali najmanje šest do sedam mjeseci. To čini kokos jednom od prirodnih namirnica koje najsporije sazrijevaju na svijetu. Zreli kokosovi orasi s kojih je vanjska ljuska već uklonjena u zemljama podrijetla stoga su komercijalno dostupni tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kokosov orah i kako se treba čuvati?

Svježi kokosov orah na detaljnom prikazu

Kokos se smatra izuzetno raznovrsnom hranom i može se jesti sirov ili dodati raznim jelima. Nadalje, kopra i kokosovo mlijeko su sirovine za proizvodnju raznih namirnica, kao što su kokosovo ulje, kokosova mast i ribani kokos te pića od kokosova mlijeka. Kokosi se bez problema mogu čuvati neotvoreni. Nakon otvaranja treba ih iskoristiti u roku od nekoliko dana.


Recepti

Što možeš pripremiti od kokosova oraha


Sastojci

Čega ima u kokosovom orahu

Svježi kokosov orah na detaljnom prikazu

Zbog svojih antibakterijskih svojstava i činjenice da se masti iz kokosa mogu izuzetno dobro metabolizirati u ljudskom tijelu, ovo je idealna namirnica za zdravu i uravnoteženu prehranu. Kokosovo ulje je, primjerice, savršena zamjena za maslac za prženje, a redovita konzumacija kokosovog mesa može poboljšati mentalne sposobnosti i zaštititi kardiovaskularni sustav.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 363 kcal

Ugljični hidrati: 4,8 g

Bjelančevine: 3,9 g

Masti: 36,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,06 mg

Vitamin B2: 0,01 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 20 mg

Željezo: 2,3 mg

Kalij: 379 mg

Magnezij: 39 mg

Natrij: 35 mg