Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Nar: slatka vitaminska bomba

Nar pripada obitelji drenjaka, naziva se i grenadin, a njegov latinski prijevod znači nešto što je zrnasto ili bogato sjemenkama. Nar raste na stablima visokim do pet metara, širokim oko tri metra i starim do 100 godina. Grane su mu uglaste i presvučene mnoštvom sjajnih listova, dugih desetak centimetara.

Dobro je znati

Nar ima raznolika svojstva 

Svježi nar na detaljnom prikazu

Nar je jako moćno voće i sadrži mnoge važne vitamine i mineralne tvari. Ima posebna svojstva za promicanje zdravlja. Primjerice, nar djeluje kao antioksidans i može vezati slobodne radikale.

Kako nar raste

Drvo nara cvjeta od proljeća do ljeta. Za to vrijeme blješti u mnogim nijansama narančaste i žute. Kao što mu ime govori, nar ima oblik jabuke i zelen je u ranoj fazi. Tek kasnije dobiva pravu crvenu boju i naraste do 10-ak centimetara. Njegova unutrašnjost se sastoji od mnogih zidova koji tvore nekoliko komora, a zatim se pred kraj nalaze stotine malih jezgri obloženih ružičastom bojom. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe nar?

Nar se tisućama godina uzgaja diljem Mediterana i Bliskog istoka. Njegovo područje raspona seže do Srednje Azije. Uostalom: Znaš li da se nar također smatrao simbolom plodnosti prije više od 2000 godina?


Sezona

Kad je sezona nara?

Nar se bere od rujna do prosinca, ali je komercijalno dostupan tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati nar i kako se treba čuvati?

Svježi nar na detaljnom prikazu

Nar znači svestrano obogaćivanje zdrave kuhinje. Bez obzira je li  dodatak voćnoj salati, musliju ili kao fini dodatak jogurtu. Sjemenke se mogu jesti i samostalno. Kao sok, vrlo je osvježavajućeg okusa i prije svega vrlo zdrav. Nar se može čuvati na sobnoj temperaturi do tri tjedna. Rashlađivanjem se može čak i produžiti to vrijeme. Uostalom: Nar ne dozrijeva naknadno. Dakle, trebali biste kupiti zrelo voće.

Sjemenke nara - ovako djeluju:

Sjemenke nara posebno su jestive. Bijelo meso je jako gorko i ne bi se trebalo jesti. Da biste uživali u sjemenkama, prerežite voće na pola, napunite veliku zdjelu oko dvije trećine vodom i polovice izlomite na male komadiće pod vodom. Sjemenke se sada mogu lako ukloniti. Ali pozor: mrlje od crvenog voća teško se mogu ukloniti s odjeće.


Recepti

Ovo možeš pripremiti s narom


Sastojci

Što ima u naru

Svježi nar na detaljnom prikazu

Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija soka od nara snižava krvni tlak. Zbog visokog udjela polifenola, kaže se da nar ima antioksidativni učinak. Ovo voće sadrži važne minerale željezo, kalcij, kalij i fosfor. Osim toga, tu su i vrijedni vitamini C, B i folna kiselina. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 74 kcal

Ugljični hidrati: 16,7 g

Bjelančevine: 0,7 g

Masti: 0,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 7 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,02 mg

Vitamin B6: 0,11 mg

Vitamin C: 7 mg

Vitamin E: 0,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 8 mg

Željezo: 0,5 mg

Kalij: 238 mg

Magnezij: 3 mg

Natrij: 2 mg