Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Smokva: zdravo i moćno voće

Znaš li da je smokva jedna od najdulje korištenih biljaka? Uvezena je u Grčku 700. godine prije Krista, a zatim se proširila na Mediteran, gdje se i danas koristi kao hrana. Ovdje možeš otkriti zanimljive činjenice ovom zdravom plodu bogate prošlosti.

Dobro je znati

Smokva ima ova posebna svojstva

Frische Feige in der Detailansicht

Bez obzira jesu li svježe ili sušene, smokve se smatraju voćem posebno bogatim enrgijom i  ujedno iznimno zdravim - osobito svježe smokve, koje sadrže sastojke za jačanje imuniteta, važne vitamine i minerale. Svježe smokve imaju samo 63, dok suhe smokve imaju 247 kalorija na 100 g.

Sorte i berba smokava

Ovisno o području uzgoja, na tržištu se mogu pronaći različite sorte. Smokve iz Turske prilično  su tanke, dok su one iz Grčke prilično debele  "kože". Plodovi s malim sjemenkama su sferičnog do kruškolikog oblika, a boja im ovisi o sorti: od zelene do tamnoljubičaste. Smokve namijenjene konzumaciji u svježem obliku beru se ručno prije punog zrenja kako bi bile dovoljno čvrste za transport i imale optimalan stupanj zrelosti na tržištu. Potpuno zreli plodovi uglavnom se konzumiraju izravno u zemljama uzgoja, jer relativno brzo fermentiraju.

Ovako se suše smokve

Za sušenje, smokve se beru potpuno zrele. Sadržaj vode plodova već se na stablu smanjuje za 30 do 50 posto. Smokve se beru ručno, strojno ili se režu sa stabla. Gotovo sve smokve suše se na suncu ili u konvekcijskoj pećnici., nakon čega je sadržaj vode smanjen je na 18 do 33 posto, a sadržaj šećera povišen je oko 60 posto. Kada se suho voće pritisne pod vrućom parom, stvara se komercijalni oblik za prodaju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe smokva?

Prava smokva, grm srednje veličine ili stablo, pripada rodu smokava i doseže maksimalnu visinu od osam metara. Kako bi se olakšali uzgoj i berba, kultivirane smokve obično su niže. Botanički naziv za rod je "ficus". Smokva se uglavnom uzgaja u mediteranskoj regiji, ali je izvorno vjerojatno podijetlom iz Male Azije. Danas većina smokava dolazi iz ovih zemalja

  • Španjolska
  • Portugal
  • Italija
  • Turska
  • Alžir
  • Grčka

Sezona

Kad je sezona smokava?

Svježe smokve iz mediteranskih zemalja dostupne su od srpnja do studenog Suhe smokve dostupne su tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se sve može upotrebljavati smokva i kako je čuvati?

Frische Feige in der Detailansicht

Smokva je izvrsna uvijek: kad se konzumira kao svježe ili suho voće u međuobrocima, u voćnoj salati, s pahuljicama u desertu ili s jogurtom. Svježe smokve najbolje je čuvati u hladnjaku, no svakako ih treba na vrijeme pojesti. Sušene smokve dostupne su tijekom cijele godine i traju pakirane i do nekoliko mjeseci. Napomena: bijeli premaz na suhim smokvama nije defekt, već dolazi od kristaliziranog šećera plodova.

Smokve se mogu pronaći u ovim proizvodima

U zemljama u kojim se uzgaja smokva je važna hrana, Prerađuje u kruh, kandirano voće, kompote, sirupe, namaze i konzerviranu hranu. Sok zrelih smokava može se preraditi u desertno vino. U Španjolskoj se zrelo voće, bademi, pistacije, pinjoli i lješnjaci, kao i začini koriste za izradu sira od smokava. Pečeno i sjeckano voće također se koristi za pripremu kave od smokava.


Sastojci

Što sve ima u smokvi

Smokva je zdavo i moćno voće, koje  ne samo da sadrži velike količine vitamine i minerala, nego i obilje vlakana. Upraov zvog toga savršena je za metabolizam i probavu,a  poznato je i njena funkcija pročišćavanja krvi. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 61 kcal

Ugljični hidrati: 12,9 g

Bjelančevine: 1,3 g

Masti: 0,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 5 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,1 mg

Vitamin C: 3 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 54 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 248 mg

Magnezij: 20 mg

Natrij: 2 mg