Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Opuncija: bodljikava kora, slatka sredina

Opuncije su plod bodljikave kruške (Opuntia ficus-indica) i koliko se zna podrijetlom su iz Meksika. Sada također dolaze iz Južne Amerike, Australije i mediteranske regije, gdje rastu samoniklo. Općenito, biljka uspijeva u cijeloj tropskoj i suptropskoj regiji.

Dobro je znati

Opuncija ima ova različita svojstva 

Svježa opuncija na detaljnom prikazu

Opuncija dolazi iz obitelji kaktusa. Njezina biljka može narasti nekoliko metara. Klice, prekrivene trnjem, čuvaju vodu za suha vremena. Veliki, žuto-crveni cvjetovi nalaze se bočno. Oprašuju ih kukci i stvaraju nove bodljikave kruške. Zrele opuncije imaju mekanu kožicu, a meso im je vrlo sočno. Okus im je slatko-kiseo i sličan je smokvi.

Ovako raste opuncija

Opuncija je kaktus nalik grmu koji može narasti do visine od jednog do šest metara. Zeleni izbojci granaju se od čistog debla i najčešće su eliptičnog oblika. Cvjetovi ove biljke su žuti do crveni, plodovi koji se iz njih razvijaju su narančasti ili crveni i ponekad imaju trnje. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe opuncija?

Podrijetlo opuncije je iz Meksika. To je i zemlja izvoznica broj 1. Odatle je ona dovezena i u Europu. Međutim, za to voće je potrebna tropska ili suptropska klima. Ostale zemlje uzgoja su:

  • Australija
  • Južna Afrika
  • Mediteranske zemlje

Sezona

Kad je sezona opuncije?

Opuncija obično dolazi iz Italije od srpnja do rujna, a iz Španjolske od kolovoza do studenog.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati opuncija i kako se treba čuvati?

Svježa opuncija na detaljnom prikazu

Opunciju je najbolje jesti samostalno. Kora je bodljikava i ne može se jesti. Opuncije se također mogu kuhati u marmeladu ili koristiti kao sastojak za liker i miješana pivska pića. Prije jela, opuncija se može držati u hladnjaku nekoliko dana. Treba napomenuti da plod ne dozrijeva naknadno.


Sastojci

Čega ima u opunciji

Osim što je energetski izvor glukoze i fruktoze, opuncija sadrži i velik broj minerala poput kalija, kalcija i magnezija te visok udio vitamina C. Pospješuje imunološki sustav i pozitivno djeluje na čovjekov organizam. Prirodne boje bodljikave kruške služe kao čistači radikala i imaju antioksidativni učinak.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 38 kcal

Ugljični hidrati: 7,1 g

Bjelančevine: 0,8 g

Masti: 0,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 9 µg

Vitamin B1: 0,01 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,11 mg

Vitamin C: 25 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 28 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 90 mg

Magnezij: 85 mg

Natrij: 4 mg