Opuncija: bodljikava kora, slatka sredina
Opuncije su plod bodljikave kruške (Opuntia ficus-indica) i koliko se zna podrijetlom su iz Meksika. Sada također dolaze iz Južne Amerike, Australije i mediteranske regije, gdje rastu samoniklo. Općenito, biljka uspijeva u cijeloj tropskoj i suptropskoj regiji.
Opuncija ima ova različita svojstva
Opuncija dolazi iz obitelji kaktusa. Njezina biljka može narasti nekoliko metara. Klice, prekrivene trnjem, čuvaju vodu za suha vremena. Veliki, žuto-crveni cvjetovi nalaze se bočno. Oprašuju ih kukci i stvaraju nove bodljikave kruške. Zrele opuncije imaju mekanu kožicu, a meso im je vrlo sočno. Okus im je slatko-kiseo i sličan je smokvi.
Ovako raste opuncija
Opuncija je kaktus nalik grmu koji može narasti do visine od jednog do šest metara. Zeleni izbojci granaju se od čistog debla i najčešće su eliptičnog oblika. Cvjetovi ove biljke su žuti do crveni, plodovi koji se iz njih razvijaju su narančasti ili crveni i ponekad imaju trnje.
Odakle izvorno potječe opuncija?
Podrijetlo opuncije je iz Meksika. To je i zemlja izvoznica broj 1. Odatle je ona dovezena i u Europu. Međutim, za to voće je potrebna tropska ili suptropska klima. Ostale zemlje uzgoja su:
- Australija
- Južna Afrika
- Mediteranske zemlje
Kad je sezona opuncije?
Opuncija obično dolazi iz Italije od srpnja do rujna, a iz Španjolske od kolovoza do studenog.
Za što se može upotrebljavati opuncija i kako se treba čuvati?
Opunciju je najbolje jesti samostalno. Kora je bodljikava i ne može se jesti. Opuncije se također mogu kuhati u marmeladu ili koristiti kao sastojak za liker i miješana pivska pića. Prije jela, opuncija se može držati u hladnjaku nekoliko dana. Treba napomenuti da plod ne dozrijeva naknadno.
Čega ima u opunciji
Osim što je energetski izvor glukoze i fruktoze, opuncija sadrži i velik broj minerala poput kalija, kalcija i magnezija te visok udio vitamina C. Pospješuje imunološki sustav i pozitivno djeluje na čovjekov organizam. Prirodne boje bodljikave kruške služe kao čistači radikala i imaju antioksidativni učinak.
kcal: 38 kcal
Ugljični hidrati: 7,1 g
Bjelančevine: 0,8 g
Masti: 0,7 g
Vitamin A: 9 µg
Vitamin B1: 0,01 mg
Vitamin B2: 0,03 mg
Vitamin B6: 0,11 mg
Vitamin C: 25 mg
Vitamin E: 0,5 mg
Kalcij: 28 mg
Željezo: 0,3 mg
Kalij: 90 mg
Magnezij: 85 mg
Natrij: 4 mg