Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pitaja: zvijezda košare s voćem

Pitaja, ili zmajevo voće, raste na kaktusu koji se penje uz biljke koje ga podržavaju ili uz građevine. Kaktus cvjeta od lipnja do rujna, a njegovi cvjetovi su među najvećima na svijetu, s promjerom od 25 centimetara i duljinom od 30 centimetara. Cvijet pitaje cvjeta samo jednu noć i u tom vremenu miriše poput jasmina.

Dobro je znati

Pitaja ima ova različita svojstva 

Svježe pitaje na detaljnom prikazu

Pitaja spada u obitelj kaktusa. Njihovo meso posvuda sadrži male crne sjemenke, slično kao kod kivija. Kora je ili ružičasta ili žuta, a meso je ili bijelo ili ružičasto. Tri najpopularnije sorte uključuju pitaju sa ružičastom korom i bijelim mesom, kao i ružičastom korom i crvenim mesom, te žutom korom i bijelim mesom. Pitaja ima sadržaj vode od oko 90 posto. Ona također sadrži vitamine C, B i E, kao i esencijalne minerale kalcij, željezo i fosfor. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pitaja?

Pitaja je podrijetlom iz Središnje i Južne Amerike. Danas nam se ona isporučuje iz sljedećih zemalja:

  • Tajland
  • Kina
  • Vijetnam
  • Izrael
  • Nikaragva

Sezona

Kad je sezona pitaje?

Pitaja je dostupna u trgovinama tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pitaja i kako se treba čuvati?

Svježe pitaje na detaljnom prikazu

Plod nalikuje na plod kivija sa svojim malim, crnim sjemenkama. On se isto tako može i jesti kao i kivi: Prvo prepolovite voćku i onda ju izvadite žlicom. U slučaju vrlo zrele pitaje, nejestiva kora se može također lako skinuti. Meso od voća se može koristiti isjeckano u kockice i u voćnoj salati. Ona se može služiti i kao predjelo - sa šunkom i mesom grizona, slično kao i sa dinjom.

Ovo je najbolji način za čuvanje pitaje

Pitaja je zrela kad se da udubiti lakim pritiskom prsta i kad njezina kora postane ružičasta. Ona je osjetljiva na pritisak, tako da se savjetuje da se čuva pojedinačno, uspravno i zaštićena. Pitaja se može čuvati na sobnoj temperaturi.


Sastojci

Čega ima u pitajama

Svježe pitaje na detaljnom prikazu

Pitaja sadrži 90 posto vode i sadrži relativno malo kalorija. Ona između ostalog sadrži za ljudsko tijelo važan vitamin C, kao i minerale kalcij, natrij, kalij, fosfat i željezo.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 37 kcal

Ugljični hidrati: 7,1 g

Bjelančevine: 1 g

Masti: 0,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,01 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,11 mg

Vitamin C: 3 mg

Vitamin E: 0,5 mg 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 240 mg

Magnezij: 20 mg

Natrij: 0 mg