Pitaja: zvijezda košare s voćem
Pitaja, ili zmajevo voće, raste na kaktusu koji se penje uz biljke koje ga podržavaju ili uz građevine. Kaktus cvjeta od lipnja do rujna, a njegovi cvjetovi su među najvećima na svijetu, s promjerom od 25 centimetara i duljinom od 30 centimetara. Cvijet pitaje cvjeta samo jednu noć i u tom vremenu miriše poput jasmina.
Pitaja ima ova različita svojstva
Pitaja spada u obitelj kaktusa. Njihovo meso posvuda sadrži male crne sjemenke, slično kao kod kivija. Kora je ili ružičasta ili žuta, a meso je ili bijelo ili ružičasto. Tri najpopularnije sorte uključuju pitaju sa ružičastom korom i bijelim mesom, kao i ružičastom korom i crvenim mesom, te žutom korom i bijelim mesom. Pitaja ima sadržaj vode od oko 90 posto. Ona također sadrži vitamine C, B i E, kao i esencijalne minerale kalcij, željezo i fosfor.
Odakle izvorno potječe pitaja?
Pitaja je podrijetlom iz Središnje i Južne Amerike. Danas nam se ona isporučuje iz sljedećih zemalja:
- Tajland
- Kina
- Vijetnam
- Izrael
- Nikaragva
Kad je sezona pitaje?
Pitaja je dostupna u trgovinama tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati pitaja i kako se treba čuvati?
Plod nalikuje na plod kivija sa svojim malim, crnim sjemenkama. On se isto tako može i jesti kao i kivi: Prvo prepolovite voćku i onda ju izvadite žlicom. U slučaju vrlo zrele pitaje, nejestiva kora se može također lako skinuti. Meso od voća se može koristiti isjeckano u kockice i u voćnoj salati. Ona se može služiti i kao predjelo - sa šunkom i mesom grizona, slično kao i sa dinjom.
Ovo je najbolji način za čuvanje pitaje
Pitaja je zrela kad se da udubiti lakim pritiskom prsta i kad njezina kora postane ružičasta. Ona je osjetljiva na pritisak, tako da se savjetuje da se čuva pojedinačno, uspravno i zaštićena. Pitaja se može čuvati na sobnoj temperaturi.
Čega ima u pitajama
Pitaja sadrži 90 posto vode i sadrži relativno malo kalorija. Ona između ostalog sadrži za ljudsko tijelo važan vitamin C, kao i minerale kalcij, natrij, kalij, fosfat i željezo.
kcal: 37 kcal
Ugljični hidrati: 7,1 g
Bjelančevine: 1 g
Masti: 0,4 g
Vitamin A: 0,01 µg
Vitamin B1: 0,05 mg
Vitamin B2: 0,05 mg
Vitamin B6: 0,11 mg
Vitamin C: 3 mg
Vitamin E: 0,5 mg
Kalcij: 0 mg
Željezo: 0,6 mg
Kalij: 240 mg
Magnezij: 20 mg
Natrij: 0 mg