Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mango: tropsko zadovoljstvo

Mango je vrlo popularno voće, poznato i kao "kraljica egzotike". Ima zelenkastu, žutu do crvenu boju i kožastu koru. Ispod je slatka aromatična pulpa, koja je okusom slična breskvi.

Dobro je znati

Mango ima ova različita svojstva 

Svježi mango na detaljnom prikazu

Mango (mangifera indica) je jedna od biljaka sumaka koja pripada obitelji cvjetnica. Vlaknasto meso je žuto, a tanka, glatka korica je zelena i prelazi do ljubičaste. Mango ima relativno veliku, ovalnu jezgru. Uglavnom glatka jezgra povezana je s pulpom i mora se odvojiti od nje kada se jede. Mango kao zračni teret se bere kad je zreo i do nas se prevozi avionom. Vrlo je sladak i ne sadrži vlakna.

Ovako raste mango

Stablo manga naraste do 45 metara visoko i do deset metara široko na vrhu. Ono je zimzeleno. Novoizrasli listovi u početku su boje lososa. Kasnije postaju tamno-zeleni. Postoji preko 1 000 različitih sorti manga. Razlikuju se po obliku, veličini i okusu. Mango je potpuno zreo kada se na kori vide male crne točkice.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mango?

Dom manga je izvorno između Asama i Mjanmara (Burma) ili Bornea. To jest, mango potječe od indijskog ili filipinskog manga. Danas mango dolazi iz zemalja u kojima prevladava tropska prašumska klima. Međutim, glavni proizvođač je i dalje Indija. U Europi se mango uzgaja u Španjolskoj i na Kanarskim otocima.


Sezona

Kada je sezona manga?

Mango se može kupiti tijekom cijele godine. Međutim, glavno vrijeme berbe u područjima uzgoja je vrlo različito. U Brazilu se svježi mango uglavnom bere od siječnja do ožujka, u Kostariki od ožujka do kolovoza, a u Keniji od listopada do svibnja.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati mango i kako se treba čuvati?

Svježi mango na detaljnom prikazu

Mango ima najbolji okus sam po sebi, ali se može koristiti i u voćnim salatama ili preraditi u voćne smoothije, sladoled i sokove. Naravno, koristi se i u slanim jelima. Kako bi se jeo, mango se prvo mora oguliti, a zatim se meso može izrezati sa jezgre. Mango možete skuhati u marmeladu ili napraviti sladoled od pulpe. Ipak, najpoznatija upotreba je za chutney od manga. U Aziji se plodovi jedu i nezreli.

Ovako se čuva mango

Zreli mango treba pojesti što je prije moguće. Ako je još nezreo, može se držati na sobnoj temperaturi oko tjedan dana i on nastavlja dozrijevati. Budući da je mango osjetljiv na hladnoću, ne smije se čuvati u hladnjaku. Međutim, izrezani komadići manga mogu se zamrznuti.


Sastojci

Čega ima u mangu

Mango je jedno jako zdravo voće. On sadrži važne vitamine i minerale koji jačaju naš imunološki sustav i sprječavaju oštećenja stanica. Osim toga, njihova konzumacija može imati pozitivan učinak na kožu, oči, pa čak i crijeva.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 57 kcal

Ugljični hidrati: 12,5 g

Bjelančevine: 0,6 g

Masti: 0,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 205 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,13 mg

Vitamin C: 37 mg

Vitamin E: 1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 10 mg

Željezo: 0,4 mg

Kalij: 170 mg

Magnezij: 18 mg

Natrij: 5 mg