Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Citrusno voće: čudesno sredstvo za imunološki sustav

Naranče, limun i ostalo citrusno voće imaju kiselkast i svjež okus, jačaju naš imunološki sustav i mogu se koristiti na mnogo načina pri kuhanju i pečenju. Pripadaju obitelji Rutaceae i postoji ukupno oko 1600 različitih vrsta. Reći ćemo ti nešto više o tim voćnim vitaminskim bombama.

Dobro je znati

Citrusno voće ima ova raznolika svojstva

Znaš li da postoji 400 vrsta samo različitih naranči? Oko 15 sorti se već uobičajeno uzgaja. Kao i drugo citrusno voće, naranče se razlikuju po mesu, boji, okusu i sastojcima. Najslađe citrusno voće je mandarina, dok limun može osigurati oko 50 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom C sa sokom jednog ploda. Citrusno voće se može uzgajati u tropskim i suptropskim područjima. Gotovo svim sortama zajedničko je da je unutarnje voćno meso jestivo i uglavnom sočno. Također je bogato eteričnim uljima, mineralima i vitaminima.


Podrijetlo

Odakle potječe citrusno voće?

Svježe citrusno voće na detaljnom prikazu

Citrusno voće dolazi iz jugoistočne Azije. Raste na zimzelenom drveću i grmlju. Njihova visina rasta varira od 5 do 25 metara. Povijest citrusnog voća počinje u Kini prije oko 4 000 godina. Otprilike u to vrijeme započeo je prvi ciljani uzgoj citrusnog voća, koje se do tada smatralo samo kolekcionarskim voćem. Odatle su agrumi Putem svile postupno stigli do Sredozemlja i do Afrike, gdje su se brzo širili. Citrusi su među Rimljanima bili popularan sastojak za pripremu pića i voćnih salata. Od 14. stoljeća citrusi se uzgajaju i na području Mediterana. U 15. i 16. stoljeću doputovali su i do Amerike, gdje se i danas uzgajaju.

Glavna područja uzgoja citrusnog voća

Za razvoj agruma potrebna je vruća i suha klima. Glavne zemlje uzgoja u Europi danas su Portugal, Španjolska, Italija i Grčka. U Aziji pak dominiraju Turska, Kina i Tajland. Na američkim kontinentima citrusi se uzgajaju prvenstveno u Meksiku i Brazilu. Oko 20 milijuna tona citrusa trenutno se ubere diljem svijeta svake godine – a taj trend je u porastu. Budući da su citrusi voće koje voli toplinu, beru se prvenstveno u ljetnim mjesecima. Nakon berbe, citrusi se ili prodaju izravno na tržištu ili se dalje prerađuju.


Sezona

Kad je sezona citrusnog voća?

Citrusi rastu tijekom cijele godine, a beru se u ljetnim mjesecima. Od njih se također može napraviti sok ili, primjerice, voćne konzerve koje imaju dugi rok trajanja i stoga su dostupne tijekom cijele godine. U pravilu se stabla citrusa u potpunosti beru. Nakon berbe plodovi s malo škroba ne sazrijevaju, kao što je to slučaj kod primjerice banana.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati citrusno voće i kako se treba čuvati?

Svježe citrusno voće na detaljnom prikazu

Citrusi su jedna od najpopularnijih užina diljem svijeta. Ne samo da se mogu jesti samostalno, već se mogu i preraditi u smoothije bogate vitaminima, preljeve za salatu, deserte, marmelade ili voćna pića – izbor proizvoda od citrusnog voća je ogroman. Citrusi se također savršeno slažu sa slanim jelima i često se koriste za zakiseljavanje. Citruse treba čuvati na prozračnom i ne previše toplom mjestu. Male vitaminske bombice ni u kojem slučaju ne treba držati u hladnjaku – zato što su preosjetljive na hladnoću.Sastojci

Čega ima u citrusnom voću

Svježe citrusno voće na detaljnom prikazu

Svi citrusi su vrlo bogati vitaminom C. Što se tiče kalorija, obično pružaju između 20 i 50 kalorija na 100 grama kada su zreli. To ih čini izuzetno niskokaloričnima. Unatoč relativno maloj količini kalorija, zreli citrusi imaju visok sadržaj energije koji se napaja iz ugljičnih hidrata. Oni sadrže i velike količine raznih vitalnih tvari i brojnih minerala. To uključuje, prije svega, velike količine kalija (oko 100 do 150 miligrama na 100 grama) i kalcija (između 10 i 30 miligrama na 100 grama).