Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Limeta: kiselija alternativa limunu

Iako su limete samo upola manje od limuna, proizvode dvostruko više soka. Također imaju kiseliji i pikantniji okus od limuna. Meso limete obično je bez sjemenki. To je tropsko voće koje je zeleno, ali ponekad i žućkasto. 

Dobro je znati

Limeta ima raznolika svojstva

Svježa limeta na detaljnom prikazu

Limeta ili mala limona vrlo je slična limunu, ali nešto manja i okruglija od njega. Njihov promjer je samo nekoliko centimetara. Zelene je do žute boje, kiselkastog je okusa, ali s blago gorkastom notom. Postoje različite sorte.

Često je dostupna takozvana perzijska limeta. Ima intenzivnu zelenu koru i svijetlo meso sa samo nekoliko sjemenki. Usporedive su i tahićanske limete. Kaffir limeta, s druge strane, dolazi iz Azije, Brazila i dijelova Afrike. Sadrži prilično malo soka, zbog čega se njezina kora uglavnom koristi za jela tipična za ovu zemlju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe limeta?

Izvorno limeta dolazi iz Malezije. Danas se uzgaja i u sljedećim zemljama, na primjer:

  • Indija
  • Egipat
  • Meksiko
  • Brazil

Sezona

Kad je sezona limete?

Limeta je dostupna tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati limeta i kako se treba čuvati?

Svježa limeta na detaljnom prikazu

Iako je pulpa jestiva, limeta se obično ne jede samostalno. Razlog je njezina visoka kiselost, što ju čini neukusnim za većinu ljudi. Ipak, limeta ima brojne primjene.

Ovakav je okus limete

 

Sok se često koristi za čaj ili druga pića kao što su kokteli i jednostavni sokovi. Razlika od limuna je u pikantnijoj noti. Kiselost je definitivno intenzivnija od one u limunu. Idealna hrana za kombiniranje su krumpir i povrće. Sok je pogodan i za pripremu mesa. Mesu se može dodati malo soka od limete prije ili nakon pečenja. Sok od limete neizostavan je kod pripreme karipskih koktela.

Limete se mogu čuvati na sobnoj temperaturi oko pet dana, inače će izgubiti vlagu i postati tvrde i naborane. Ako se limeta čuva na hladnom mjestu, može se držati čak dva do tri tjedna.Sastojci

Ovoga ima u limetama

Svježa limeta na detaljnom prikazu

Limeta je jako zdrava. Kao i limun, sadrži važne vitamine i minerale. Pomaže tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, sprječava infekcije, suprotstavlja se oštećenju stanica i čak vam može pomoći pri mršavljenju.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 39 kcal

Ugljični hidrati: 1,9 g

Bjelančevine: 0,5 g

Masti: 2,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 1,7 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,02 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 44 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 13 mg

Željezo: 0,2 mg

Kalij: 82 mg

Magnezij: 15 mg

Natrij: 2 mg