Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pomelo: snagator među citrusnim voćem

Citrusno voće su zvijezde od voća u zimskom razdoblju. Dok su naranče, mandarine ili grejpfrut dobro poznati, pomelo je još uvijek velika nepoznanica. U usporedbi s drugim sortama citrusa, taj krupni plod je također prava novina. Nastao je 1970-ih od križanja grejpfruta i grejpa.

Dobro je znati

Pomelo ima ova različita svojstva 

Svježi pomelo na detaljnom prikazu

Da biste mogli uživati ​​u pomelu, potrebno je prvo ukloniti dvije vanjske korice ploda. Na taj način se izlažu pojedini segmenti pulpe koji imaju slatko-kiseli do gorak okus i podsjećaju na mješavinu narančei grejpfruta. Zreli plodovi pomela imaju iznimno visok sadržaj vitamina i stoga su posebno prikladni kao pravi pojačivač zdravlja tijekom zimskih mjeseci.

Ovako raste pomelo

Zimzeleno stablo ploda pomela može doseći visinu i do 15 metara. Pomelo raste tako što slobodno visi na svojim granama i obično se bere ručno. Kako bi se zaštitili od sušenja umotavaju se usko u foliju


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pomelo?

Relativno mladi pomelo podrijetlom dolazi iz Izraela, gdje je uzgojen početkom 1970-ih. Međutim, pomelo se danas uzgaja gotovo svugdje u svijetu. Budući da je citrusno voće, preferira odgovarajuću suptropsku, a ne tropsku klimu. Glavna područja za uzgoj pomela danas su u Južnoj Africi, Indoneziji, Tajlandu, Maleziji i južnoj Kini. Kao jedna od najsjevernijih regija uzgoja, pomelo se uzgaja i u Izraelu i u američkoj državi Floridi.


Sezona

Kad je sezona pomela?

U glavnim zemljama uzgoja, pomelo se uglavnom bere između listopada i travnja. Pomelo je stoga uglavnom dostupan u zimskim mjesecima. Ovisno o području uzgoja, vrijeme berbe se pomiče prema proljeću. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pomelo i kako se treba čuvati?

Svježi pomelo na detaljnom prikazu

Pulpa pomela može se jesti sirova kao voćna užina ili koristiti kao sastojak ukusnih voćnih sokova ili chutneyja kao i voćnih namaza . Kora se također može koristiti i za začinjavanje i kandiranje slatkiša, pod uvjetom da dolazi od neobrađenog voća. Zahvaljujući debeloj kori, pomelo se bez problema može čuvati na sobnoj temperaturi oko dva tjedna. Nakon što se pomelo izreže, treba ga brzo potrošiti.


Sastojci

Čega ima u pomelu

Svježi pomelo na detaljnom prikazu

Konzumiranje zrelog voća pomela ima pozitivan učinak na zdravlje. Zbog visokog sadržaja vitalnih tvari, pomelo je idealno za podršku imunološkom sustavu tijela tijekom zimskih mjeseci. Zreli pomelo također sadrži velike količine vrijednih minerala koji su neophodni za brojne metaboličke procese i normalno funkcioniranje mišića te tetiva i ligamenata.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 48 kcal

Ugljični hidrati: 9,44 g

Bjelančevine: 0,76 g

Masti: 0,04 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,04 mg

Vitamin C: 61 mg

Vitamin E: 0,27 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 4 mg

Željezo: 0,11 mg

Kalij: 216 mg

Magnezij: 6 mg

Natrij: 1 mg