Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Patuljasta naranča: slatko-kisela gozba

Patuljaste naranče (kumkvat) se u Kini uzgajaju oko 4000 godina i stoga se smatraju jednom od najstarijih vrsta citrusa. Engleski botaničar po imenu Robert Forture donio je to voće u Europu i dao mu naziv. Patuljaste naranče su dostupne tijekom cijele godine i uglavnom dolaze iz Izraela.

Dobro je znati

Patuljasta naranča ima ova različita svojstva 

Svježe patuljaste naranče na detaljnom prikazu

Patuljaste naranče spadaju u citrusno voće i sadrže puno vitamina C. Kada su joj plodovi blago sjajni, dostigli su idealan stupanj zrelosti. Patuljaste naranče imaju slatkasto-kiseli okus sličan narančama. Rastu na grmovima visokim oko dva metra koji imaju male bodlje. Ovi grmovi spadaju među obitelj Rutaceae. Plod, odnosno patuljasta naranča, velik je oko dva do pet centimetara i okrugao, u obliku kapi ili cilindričan. Kora je narančasta do narančasto-crvena i jestiva. Pulpa je podijeljena na tri do pet segmenata. Voće je tako posebno jer je pulpa pomalo kiselkastog okusa, a kora malo slatkastog okusa. Okus se najbolje razvija ako se patuljasta naranča prije konzumacije valja u ruci. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe patuljasta naranča?

Patuljasta naranča izvorno dolazi iz Kine. Danas se ona bere u ovim zemljama:

  • Kina
  • Japan
  • Sjeverna i Južna Amerika
  • Afrika
  • Mediteranske zemlje

Sezona

Kad je sezona patuljaste naranče?

Sezona patuljaste naranče traje od studenog do travnja, a glavni mjeseci berbe su veljača i ožujak.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati patuljasta naranča i kako se treba čuvati?

Svježe patuljaste naranče na detaljnom prikazu

Patuljaste naranče se mogu jesti svježe ili sušene. No, izvrsni su i za marmeladu, žele i voćnu salatu. Patuljaste naranče su vrlo popularne u kuhinji zbog svog privlačnog izgleda. Mogu se koristiti za lijepo ukrašavanje jela, a atraktivno izgledaju i u zdjelicama i drugim pićima. Po okusu, kumkvat se odlično slaže s brojnim mesnim jelima, posebice s peradi, pačetinom i janjetinom. Zato se s njim često oplemenjuju umaci koji se poslužuju uz meso.

Kako čuvati patuljaste naranče

Svježe patuljaste naranče, čija je koža glatka i čvrsta, mogu se čuvati neko dulje vrijeme. Mogu se držati dva do tri tjedna na sobnoj temperaturi. Patuljaste naranče koje su izrezane na male komadiće mogu se zamrznuti na nekoliko mjeseci. 


Sastojci

Ovoga ima u patuljastim narančama

Svježe patuljaste naranče na detaljnom prikazu

Patuljaste naranče su prave vitaminske bombe. Sadrže jako puno vitamina C, odnosno 35 miligrama na 100 grama. Također ih karakterizira visok udio minerala. Kalcija ima također u izobilju. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 64 kcal

Ugljični hidrati: 14,6 g

Bjelančevine: 0,6 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 29 µg

Vitamin B1: 0,09 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 38 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 16 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 198 mg

Magnezij: 13 mg

Natrij: 111 mg