Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Grejpfrut: Vitamin C da, kalorije ne

Grejpfruti su agrumi i rastu na stablima visokim od pet do deset metara. Nastali su tek krajem 18. stoljeća od križanja grejpa i naranče, zbog čega se ponekad još nazivaju grejp. 

Dobro je znati

Grejpfrut ima ova različita svojstva 

Svježi grejpfrut na detaljnom prikazu

Plod stabla grejpfruta, koji potječe iz suptropskih krajeva, poznat je i pod njemačkim nazivom rajska jabuka a često se označava i kao grejp . Idealni uvjeti za sazrijevanje grejpfruta, koji je nastao križanjem stabla naranče i biljke grejpa, nalaze se u suptropskim zemljama. Danas se grejpfrut uzgaja i bere u svim mediteranskim zemljama, SAD-u, Južnoj Americi, Južnoj Africi i Izraelu.

Ovako raste grejpfrut

Stablo grejpfruta može narasti i do deset metara visoko i donosi okrugle, žute plodove s tankom korom. Boja mesa može biti žuta, ružičasta do crvenkasta i obično sadrži sjemenke. U slučaju grejpfruta koji imaju meso koje postaje crveno, ta se obojenost često nastavlja na dijelovima kore.

Različite sorte grejpfruta ispravno su podijeljene u dvije glavne skupine. Uglavnom bjelkaste, ali mesnate sorte koje se uzgajaju u Europi obično imaju kiselkasto meso od blažih, ružičastih sorti iz suptropskih zemalja i plodova slatkog do gorkog okusa iz Izraela koji postaju crveni. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe grejpfrut?

Vjeruje se da je grejpfrut nastao križanjem naranče i grejpa na otoku Barbadosu. Odatle je stigao na Floridu, gdje se od tada uzgaja. Danas se većina grejpfruta još uvijek uzgaja na Karibima i Floridi. Naši grejpfruti uglavnom dolaze iz Južne Afrike i Izraela.


Sezona

Kad je sezona grejpfruta?

Grejpfruti se beru od listopada do svibnja, ali su dostupni tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati grejpfrut i kako se treba čuvati?

Svježi grejpfrut na detaljnom prikazu

Grejpfrut se može jesti samostalno ili u voćnoj salati. Također se jako dobro uklapa uz mladi sir ili salatu. Da biste uživali u njemu samostalno, grejpfrut je potrebno samo prepoloviti i tada je spreman za jelo. Sok se posebno dobro slaže sa sokom od naranče ili manga. U voćnoj salati grejpfrut se dobro nadopunjuje s drugim citrusnim voćem.

On je ukusan i kao žele ili marmelada. Grejpfruti dodaju egzotičan štih krepkim jelima – poput peradi i ribe. Grejp se može čuvati nekoliko tjedana. To možete učiniti na sobnoj temperaturi ili u ladici za voće u hladnjaku, ali tu ne smije biti previše hladno.


Recepti

Ovo možeš pripremiti s grejpfrutom


Sastojci

Čega ima u grejpfrutu

Svježi grejpfrut na detaljnom prikazu

Grejp je bogat vitaminom C i može se boriti protiv slobodnih radikala zbog svog antioksidativnog učinka. Tako se mogu zaštititi stanice vlastitog tijela. Gorke tvari koje sadrži pozitivno djeluju na želudac i crijeva. Poticanjem probavnih organa može se bolje boriti protiv bakterija i virusa.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 38 kcal

Ugljični hidrati: 7,4 g

Bjelančevine: 0,6 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 1,9 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 44 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 24 mg

Željezo: 0,2 mg

Kalij: 148 mg

Magnezij: 10 mg

Natrij: 2 mg