Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mandarina: prava vitaminska bomba

Mandarina se uzgajala u Kini već u 12. stoljeću p.n.e. i odatle se proširila u Jugoistočnu Aziju i Indiju. U Europu je došla početkom 19. stoljeća. To je matični plod mnogih drugih vrsta voća kao što su naranča, grejpfrut i klementina.

Dobro je znati

Mandarina ima ova različita svojstva 

Svježa mandarina na detaljnom prikazu

Kad god vam zatreba dodatna porcija vitamina – sve što vam treba pronaći ćete u klasičnoj mandarini. Mandarine su vrlo vitaminima bogat izvor hranjivih tvari i posebno se preporučuju kao izvor vitamina C. Kao i naranča, spada u citrusno voće, ali sadrži relativno malo kiseline. Klementina vjerojatno potječe od križanja mandarine i gorke naranče .

Posebnost mandarina i klementina je da je koru mandarine lakše ukloniti nego koru klementine. Osim toga, postoje još dvije srodne vrste: satsuma i tandžerina. Satsuma ima vrlo tanku koricu i sočna je, dok je tandžerina vrlo mala i posebno slatka. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mandarina?

Vjeruje se da mandarina potječe iz Kine, Indije i Filipina. Naziv „mandarina“ također bi mogao biti posljedica njenog podrijetla iz Kine. To voće raste i na području Mediterana od 19. stoljeća, a uzgaja se u Španjolskoj, Italiji, Izraelu i Turskoj, primjerice.


Sezona

Kad je sezona mandarine?

Mandarina se može kupiti tijekom cijele godine. Međutim, glavno vrijeme berbe je u zimskim mjesecima od studenog do ožujka. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati mandarina i kako se treba čuvati?

Svježa mandarina na detaljnom prikazu

Mandarina je prikladna za samostalnu konzumaciju ili se može preraditi u voćnu salatu, musli, kolače ili šejkove. Privlačnog je okusa i kao sok ili sladoled te kao dodatak salatama, poput cikorije. Mandarine treba čuvati na hladnom, ali nikako u hladnjaku. Preporuča se jesti ubrzo nakon kupnje, inače može izgubiti okus i sok.


Sastojci

Čega ima u mandarini

Svježa mandarina na detaljnom prikazu

Mandarina je vrlo zdravo citrusno voće. Sadrži puno vitamina C i A koji jačaju obrambene snage organizma. Također je utvrđeno da mandarina sadrži biljnu tvar koja učinkovito podržava sagorijevanje masti.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 46 kcal

Ugljični hidrati: 10,2 g

Bjelančevine: 0,6 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 147 µg

Vitamin B1: 0,06 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,02 mg

Vitamin C: 32 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 33 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 150 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 2 mg