Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Keks od žitnih pahuljica: međuobrok

Keksi od žitnih pahuljica isporučuju novu energiju, ponovno uravnotežuju nisku razinu šećera u krvi te mogu potaknuti tromi probavni sustav. Osim toga, ukusni su – uz kavu, čaj ili jednostavno kao međuobrok.

Dobro je znati

Keks od žitnih pahuljica imaju ova posebna svojstva 

Keks od žitnih pahuljica u detaljnom prikazu

Keksi su pecivo koje se proizvodi u velikim pekarama. Keksi se često poslužuju uz kavu ili služe kao hrana dok si u pokretu. Iz osnovnog recepta nastaju različite sorte s različitim okusima. Osnovni su sastojci za recept zobene pahuljice, jaja, maslac i med. Širi izbor seže od voća sve do začina. Keksi od žitnih pahuljica poglavito su okrugli jer se tijesto s pomoću kalupa u obliku žlice postavlja na lim za pečenje i zatim peče. Zobene pahuljice sadržane u tijestu zaslužne su za hrapavu površinu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe keks od žitnih pahuljica?

Pojam „keks” nastao je iz engleske riječi „cake”. Dakle, izvorno je riječ o engleskom pecivu. Izgled ovisi o načinu proizvodnje. Tijesto je takve konzistencije da se može prskati ili oblikovati kalupima. Za jednostavan keks upotrebljava se svijetlo brašno. Gotovi keks djelomično se prelijeva glazurom


Sezona

Kada je sezona keksa od žitnih pahuljica?

Keksi od žitnih pahuljica dostupni su tijekom cijele godine. Njih možeš s lakoćom pripremiti kod kuće, a usto su dostupni i u maloprodaji. Osim žitnih pahuljica, keksi sadrže, na primjer, i sušeno voće, jogurt ili orašaste plodove. Njihova je priprema jednostavna jer se sastojci jednostavno međusobno miješaju. Zatim se male hrpice tijesta postavljaju na lim za pečenje i peku. Ovisno o receptu, keksi su gotovi nakon vremena pečenja od deset minuta.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati keksi od žitnih pahuljica i kako se trebaju čuvati?

Keks od žitnih pahuljica u detaljnom prikazu

Ako se između obroka želi pojesti neka sitnica, najčešće se poseže za čokoladicom ili komadom kolača. Međutim, to dugoročno gledano nije suviše zdravo. Stoga je keks od žitnih pahuljica dobra alternativa kao međuobrok. Keksi od žitnih pahuljica dostupni su kao gotov proizvod i imaju dugačak vijek trajanja. Keksi su dobro zaštićeni folijom ili kartonom i mogu se čuvati u skladu s navedenim rokom trajanja. Ako se zapakiraju u vrećicu za zamrzavanje, u zamrzivaču se mogu čuvati oko tri mjeseca.


Sastojci

Ovo se nalazi u keksima od žitnih pahuljica

Visok udio integralnih zrna u keksima od žitnih pahuljica pozitivno se odražava na krvni tlak. Osobe koje imaju veganski način prehrane također se ne moraju odreći keksa od žitnih pahuljica jer su oni dostupni i kao veganski keksi od žitnih pahuljica. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 443 kcal

Ugljikohidrati: 60 g

Bjelančevine: 8 g

Masti: 19 g

Vitamini

 

Vitamin A: 2 µg

Vitamin B1: 0,24 mg

Vitamin B2: 0,14 mg

Vitamin B6: 0,26 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 13,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 66 mg

Željezo: 3,7 mg

Kalij: 349 mg

Magnezij: 136 mg

Natrij: 200 mg