Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Zeleni pir: temelj vegetarijanskih jela

Zeleni pir, koji se još naziva i zeleno zrno, ustvari je osušeno, još nezrelo zrno pravog pira. Pravi pir bliski je srodnik pšenice i ubraja se u vrste zimske pšenice. Dakle, sije se tijekom jeseni.

Dobro je znati

Zeleni pir ima ova posebna svojstva

Zeleni pir u detaljnom prikazu

Pravi pir koji je predviđen za zeleni pir već se tijekom srpnja ubire u poluzrelom stanju i zatim suši. Taj postupak sušenja provodi se prema drevnoj tradiciji s pomoću pladnja za sušenje, koji se postavlja iznad vatre potpaljene bukovinom.

Time zrno dobiva svoj karakterističan okus te se istovremeno konzervira. Danas se za postupak sušenja upotrebljavaju i moderna postrojenja s vrućim zrakom. Nakon sušenja, po boji zelenog zrna očituje se o kojoj je razini kvalitete riječ. Maslinasto-zelena boja slovi za visoku, dok smeđa označava nešto nižu kvalitetu. Prije nego što se zeleno zrno može nastaviti prerađivati, još se putem stroja za ljuštenje ili ciklusa prešanja (ciklusa mljevenja) moraju ukloniti sjemene ovojnice. Naime, one okružuju zrno.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe zeleni pir?

Zeleni pir proizvodi se već nekoliko stotina godina na jugu Njemačke. Prvi službeni spomen datira iz 1660. godine, i to iz samostana u Amorbachu. Nazivi „Heimat des Grünkerns” („Domovina zelenog zrna”) i „Fränkischer Grünkern” („Franačko zeleno zrno”) od 2015. godine su zaštićene oznake izvornosti. Zeleni pir u prijevodu se još naziva i „badijska riža”.


Sezona

Kada je sezona zelenog pira?

Zeleni pir poglavito potječe od pravog pira posijanog kao zimsko zrno, a ubire se krajem srpnja i zatim suši. To se danas događa u suvremenim postrojenjima na vrući zrak. Nekoć se sušio iznad vatre potpaljene bukovinom. Zeleni pir dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati zeleni pir i kako se treba čuvati?

Zeleni pir u detaljnom prikazu

Zeleni pir upotrebljava se u obliku krupice ili grisa te pahuljica zelenog pira ili pak brašna. Može se upotrebljavati kao prilog za juhe ili preraditi u knedle. Također, predstavlja osnovu za brojne vegetarijanske recepte, na primjer, vegetarijanske kosane odreske. Zeleni pir može se preraditi u brašno i upotrebljavati kao osnovu za recepte s brašnom. U zapakiranu obliku zeleni pir ima relativno dugačak vijek trajanja. Morao bi se čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu.


Sastojci

Ovo se nalazi u zelenom piru

Zeleni pir visokokvalitetna je namirnica bogata vitaminima i mineralnim tvarima.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 320 kcal

Ugljikohidrati: 63,2 g

Bjelančevine: 10,8 g

Masti: 2,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,3 mg

Vitamin B2: 0,1 mg

Vitamin B6: 0,3 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 20 mg

Željezo: 4,2 mg

Kalij: 445 mg

Magnezij: 130 mg

Natrij: 3 mg