Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bismarckova haringa: ukiseljeni klasik

Naziv „Bismarckova haringa” izvorno potječe od bivšeg kancelara Njemačkog Reicha Otta von Bismarcka. On je navodno iznimno volio oblik pripreme današnje Bismarckove haringe, zbog čega je recept, koji je nastao u 19. stoljeću, dobio naziv po njemu.

Dobro je znati

Bismarckova haringa ima ova posebna svojstva

Svježa Bismarckova haringa u detaljnom prikazu

Bismarckova haringa konzervira se u obliku komada s kožom i bez leđne kosti u jestivom ulju, luku, sjemenkama gorušice, lovoru i octu. Srodnici su komadi haringe s kožom i bez leđne kosti (odnosno, fileti haringe). Tipična plava ili pak srebrna površina haringe prekrivena ljuskicama vizualno se jasno ističe i kada je riječ o Bismarckovoj haringi. Za pripremu se haringa u pravilu reže na dvije polovice, čisti i naposljetku marinira. Krajnji proizvod često su namotani zalogaji haringe od obiju polovica izvorne ribe. Pri tome se obrađuje sâm filet ribe – peraje ni glava nisu sastavni dio Bismarckove haringe.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe Bismarckova haringa?

U 19. stoljeću Bismarckova haringa, koja se do tada još zvala jestiva haringa, bila je jedna od rijetkih mogućnosti za konzerviranje svježe ribe na ukusan način kako bi se mogla ponijeti, na primjer, na dulja pomorska putovanja. U međuvremenu je Bismarckova haringa omiljena poslastica, koja se može kupiti kako u maloprodaji tako i u zalogajnicama.


Sezona

Kada je sezona Bismarckove haringe?

Haringa, koja se pojavljuje u svim svjetskim morima, a čije se stanište nalazi kako u morskim tako i u slatkovodnim predjelima, služi kao osnova za proizvodnju Bismarckove haringe. Pri tome je riječ o iznimno masnoj ribi, koja se u Sjevernom i Baltičkom moru, na primjer, lovi u razdoblju od lipnja do kolovoza. Izvan tih mjeseci vlada stroga zabrana lova, odnosno vremenski uvjeti tada otežavaju ekonomski isplativ izlov ove ribe. Proizvodnja jela nema određen sezonski ritam. Bismarckova haringa proizvodi se tijekom cijele godine od svježe ulovljene haringe ili zamrznute haringe. U maloprodaji su proizvodi s Bismarckovom haringom stoga dostupni tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati Bismarckova haringa i kako se treba čuvati?

Svježa Bismarckova haringa u detaljnom prikazu

Bismarckova haringa služi kao međuobrok ili pak kao krepki prilog salatama, kao što je salata od krumpira, no rado se upotrebljava i kao doručak za suzbijanje mamurluka . Konzervans u Bismarckovoj haringi je ocat, zbog čega je on u cijelosti prirodan. To vodi do toga da je ova konzervirana riba iznimno dugotrajna te uvijek posjeduje dojam svježine. Ovaj način konzerviranja također ima prednost što se djelomično još postojeće kosti otapaju. Dugačak rok trajanja ove ribe također je zaslužan za izniman uspjeh Bismarckove haringe.


Sastojci

Ovo se nalazi u Bismarckovoj haringi

Zbog svojeg visokog udjela nezasićenih masnih kiselina, Bismarckova haringa iznimno je zdrava za krvožilni sustav, a razne mineralne tvari dodatno obogaćuju njezin pozitivan zdravstveni profil. Dakle, haringa je – kao i brojni drugi riblji i morski proizvodi – iznimno zdrava namirnica koja ne smije nedostajati ni na kojem jelovniku. Potrebno je napomenuti da se ova riba prerađuje u sirovu stanju, zbog čega ne dolazi ni do kakva gubitka hranjivih tvari, na primjer, zagrijavanjem.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 210 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 16,5 g

Masti: 16 g

Vitamini

 

Vitamin A: 36 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,21 mg

Vitamin B6: 0,15 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 38 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 98 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 1030 mg