Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pržena haringa: pikantna riblja poslastica

Pržena haringa jednostavno je, ali ukusno i, prvenstveno, zdravo jelo njemačke kuhinje. Meso pržene haringe mora biti svijetlo te se odlikovati ravnomjerno smeđom i okolnom prženom koricom. Struktura ribljeg mesa mora biti čvrsta, sočna i nipošto suha.

Dobro je znati

Pržena haringa ima ova posebna svojstva

Svježa pržena haringa u detaljnom prikazu

Općenito gledano, pržena haringa, baš kao i komadići pržene haringe, zalogaji pržene haringe, filet pržene haringe, prženi rolmop i pržena haringa u želeu ubrajaju se u kategoriju prženih ribljih proizvoda od haringe. Kako okus, tako je i miris besprijekorne pržene haringe aromatičan i ugodno pikantan.

Ovako nastaje pržena haringa

Za pripremu se svježim, zelenim haringama najveće duljine od 30 centimetara (one potječu iz Baltičkog i Sjevernog mora te iz sjeveroistočnog Atlantskog oceana) uklanjaju ljuskice i iznutrice, nakon čega se peru i kuhinjskim papirom u cijelosti suše, a zatim im se uklanjaju glava i peraje. Nakon te pripreme riba se prži u ulju te zatim marinira, uz dodatak začina i luka , u octu, umacima ili ulju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pržena haringa?

Priprema pržene haringe nekoć je bila tradicionalna duž njemačke i nizozemske obale. Odatle je njezina popularnost postajala sve veća. Svježe, zelene haringe potječu iz Baltičkog i Sjevernog mora te iz sjeveroistočnog Atlantskog oceana.


Sezona

Kada je sezona pržene haringe?

Glavna sezona haringe proteže se od lipnja do kolovoza. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pržena haringa i kako se treba čuvati?

Svježa pržena haringa u detaljnom prikazu

Hladne se pržene haringe najčešće jedu s kruhom, pireom od krumpira, prženim krumpirom ili kuhanim krumpirom. Kada je zatvorena u konzervi, pržena haringa može se čuvati nekoliko mjeseci. Nakon što se otvori, morala bi se čuvati u hladnjaku, idealno u zatvorenoj posudi, te potrošiti unutar nekoliko dana. Ako je konzerva oštećena ili ima neobičnu izbočinu, više se ne smije konzumirati i mora se zbrinuti u otpad.


Sastojci

Ovo se nalazi u prženoj haringi

Pržena haringa zdrav je, visokokvalitetan i istovremeno povoljan sastavni dio prehrane. Zbog činjenice što se hrane planktonom, haringe nam isporučuju brojne zdrave omega-3 masne kiseline. Time se pozitivno utječe na brzinu protoka krvi te zdravlje krvožilnog sustava. Također, time se normaliziraju krvni tlak i vrijednosti kolesterola. Pržena haringa sadrži vrijedne bjelančevine, vitamin D za zdravlje kostiju i jod za očuvanje zdravlja štitnjače.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 204 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 16,8 g

Masti: 15,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 20 µg

Vitamin B1: 0,01 mg

Vitamin B2: 0,13 mg

Vitamin B6: 0,18 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 36 mg

Željezo: 1,1 mg

Kalij: 182 mg

Magnezij: 23 mg

Natrij: 569 mg