Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Losos za mršavljenje: riba koja sagorijeva masnoću

Bez obzira na to jeste li pripremili prženi filet bio lososa, pikantni dimljeni losos, filet lososa u umaku ili losos u marinadi, ova riba lijepe ružičaste boje uvijek je dobar izbor. Čak i ako ste na dijeti! Naime, losos je izvrstan za mršavljenje. Iako je bogat mastima, izuzetno je zdrav i ukusan.

Tri komada lososa pripremljena na okruglom tanjuru. Oko njih se nalaze kriške limuna i začini.
© Sunny Forest – stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Losos je riba koja je bogata hranjivim tvarima, visokokvalitetnim omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i proteinima.
  • Zbog visokog udjela masti i proteina izvrstan je izbor za sve koji paze na prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata.
  • Ovdje možete saznati sve o pripremi lososa. 
Nutritivne vrijednosti

Nutritivna vrijednost lososa: sadržava dobre masti i vitamine

Losos je zdrava namirnica visoke nutritivne vrijednosti. Sadržava visokokvalitetne omega-3 masne kiseline koje su tijelu prijeko potrebne. One djeluju protiv zgrušavanja krvi i snižavaju krvni tlak. Visok udio vitamina D u bio lososu podiže raspoloženje, a uz vitamin D ova riba obiluje i vitaminom B 12, kalijem i cinkom. Dok cink djeluje protuupalno, kalij ima dehidrirajući učinak.


Zdravlje

Losos kao izvor joda i namirnica za ubrzavanje metabolizma 

Losos je vrsta ribe bogata jodom. Našem tijelu potreban je ovaj element u tragovima za izgradnju hormona štitnjače jer oni reguliraju metabolizam šećera, masti i proteina. Jod jača i naš kardiovaskularni sustav kada jedemo ovu ribu. Uz porciju od 200 grama lososa na tanjuru imate 10 µg (mikrograma) joda, a dnevno je potrebno unijeti 150 odnosno 200 µg. 


Masne kiseline

Losos kao dobar izvor omega-3-masnih kiselina 

Komad sirovog lososa na drvenoj dasci okružen povrćem.
© Anna Shkuratova – stock.adobe.com Losos ima visok udio masti i dobar je izvor omega-3 masnih kiselina.

Posebnost ove vrste ribe je visok udio masti: 100 grama lososa sadržava više od 13 grama masti. Pritom se radi o višestruko nezasićenim masnim kiselinama, tzv. omega-3 masnim kiselinama. One su važne za naše zdravlje jer omogućuju bolji protok krvi i pozitivno utječu na metabolizam triglicerida.


Mršavljenje

Način na koji losos pomaže u smanjenju kalorija

Filet lososa ima više kalorija od nekih drugih vrsta ribe: jedna porcija od 100 grama ima 208 kcal (870 kJ). Unatoč tomu mirne savjesti možete pripravljati recepte od ove ribe ako želite izgubiti kilograme jer je riječ o izvrsnoj namirnici za borbu protiv masnoće. A za to postoji nekoliko razloga: zbog visokog udjela masti i proteina sadržanih u velikim količinama ova je riba lako probavljiva i zasitna. Osim toga, sadržani proteini potiču sagorijevanje masti.


Nizak udio ugljikohidrata

Losos se savršeno uklapa u prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata 

Komad lososa poslužen na tanjuru sa svježim listovima špinata.
© Nelea Reazanteva – stock.adobe.com Recepti s lososom u okviru prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata raznoliki su i brzi za pripremu – na način naveden u nastavku.

Losos je savršen za recepte s niskim udjelom ugljikohidrata, i to ne samo zahvaljujući kvalitetnim mastima. Filet lososa sadržava nevjerojatnih 18 grama proteina na 100 grama. Zdrave masti i proteini glavne su komponente ovog načina prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata koji zahtijeva što manji unos ugljikohidrata. Ono što losos čini sjajnim: unatoč tomu što se odričete ugljikohidrata, čini vas sitima i daje tijelu potrebnu energiju. Ovo čvrsto meso idealno je za kuhanje i ima tako dobar okus da vam ne treba puno začina. Dovoljni su vam sol, papar i malo limuna.


Recepti

Recepti s lososom: sve je moguće

Recepti s bio lososom u okviru prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata raznoliki su i brzi za pripremu: filet lososa pogodan je za pripremu na roštilju, pečenje i kuhanje na pari. Ova riba izvrsnog je okusa čak i sirova kao tartar. Može se kombinirati sa zelenom salatom, rajčicom, krastavcem ili paprikom. Osim toga, odlično se slaže s laganim povrćem poput brokule ili šparoga. Oni koji vole posebno bogate obroke mogu kombinirati prženi ili pečeni losos s osvježavajućim tzatziki umakom. Dimljeni losos sa tjesteninom, losos kao dodatak u salatama ili omletu također su dobri načini pripreme lososa.

Hollywoodske fitness zvijezde obožavaju losos

Američki fitness guru David Kirsch pomaže slavnim osobama poput Jennifer Lopez i Heidi Klum da ostanu u formi. Osim piletine, jaja, salate i povrća, bio losos je sastavni dio njegova plana prehrane. Njegov plan prehrane pritom ne obuhvaća samo klasične recepte, već i tzv. „Salmon Cake” odnosno kolače od lososa na hrvatskom. Oni se mogu pripremiti na razne načine. Donosimo brz i jednostavan recept za jednu porciju:

Sastojci: 

  • 120 grama fino narezanog fileta lososa 
  • 20 grama beluga leće 
  • 1 jaje 
  • 1 žličica nasjeckanog peršina 
  • 1 žličica nasjeckanog kopra 
  • 1 žličica vinskog octa 
  • ½ žličice umaka Worchestershire 
  • prstohvat soli i prstohvat papra

 

Priprema: 

Beluga leću kuhajte u vodi 25 minuta i procijedite. Pomiješajte je s preostalim sastojcima. Oblikujte ravne komade debljine oko 2,5 centimetra. Zagrijte malo ulja u tavi i pecite kolač 2 do 3 minute sa svake strane. Ima odličan okus kao zasebno jelo ili kao dodatak salati.