Sve što treba znati o škampima
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Što su račići, a što su škampi? Ovdje ćete saznati kako razlikovati ove životinje.
- Kako račići ne bi postali žilavi, važno ih je pravilno ispeći.
- Ovdje ćete saznati kako se račići pripremaju i što dobro ide uz njih.
Kozice, gamberi, račići: postoji li razlika?
Za početak trebamo razjasniti pojmove. Račić je nadređeni pojam za rakove koji žive na dnu voda stajaćica ili slobodno plivaju. Te životinjice mekanog mesa mogu se pronaći u trgovinama pod raznim nazivima. Na primjer, „rakovi iz Sjevernog mora” zapravo su račići, a ne pravi rakovi s kliještima. Tako se u svakodnevnom govoru nazivi „rak” i „račić” često upotrebljavaju kao sinonimi. U trgovini ih nalazimo i pod nazivom „kozice”. Gamberi ili kraljevske kozice samo su veće verzije račića. U tu kategoriju ubrajaju se i takozvane black tiger kozice, koje većinom potječu iz Azije. S druge strane, u ovu skupinu ne ubrajamo morske životinje s kliještima, dakle hlapove, jastoge i škampe.
Gdje se mogu kupiti kozice?
Da bismo jeli kozice, već odavno ne moramo ići u odabrane restorane ili ribarnice, nego ih možemo kupiti i zamrznute u supermarketima. Potražnja je sve veća pa se danas velikim dijelom pokriva kozicama iz uzgoja u akvakulturi. Te se životinje strogo nadziru i u pogledu okusa gotovo nimalo ne zaostaju za svojim divljim rođacima.
Račići su bogati hranjivim tvarima, a možemo ih pronaći očišćene ili neočišćene, sirove ili obrađene, svježe ili smrznute. Ako ih kupite s ljuskom, tijekom pečenja će iznutra ostati sočni. Osim toga, ljuske možete kuhati u vodi i tako dobiti temeljac, na primjer za riblju juhu. Ako se ne želite zamarati s uklanjanjem ljusaka i poslije s ljuskama na tanjuru, kupite ih očišćene i moći ćete ih izravno dodati u tjesteninu ili rižu.
Na što moram obratiti pozornost prilikom pripreme kozica?
Jedina pogreška koju možete učiniti prilikom pripreme kozica jest previsoka temperatura. Potrebno im je, naime, samo nekoliko minuta da se ispeku. Stoga ih ostalim sastojcima dodajte tek pri kraju. Budete li ih predugo kuhali ili pekli, postat će gumasti. Načelno ne podnose mnogo topline te meso brzo postaje suho i žilavo. Vrijeme pripreme stoga treba ograničiti na nekoliko minuta, a meso mora biti blago staklasto. Gotove su kad u cijelosti poprime ružičastu boju i iz njih izađu bijele pahuljice bjelančevina.
Jesu li račići zdravi?
Upravo količina vitamina ovu namirnicu čini sastavnim dijelom zdrave prehrane: među ostalim sadržava vitamine A, B, C, D, E i K te folnu kiselinu. Ostali su sastojci željezo, jod, kalcij, magnezij itd. Osim toga, te životinje imaju mnogo bjelančevina i malo kalorija. Kombinacija vrlo niskog udjela masti i visokog udjela bjelančevina čini ih savršenim sastojkom za ljude koji teže prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata.
Kako ih čuvati?
Zbog visokog udjela bjelančevina kozice se relativno brzo kvare. Stoga biste svježe primjerke trebali kupiti isti dan kad ih planirate pripremiti i jesti. Zamrznute kozice ne bi se trebale ponovno zamrzavati nakon što ih jednom odmrznete. Izbjegavajte zagrijavanje jer na taj način gube okus, ali se i počinju kvariti zbog prekidanja lanca hlađenja.
Recepti s račićima: što se slaže s njima?
Sjajno se uklapaju u uravnoteženu prehranu, a istodobno su i vrlo raznovrsni. Bez obzira na to pečete li ih na roštilju, kuhate ili pirjate, s receptima s račićima nikada ne možete promašiti. Kao i riba u ribljim jelima, račići dobro idu uz povrće, rižu, tjesteninu i salatu. Na primjer, pržene kozice na rižotu od gljiva ukusan su recept čija je priprema brza i jednostavna. Još je jedan klasičan recept španjolska paella. Ako volite azijsku kuhinju, preporučujemo vam poznato tajlandsko jelo tom kha kung, kokosovu juhu koja se poslužuje s kozicama. Prava su poslastica i u sirovom obliku s finim koktel umakom. Uz ovu namirnicu preporučuje se čaša laganog bijelog vina.
Davanje posebne arome
Ova zdrava namirnica sjajno se slaže sa začinima poput čilija, curryja ili vanilije. Ako ih želite začiniti aromatičnim biljem, dodajte metvicu, korijandar ili bosiljak. I crveni luk odlično se slaže s račićima. Sok limuna ili limete daje kuhanim kozicama ugodnu svježinu. Vrlo su ukusne u jelima od povrća s češnjakom, tikvicama ili paprikom. Moguće su i egzotične kombinacije sa slatkim voćem poput ananasa, ličija ili manga. Mnogi ih ljudi rado jedu zajedno s piletinom, na primjer u obliku ražnjića sa svježom salatom. No možete ih kombinirati i sa slaninom.