Marinirane klementine s božićnim začinima i sladoledom
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
77 gUgljikohidrati
-
7 gBjelančevine
-
24 gMasti
Hranjive vrijednosti
(Po porciji)-
77 g Ugljikohidrati,
7 g Bjelančevine,
24 g Masti
Sastojci (4 porcije)
| 2 | mahune vanilije |
| 150 g | smeđeg šećera |
| 1 žličica | mljevenog kardamoma |
| 1 | štapić cimeta |
| 100 ml | meda |
| 5 | klementina |
| 4 | žumanjka |
| 60 g | šećera |
| 1 žličica | mljevenog zvjezdastog anisa |
| 200 ml | vrhnja za šlag |
| 100 ml | mlijeka |
| 5 | zvjezdastih anisa |
Priprema
- 1
Mahune vanilije razreži po duljini i sastruži sjemenke.Za marinadu prokuhaj 500 ml vode sa smeđim šećerom, kardamomom, zvjezdastim anisom, štapićem cimeta, medom i sjemenkama jedne mahune vanilije. Nakon toga makni sa štednjaka i ostavi da se hladi pola sata. Odvoji 50 ml marinade i stavi sa strane.U međuvremenu oguli mandarine, razdijeli ih na kriške i ukloni eventualne koštice.Kriške mandarine stavi u pripremljenu marinadu i ostavi u hladnjaku najmanje osam sati.Pripremi sladoled: žumanjak, šećer i mljeveni anis izradi štapnim mikserom (oko 4-5 minuta).U lončiću pomiješaj vrhnje, mlijeko, 50 ml marinade i ostatak sjemenki vanilije te prokuhaj.Mješavinu vrhnja i mlijeka polako dodaj u smjesu od žumanjka te kuhaj na pari 8-10 minuta uz neprestano miješanje. Smjesom napuni posudu i stavi u zamrzivač. Povremeno promiješaj.Grabilicom za sladoled izvadi po jednu kuglicu na svaki tanjur te dodaj filetirane mandarine i malo soka od mariniranja.