Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Začinjeno mljeveno meso: vitamin B

Kod začinjenog mljevenog mesa („Mettwurst” na njemačkom jeziku) riječ je o sorti sirove kobasice proizvedene od govedine i svinjetine, koja je široko rasprostranjena u tradicionalnoj njemačkoj kuhinji i poslužuje uz brojna jela. Ovisno o receptu, njegov okus može biti blag ili pak pikantan.

Dobro je znati

Začinjeno mljeveno meso ima ova posebna svojstva

Svježe začinjeno mljeveno meso u detaljnom prikazu

Začinjeno mljeveno meso sirova je kobasica od svinjetine (slanina) i govedine. Ova se kobasica čini trajnom postupkom sušenja ili dimljenja. Začinjeno mljeveno meso može se proizvoditi grubo kao začinjeno mljeveno meso s lukom ili fino, kao začinjeno mljeveno meso za mazanje . Začinjeno mljeveno meso za mazanje u pravilu se proizvodi od svinjetine i svinjske slanine te hladno dimi uz dodatak soli, papra i paprike . Zatim dozrijeva nekoliko dana. Međutim, postoji i hrskava kobasica te seljačka kobasica, koja je postala tvrđom dugačkim dimljenjem ili sušenjem.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe začinjeno mljeveno meso?

U Njemačkoj se kobasica prvi put spominje u 11., odnosno 12. stoljeću. Tada su se upotrebljavali pojmovi „lebarwurst” i „pratwurst”. U srednjem vijeku zatim je nastalo zanimanje mesara, koji su za gostioničare proizvodili mesne proizvode i kobasice. Njemački naziv za začinjeno mljeveno meso, dakle, „Mettwurst”, potječe iz niskonjemačkog jezika, u kojem se naziva „Metworst”. Pojam „Mett” pri tome označava meso ili mljevenu svinjetinu. Danas se nazivi za začinjeno mljeveno meso razlikuju ovisno o regiji. Dimljeno začinjeno mljeveno meso također se naziva „Mettenden”. U području Harza i drugim regijama, dimljeno i nedimljeno začinjeno mljeveno meso također se u prijevodu naziva „hrskava kobasica” ili „kuhana kobasica”.


Sezona

Kada je sezona začinjenog mljevenog mesa?

Začinjeno mljeveno meso dostupno je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati začinjeno mljeveno meso i kako se treba čuvati?

Svježe začinjeno mljeveno meso u detaljnom prikazu

Začinjeno mljeveno meso u pravilu se upotrebljava kao narezak ili namaz na kruhu. Pikantne crvene kobasice vrlo su popularne, čak i kao mali obrok ili mesni prilog juhama, varivima ili jelima od povrća . Djelomično se upotrebljavaju i kao zamjena za hrskave, odnosno barene kobasice.

Ovako se treba čuvati začinjeno mljeveno meso

Začinjeno mljeveno meso može se u hladnjaku čuvati do pet dana. Međutim, sirove kobasice, kao što je sirova šunka, mogu se pri temperaturi do najviše 15 Celzijevih stupnjeva čuvati i izvan hladnjaka. Potrebno je odabrati prozračeno, suho i tamno mjesto gdje začinjeno mljeveno meso može visjeti. Kada se začinjeno mljeveno meso otvori, mora se čuvati u hladnjaku. Prije konzumacije potrebno je začinjeno mljeveno meso čuvati sat vremena ili dva na sobnoj temperaturi radi razvijanja pune arome. Naravno, začinjeno mljeveno meso može se i zamrznuti kada je vakuumski zapakirano.


Sastojci

Ovo se nalazi u začinjenom mljevenom mesu

Začinjeno mljeveno meso sadrži mineralne tvari i vitamine B važne za tijelo. Sadržane su velike količine vitamina B3 (nijacin). On je važan za metaboličke procese u tijelu. Mineralne tvari kalcij, magnezij i kalij odlučujući su za mišiće i srce te osiguravaju optimalan sklad između živčanog i mišićnog sustava.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 294 kcal

Ugljikohidrati: 0,19 g

Bjelančevine: 19,3 g

Masti: 24,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,62 mg

Vitamin B2: 0,16 mg

Vitamin B6: 0,39 mg

Vitamin C: 29 mg

Vitamin E: 0,31 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 15 mg

Željezo: 1,09 mg

Kalij: 355 mg

Magnezij: 29 mg

Natrij: 1087 mg