Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Salama: tipična sirova kobasica

Salama je postala sastavnim dijelom svih svjetskih kuhinja. Ova sirova kobasica, koja izvorno potječe iz Italije, suši se na zraku i ubraja u kategoriju „trajnih kobasica”, koje se fermentiraju s pomoću posebnih mikroorganizama. Ona se jede na pizzi, u nabujcima ili na kruhu s maslacom. Karakteristični za salamu su grubo nasjeckano punjenje i čvrsta kožica koja je obavija.

Dobro je znati

Salama ima ova posebna svojstva

Svježa salama u detaljnom prikazu

Salama je sirova kobasica od svinjetine i, uglavnom, govedine. Dodatne su varijante pureća salama i divlja salama. Ovisno o sorti kobasice i receptu, okus salame seže od blagog do pikantnog. Sirove kobasice imaju dugačak vijek trajanja; uz salamu, u njih se ubraja i pikantno mljeveno meso ili pak čajna kobasica.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe salama?

Navodno je zemlja podrijetla salame Italija. Međutim, naknadnim istraživanjima ispostavilo se da su Langobardi iz današnjeg zapadnog područja Mecklenburga svoju kobasicu, uslijed seobe naroda, donijeli sve do Mađarske, a odande do Italije. Nije moguće jednoznačno dokazati je li ova pretpostavka točna. Međutim, naziv „salama” izvorno potječe iz Italije. On je proizašao iz riječi „sale” za sol. Nekoć su recepti salame još sadržavali meso domaćeg magarca ili mule.


Sezona

Kada je sezona salame?

Salama je dostupna tijekom cijele godine. Ona se nudi na odjelu za meso i u rashladnoj vitrini.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati salama i kako se treba čuvati?

Svježa salama u detaljnom prikazu

Salama se klasično može upotrebljavati kao narezak za kruh, žemljicu ili baget . Posebno je popularna kao nadjev na pizzi. Postoje brojne različite sorte salame. Čvrstom salamom nazivaju se: salama od šunke, salama na milanski način, njemačka salama, salama 1a, ljetna salama, paprena salama itd. Među nedimljene salame ubrajaju se kuhana salama i salama na češki način.

Ovako se treba čuvati salama

Narezana salama morala bi se čuvati u hladnjaku. Također, najhladnije mjesto za čuvanje mesnih proizvoda i kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Cijele salame mogu se, baš kao i začinjeno mljeveno meso ili sirova šunka, pri temperaturi do najviše 15 Celzijevih stupnjeva čuvati i izvan hladnjaka. Potrebno je odabrati prozračivano, suho i tamno mjesto gdje salama može visjeti. Kada se salama otvori, mora se čuvati u hladnjaku. Prije konzumacije potrebno je salamu čuvati sat vremena ili dva na sobnoj temperaturi radi razvijanja pune arome. Naravno, salama se može i zamrznuti kada je vakuumski zapakirana.


Recepti

Što možeš pripremiti od salame


Sastojci

Ovo se nalazi u salami

Salama sadrži mineralne tvari i vitamine B važne za tijelo. Vitamini B dobri su za zdravlje živaca te imaju važnu ulogu pri obnavljanju stanica u ljudskom tijelu. Mineralne tvari kalcij, magnezij i kalij odlučujući su za mišiće i srce te osiguravaju optimalan sklad između živčanog i mišićnog sustava.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 398 kcal

Ugljikohidrati: 0,22 g

Bjelančevine: 20,3 g

Masti: 35,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,18 mg

Vitamin B2: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,46 mg

Vitamin C: 28,32 mg

Vitamin E: 0,74 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 35 mg

Željezo: 1,44 mg

Kalij: 220 mg

Magnezij: 39 mg

Natrij: 2130 mg