Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Agar-agar: neutralno vezivno sredstvo

Kod namirnice agar-agar riječ je o sredstvu za želiranje, koje istovremeno služi kao vezivno sredstvo te koje je u pogledu okusa sasvim neutralno. Osnovna tvar za proizvodnju agar-agara su morske alge sušene na suncu, koje se ekstrahiraju s pomoću vruće vode i zatim koncentriraju.

Dobro je znati

Agar-agar ima ova posebna svojstva 

Agar-agar u detaljnom prikazu

Agar-agar je, ovisno o obliku proizvodnje, prah bež boje i neutralna okusa, koji je konzistencije nalik puderu te koji ima dobra svojstva vezivanja. Kod agar-agara riječ je o čistom prirodnom proizvodu, koji ne sadrži zamjenske tvari ni druge dodatke. Naziv agar-agar potječe iz japanskog jezika i prevodi se kao riblja sluz. Namirnica može stvoriti žele i u načelu se sastoji od agaroze i sulfatirana agaropektina.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe agar-agar?

Kod agar-agara poglavito je riječ o azijskoj namirnici, čije se podrijetlo bilježi u Japanu u 17. stoljeću. Od tada se ova namirnica upotrebljava za zgušnjavanje umaka ili drugih jela. Agar-agar stoga ima i naziv „japanska želatina. Međutim, ova se namirnica danas proizvodi i u Indoneziji, Tajlandu, Maleziji te Laosu i na Tajvanu, a odande izvozi diljem svijeta.


Sezona

Kada je sezona agar-agara?

Alge koje se mogu upotrebljavati za proizvodnju agar-agara mogu se ubirati tijekom cijele godine u tropskim, odnosno, u pojedinačnim slučajevima, i suptropskim predjelima juga i jugoistoka Azije. I u japanskim pomorskim vodama berba algi u svrhu proizvodnje agar-agara široko je raširena, no ondje je ograničena poglavito na ljetne i jesenske mjesece. Agar-agar je u maloprodaji dostupan tijekom cijele godine. Isprva se svježe ubrane alge odmah prerađuju u prah ili pahuljice za agar-agar te tako imaju relativno dugačak vijek trajanja.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati agar-agar i kako se treba čuvati?

Agar-agar u detaljnom prikazu

Sredstvo za vezivanje i želiranje agar-agar upotrebljava se za pripremu umaka, slatkih jela i sladoleda. U Europskoj uniji agar-agar se pod brojem E406 k tomu smatra i dodatkom prehrani. Kada se čuva na tamnom i suhom mjestu, agar-agar može se čuvati i imat će rok trajanja od otprilike godinu dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u agar-agaru

Agar-agar predstavlja zdravo sredstvo za vezivanje i želiranje, koje se poglavito sastoji od ugljikohidrata i, u skladu s time, odlikuje visokom energetskom vrijednošću. Zbog brojnih dijetalnih vlakana agar-agar je prvenstveno zdrav za probavu, no u velikim količinama može imati blago diuretički učinak. Za pripremu jela koja se temelje na osnovi agar-agara stoga je često dovoljno nekoliko grama. Osim toga, u agar-agaru sadržane su brojne mineralne tvari koje dodatno povećavaju zdravstvenu vrijednost ove namirnice.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 345 kcal

Ugljikohidrati: 35,5 g

Bjelančevine: 42,7 g

Masti: 2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,62 mg

Vitamin B2: 3,15 mg

Vitamin B6: 1,12 mg

Vitamin C: 157,68 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 515 mg

Željezo: 13,23 mg

Kalij: 2617 mg

Magnezij: 15 mg

Natrij: 353 mg