Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Krekeri: omiljena grickalica za zabave

U pravilu su krekeri slano pecivo od biskvitnog tijesta. Pojedine varijante upotpunjene su sirom i drugim sastojcima kao što su začini. Oni su popularni kao prilog raznim dipovima i umacima te se često poslužuju kao grickalica tijekom zabava.

Dobro je znati

Krekeri imaju ova posebna svojstva

Krekeri u detaljnom prikazu

Krekeri su visokokalorični i na 100 grama sadrže 450 kilokalorija, 14 grama masti, 11 grama proteina i 70 grama ugljikohidrata. Krekeri ne sadrže gotovo nikakve vitamine, no zato mineralne tvari kao što su natrij, kalij, kalcij i magnezij. Ako se tijesto od kojeg se krekeri proizvode sastoji od drugog brašna, na primjer, brašna od integralne pšenice, hranjive vrijednosti promijenit će se u skladu s time.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu krekeri?

Krekeri su tanko, hrskavo i suho slano pecivo. Biskvitno tijesto modificirano je od dvopeka ili tijesta za tvrde kekse. Pojam „krekeri” preuzet je od engleske riječi „cracker”.


Sezona

Kada je sezona krekera?

Kod krekera riječ je o proizvodu koji je dostupan tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati krekeri i kako se trebaju čuvati?

Krekeri u detaljnom prikazu

Krekeri su vrlo popularni kao kanapei, slatka grickalica i sitni međuobrok. Zahvaljujući različitom začinskom bilju i začinima mogu se izvrsno nadjenuti krepkim nadjevima. I s pomoću kupljenih krekera moguće je stvoriti pravu poslasticu za užitak. U tu je svrhu potrebno pripremiti razne umake i dipove. Ukusna je varijanta jednostavan dip sa začinskim biljem. S pomoću čašice svježeg kiselog vrhnja i svježeg, nasjeckanog začinskog bilja vrlo se brzo može pripremiti krepki dip. Kao svježi sastojak idealni su, na primjer, kolutići vlasca, sjeckani peršin, dragušac, kopar i prešani režnjevi češnjaka.

Zbog niskog udjela vode, krekeri se mogu čuvati bez poteškoća ako se u tu svrhu odabere suho mjesto. Nakon otvaranja morali bi se čuvati u limenci s mogućnošću zatvaranja radi sprječavanja prodora vlage.


Sastojci

Ovo se nalazi u krekerima

Krekeri su hrskavo pecivo koje se u svojstvu grickalice treba konzumirati u umjerenim količinama. Sastojci krekera temelje se na osnovnom receptu od brašna, kvasca, masti, soli i vode. Mast može biti biljno ulje. Za krepke se varijante upotrebljava začinsko bilje kao što su ružmarin, timijan ili drugi začini. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 450 kcal

Ugljikohidrati: 70 g

Bjelančevine: 11 g

Masti: 14 g

Vitamini

 

Vitamin A: 16 µg

Vitamin B1: 0,09 mg

Vitamin B2: 0,07 mg

Vitamin B6: 0,08 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 64 mg

Željezo: 1,6 mg

Kalij: 141 mg

Magnezij: 15 mg

Natrij: 977 mg