Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mala peciva: klasici za doručak

Službeno se u kategoriju malih peciva uvrštavaju sva peciva koja teže manje od 250 grama. Među njih ubrajaju se, na primjer, žemljice, klipiće i perece. Mala peciva mogu se proizvoditi od integralnog prašna ili od pšeničnog brašna.

Dobro je znati

Mala peciva imaju ova posebna svojstva

Mala peciva u detaljnom prikazu

Među mala peciva ubrajaju se kako žemljice i klipići tako i pereci, no ne i slatka peciva, koja se ne uvrštavaju u ovu kategoriju bez obzira na njihovu težinu. Ovisno o dodatcima, načinu obrade i sastojcima, mala peciva uvelike se međusobno razlikuju. Tako se žemljice od bijelog brašna ne mogu uspoređivati s integralnim žemljicama s uljnim sjemenkama.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu mala peciva?

Svaka regija ima svoja posebna mala peciva. Mala peciva kategoriziraju se ovisno o vrsti proizvodnje, izgledu i sastavu sa sastojcima kao što su grožđice, uljne sjemenke, proizvodi od integralnih žitarica, mekinje, žemljice s posipom, peciva od lužnatog tijesta, peciva s udubljenom površinom (na primjer, žemljice s markantnim urezom) te ona s glatkom površinom.


Sezona

Kada je sezona malih peciva?

Mala peciva namirnica su koja ne ovisi o sezoni i stoga su dostupna tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati mala peciva i kako se trebaju čuvati

Mala peciva u detaljnom prikazu

Žemljice se, baš kao i kruh, ubrajaju u osnovne namirnice, koje se, ovisno o potrebi, mogu kombinirati na razne načine. Njihov okus seže od slatkog i slanog te sve do krepkog. Mala peciva rado se kombiniraju s marmeladom, sirom ili pak kobasicama.

Ovako se trebaju čuvati mala peciva

Mala peciva mogu se zamrznuti i nakon odmrzavanja svježe ispeći. Međutim, kao pečena svježa namirnica mogu se, čak i uz idealne uvjete, čuvati svega nekoliko dana, zbog čega ih je najbolje konzumirati dok su još svježa. Za kratkotrajno čuvanje preporučuje se hladno i suho mjesto, na primjer, košara za kruh.


Sastojci

Ovo se nalazi u malim pecivima

Proizvodi od bijelog brašna izvor su kalorija, dok su proizvodi od integralnih žitarica bogati hranjivim vrijednostima i sastojcima poput nezasićenih masnih kiselina, dijetalnih vlakana, vitamina i mineralnih tvari. Potonja bi morala biti sastavni dio uravnotežene prehrane.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 515 kcal

Ugljikohidrati: 62 g

Bjelančevine: 6,7 g

Masti: 26,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 173 µg

Vitamin B1: 0,14 mg

Vitamin B2: 0,19 mg

Vitamin B6: 0,18 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 136 mg

Željezo: 1,6 mg

Kalij: 257 mg

Magnezij: 43 mg

Natrij: 266 mg