Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pereci: pecivo s karakterističnom koricom

Pereci se proizvode od pšeničnog kvasnog tijesta. Pereci svoju smeđu boju dobivaju otopinom natrijeva hidroksida, u koju se uranjaju prije pečenja. 

Dobro je znati

Pereci imaju ova posebna svojstva

Svježi pereci u detaljnom prikazu

Pereci su mali pekarski proizvodi. Njihov tipičan izgled i okus nastaju premazivanjem nepečena tijesta otopinom natrijeva hidroksida od najviše četiri posto te naknadnim pečenjem. Time nastaje karakteristična, lijepa korica. Provedba ovog postupka ne preporučuje se kod kuće jer je otopina natrijeva hidroksida iznimno nagrizajuća tvar, a stoga i opasna. U skladu s time, ona se gotovo nipošto ne preporučuje za upotrebu kod kuće. Za razliku od nje, obična soda bikarbona bezopasna je, zbog čega je ona staro i dokazano sredstvo za dizanje. U pogledu nadjeva, ovisno o regiji, postoje bezbrojne varijacije: pereci s kobasicom, sirom, marmeladom ili medom. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu pereci?

O podrijetlu pereca postoje brojne priče. Međutim, jedna je stvar zajednička svima njima: navodno je proizvodnja prvog pereca bila puki slučaj. U Münchenu je jedan pekar 1839. godine svoje perece navodno umjesto vodom sa šećerom slučajno premazao otopinom natrijeva hidroksida. On se nekoć upotrebljavao za čišćenje limova za pečenje i pećnica. Do danas nije razjašnjeno je li ta priča zbilja točna, no jedno je sigurno: peciva premazana otopinom natrijeva hidroksida, a posebice pereci, danas su sastavni dio doručka te imaju dugačku tradiciju, posebice u Njemačkoj. Međutim, u međuvremenu se ovi oblici pereca mogu pronaći diljem Europe pod raznim nazivima. 


Sezona

Kada je sezona pereca?

Pereci su dostupni tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati pereci i kako se trebaju čuvati?

Svježi pereci u detaljnom prikazu

Peciva poput pereca osnovna su namirnica, koja se može kombinirati s krepkim sirom, svježom kobasicom ili pak slatkim namazima za kruh. U pogledu nadjeva kreativnosti nisu postavljene nikakve granice, a ukusni perec jednostavno će uvijek biti ukusan: bez obzira na to je li riječ o doručku, užini ili pak tijekom večere. Kada se čuvaju na suhom mjestu, na primjer, u košari za kruh, pereci će trajati nekoliko dana. Preporučuje se što brža konzumacija. Ako to nije moguće, pereci se mogu i zamrznuti.


Sastojci

Ovo se nalazi u perecima

Pereci su ukusna užina, bez obzira na to imaju li nadjev ili ne, te jednostavan i zasitan obrok. Imaju relativno nizak udio masti, svega nekoliko kalorija i malo bjelančevina. Stoga su proizvodi premazani otopinom natrijeva hidroksida dobra alternativa masnom čipsu ili drugim grickalicama. Međutim, zbog visokog udjela soli pereci se ne bi smjeli jesti u velikim količinama. Djeci se umjesto toga preporučuje konzumacija peciva posipanih sezamom umjesto solju. Kod odraslih osoba normalna konzumacija pereca nipošto nije štetna za tjelesno zdravlje. Dakle, ne postoji razlog da se odrekneš ovog ukusnog peciva tijekom doručka.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 226 kcal

Ugljikohidrati: 45,3 g

Bjelančevine: 7,1 g

Masti: 1,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 11 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,09 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 17 mg

Željezo: 0,9 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 18 mg

Natrij: 500 mg