Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Miješani raženi kruh: aromatičan okus

Osnova miješanog raženog kruha jest prirodno kiselo tijesto. Ono sadrži dva važna sastojka: bakterije mliječne kiseline za stvaranje kiseline i kvaščeve gljivice koje služe za rahljenje tijesta. Usto je sadržana mješavina pšenice i raži. Pri tome vrijedi sljedeće: što je udio raži veći, to će kruh biti pikantniji.

Dobro je znati

Miješani raženi kruh ima ova posebna svojstva 

Svježi miješani raženi kruh u detaljnom prikazu

Miješani raženi kruh tradicionalno se proizvodi od raženog brašna, vode i bakterija mliječne kiseline. Dodaju se i određene vrste kvasca koje osiguravaju dizanje tijesta. Međutim, za rahljenje tijesta najčešće nije sadržano dovoljno kvasca. Stoga se tijestu često još dodaje pekarski kvasac.

U usporedbi sa pšeničnim kruhom, nedostatak miješanog raženog kruha jest taj što bi bez dodatka kiselog tijesta kolabirao i uopće se ne bi mogao ispeći. Odnosno, ne bi imao lijepu i prozračnu, no svejedno tvrdu konzistenciju kojom se ovaj kruh odlikuje. Međutim, nezakiseljena varijanta svejedno ima svoju svrhu. I to uvijek kada je potrebno proizvesti kruh s ekstremno dugačkim rokom trajanja, na primjer, tijekom dugačkih pomorskih putovanja. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe miješani raženi kruh?

Preteča kruha jednostavna je kaša od pšenice, koju su ljudi jeli prije čak 30 000 godina. Otprilike 8000 godina kasnije pokušali su je ispeći. Kruh u obliku koji danas poznajemo postoji tek oko 6000 godina. Prvi kruh od kiselog tijesta nastao je pukim slučajem. Slučajno zaboravljena masa tijesta fermentirala je. Unatoč tome, završila je u peći. Rezultat: ukusan kruh. Tradicionalno pripremljen miješani raženi kruh sadrži raženo brašno, vodu, sol i sredstvo za dizanje. Za zanatsko pečenje potrebna su tri dana. Najčešće sadrži kvasac ili kiselo tijesto. Industrijski proizvedeni kruh sadrži i dodatne sastojke, čija je svrha poboljšati tijesto.


Sezona

Kada je sezona miješanog raženog kruha?

Miješani raženi kruh svjež je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati miješani raženi kruh i kako se treba čuvati?

Svježi miješani raženi kruh u detaljnom prikazu

Bez obzira na to je li riječ o doručku, večeri ili međuobroku: zdravi raženi kruh dio je osnovnih namirnica i može se kombinirati s raznim prilozima za kruh. Riječ je o proizvodu koji je najbolje kupiti dok je svjež te ga takvog i potrošiti jer će u protivnom brzo postati tvrd. Ako se želi dulje vrijeme čuvati, najbolje ga je čuvati na hladnom i suhom mjestu. Miješani raženi kruh može se bez poteškoća zamrznuti.


Sastojci

Ovo se nalazi u miješanom raženom kruhu

Za razliku od bijelog kruha, koji ne sadrži gotovo nikakve hranjive tvari ili dijetalna vlakna, situacija je drukčija kod miješanog raženog kruha. On je bogat vitaminima, mineralnim tvarima i elementima u tragovima, čime ostvaruje doprinos zdravlju i dnevnoj opskrbi hranjivim tvarima.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 212 kcal

Ugljikohidrati: 43,7 g

Bjelančevine: 6,9 g

Masti: 1,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,18 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,12 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 47 mg

Željezo: 1,3 mg

Kalij: 185 mg

Magnezij: 30 mg

Natrij: 537 mg