Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pšenične žemljice: ukusne za doručak

Pod pojmom „pšenična žemljica” podrazumijeva se malo pecivo koje je posebno ukusno tijekom doručka uz razne priloge. Proizvodi se od pšeničnog brašna i ubraja među osnovne namirnice.

Dobro je znati

Pšenične žemljice imaju ova posebna svojstva 

Pšenične žemljice u detaljnom prikazu

Pšenične su žemljice bijele, blago žućkaste do smećkaste boje i okruglog do cilindričnog oblika. Vanjska korica najčešće je hrskava, dok je unutrašnjost pšenične žemljice usporedivo mekana i rahla.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu pšenične žemljice?

Pšenične žemljice proizvode se od pšeničnog brašna, koje ima tradiciju dugačku nekoliko tisućljeća. Tako se, na primjer, pšenično brašno već oko 400 godina prije Krista u današnjem Afganistanu upotrebljavalo za proizvodnju peciva. Pri tome su se manje žemljice dugo vremena smatrale luksuznom namirnicom, prije nego što su tijekom 19. i 20. stoljeća postale osnovnom namirnicom. 


Sezona

Kada je sezona pšeničnih žemljica?

Iako se žetva pšenice najčešće provodi tijekom proljeća i ljeta, osnovna tvar za proizvodnju pšeničnih žemljica – pšenično brašno – dostupno je tijekom cijele godine. Stoga se svježe pšenične žemljice mogu kupiti tijekom cijele godine. Pšenične žemljice dostupne su u svježem obliku ili zamrznute za naknadno pečenje.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati pšenične žemljice i kako se trebaju čuvati?

Pšenične žemljice u detaljnom prikazu

Pšenične žemljice služe kao klasično pecivo za doručak, koje se može kombinirati sa slatkim ili krepkim prilozima. U pogledu toga mogu se upotrebljavati, na primjer, marmelade, voćni namazi te kreme od oraha i nugata, kobasica, sir ili riba te drugi mesni proizvodi. Pšenične žemljice istovremeno služe i kao osnova za proizvodnju proizvoda od tijesta ili panada od krušnih mrvica. U tu se svrhu pšenične žemljice najprije suše, a zatim melju na sitne dijelove. Međutim, pšenične žemljice prikladne su i kao klasičan međuobrok. Kako bi imale što dulji rok trajanja, pšenične žemljice moraju se čuvati na zrakonepropusnom i suhom mjestu.


Sastojci

Ovo se nalazi u pšeničnim žemljicama

Pšenične žemljice smatraju se zdravom osnovnom namirnicom, koja se, konzumira li se umjereno, često može nalaziti na jelovniku. One sadrže velike količine energije u obliku ugljikohidrata, koji su potrebni u slučaju sportskih aktivnosti i složenih misaonih zadataka. Osim toga, u pšeničnom brašnu nalaze se male količine proteina, koji su potrebni za izgradnju mišića i imunološki sustav tijela, a usto i velike količine kalcija i kalija, zbog čega su pšenične žemljice zdrave za kosti te usto poboljšavaju individualnu pH vrijednost u tijelu. Međutim, pšenične žemljice ne bi smjele jesti osobe s nepodnošljivošću glukoze.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 274 kcal

Ugljikohidrati: 55,5 g

Bjelančevine: 8,7 g

Masti: 1,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 4 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,04 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 27 mg

Željezo: 1,2 mg

Kalij: 130 mg

Magnezij: 30 mg

Natrij: 553 mg