Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pšenično brašno: klasik kuhinjskog regala

Zbog blaga okusa i iznimno svestrane upotrebe zbog visokog udjela škroba i glutena, pšenično brašno postalo je nezamjenjivo u kuhinji. Dotični broj tipa pruža informacije o udjelu hranjivih tvari i veličini zrna: što je broj veći, to je udio sadržanih mineralnih tvari veći, a to je i grublje i tamnije. 

Dobro je znati

Pšenično brašno ima ova posebna svojstva

Pšenično brašno u detaljnom prikazu

Brašno je prah koji nastaje sitnim mljevenjem zrna žitarica. Brašna od pšenice, pravog pira i raži nazivaju se krušnim žitaricama. Broj tipa označava koliko je miligrama mineralnih tvari sadržano na 100 grama. Što je veći broj tipa, to je veći udio mineralnih tvari kao što su magnezij, kalcij, željezo i fluorid. Kod tipa 550 oni iznose 550 miligrama na 100 grama. Što se veća količina zrna prerađuje, to je udio veći.

Najčešće upotrebljavano pšenično brašno klasično je, potpuno bijelo kućansko brašno tipa 405. To je najsitnije mljeveno pšenično brašno koje je idealno prikladno za sva peciva, osim za tamni kruh. Zbog sitne granulacije može se upotrebljavati i kao vezivno sredstvo za umake.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pšenično brašno?

Kod pšenice i pšeničnog brašna riječ je o dvjema najstarijim namirnicama čovječanstva. Najstariji primjerci, koji poglavito potječu iz područja Mezopotamije, datirani su na doba od oko 7800 godina prije Krista. Današnje sorte pšenice nastale su križanjem bliskoistočnih divljih biljki (divlji ječam, jednozrna pšenica, dvozrni pir), koji su preteče današnjih sorti kao što su proso, ječam, raž, zob i pšenica.


Sezona

Kada je sezona pšeničnog brašna?

Pšenično brašno dostupno je tijekom cijele godine. Žetva pšenice provodi se ljeti, kada su udio vode i zrelost zrna idealni.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pšenično brašno i kako se treba čuvati?

Pšenično brašno u detaljnom prikazu

Pšenično brašno svestrano je upotrebljivo i predstavlja osnovu brojnih peciva, kao što su kruh, žemljice, tjestenina, štrudle, peciva od kvasca itd. No potrebno je postupati oprezno: brašno lako upija vlagu. Stoga bi se moralo čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu, u idealnom slučaju pri temperaturi ispod 20 Celzijevih stupnjeva. Ako se k tomu čuva zrakonepropusno, ima gotovo neograničen rok trajanja. Brašno od integralnog zrna može se pokvariti uslijed sadržanih masti. To se ne odnosi na pšenično brašno. Međutim, mogu ga napasti štetočine koje se pojavljuju u hrani, kao što su žitni moljci ili veliki brašnari.Sastojci

Ovo se nalazi u pšeničnom brašnu

Pšenično brašno sadrži velike količine ugljikohidrata i protein glutena. Osobe s celijakijom ne mogu probaviti sadržani gluten. Također, u njemu je sadržana relativno mala količina dijetalnih vlakana i vitamina, no zato važne mineralne tvari kao što su magnezij, kalcij i željezo. Kada se pšenično brašno velikog broja tipa kombinira s povrćem i voćem, ta je kombinacija znatno zdravija i bogatija.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 337 kcal

Ugljikohidrati: 70,8 g

Bjelančevine: 10,9 g

Masti: 1,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,11 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,1 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 16 mg

Željezo: 1,1 mg

Kalij: 146 mg

Magnezij: 10 mg

Natrij: 2 mg