Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pšenica: važna žitarica za kruh

Pšenica je žitarica koja se rado prerađuje u brašno u svrhu proizvodnje kruha. Blaga okusa i uz visok udjel škroba i proteina glutena, pšenično brašno može se upotrebljavati na razne načine, od torte preko kruha i tjestenine te sve do panada i umaka.

Dobro je znati

Pšenica ima ova posebna svojstva

Pšenica u detaljnom prikazu

Pšenica raste do visine od oko pola metra te se ubraja u jednogodišnje trave s klasom. Stabljike pšenice imaju okrugao oblik, a pšenica u pogledu nijanse boje podsjeća na tamnozelenu. Ukupno 70 posto pšenice sastoji se od škroba, a od deset do 14 posto od proteina. Njezin je okus blag. U pogledu sjetve razlikuje se između tvrde pšenice i meke pšenice. Ukupno je poznato više od 1000 vrsta pšenice.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pšenica?

Pšenica je jedna od najstarijih kultura poznatih čovječanstvu. Ova žitarica izvorno potječe s Bliskog istoka. Preteče pšenice su ječam i jednozrna pšenica. Križanjem različitih vrsta divlje trave s ječmom nastale su danas poznate vrste pšenice.


Sezona

Kada je sezona pšenice?

Ljetna pšenica sije se tijekom proljeća, a zimska pšenica tijekom jeseni. Žetva obiju vrsta provodi se ljeti.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pšenica i kako se treba čuvati?

Pšenica u detaljnom prikazu

Pšenica se može pronaći u brojnim namirnicama. Međutim, prvenstveno se upotrebljava za pečenje i potrebna je za proizvodnju kruha. Pri tome se meka pšenica i tvrda pšenica prerađuju na različite načine. Proizvodi od tijesta, kao što je tjestenina, proizvode se od tvrde pšenice zbog visokog udjela proteina glutena. Za razliku od toga, brašno za kolače i kekse te za kruh i žemljice dobiva se od meke pšenice. Osim toga, pšenica sadrži škrob i stoga je zastupljena u brojnim namirnicama.

Ovako se treba čuvati pšenica

Tijekom čuvanja pšenice prvenstveno je važno obratiti pozornost na pravilnu vlažnost zraka. Ona bi morala iznositi oko 65 posto. Udio vlage u zrnu morao bi iznositi oko 14 posto. Temperaturom od oko 15 Celzijevih stupnjeva osigurava se dobra ravnoteža vlage. Kako bi se pšenica mogla čuvati čak dvadeset godina, potreban je prostor za čuvanje čija vlažnost zraka iznosi manje od 12 posto. Ovu je žitaricu dobro čuvati od vlage i topline kako bi sposobnost klijanja zrna ostala očuvana.


Sastojci

Ovo se nalazi u pšenici

U pšenici se nalaze brojni zdravi vitamini i vrijedne hranjive tvari. I dijetalna vlakna i mineralne tvari, koje navodno štite od žučnih kamenaca i bolesti krvožilnog sustava, također su sadržani u pšenici.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 297 kcal

Ugljikohidrati: 59,5 g

Bjelančevine: 10,6 g

Masti: 1,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 3 µg

Vitamin B1: 0,46 mg

Vitamin B2: 0,11 mg

Vitamin B6: 0,27 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 33 mg

Željezo: 3,3 mg

Kalij: 381 mg

Magnezij: 97 mg

Natrij: 8 mg