Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Raž: intenzivna, krepka i aromatična

Raž je vrsta žitarice koja se pretežito uzgaja u umjerenim klimatskim predjelima na laganu, kiselu i pješčanu tlu. Razlikuje se između zimskog i ljetnog oblika.

Dobro je znati

Raž ima ova posebna svojstva 

Raž u detaljnom prikazu

Žuto-smeđe ili sivo-zeleno zrno raži, dugačko od pet do devet milimetara, ima ravan utor koji protječe bočno te koji na vrhu prekriven kratkim dlačicama. Kod raži se razlikuje između zimskog i ljetnog oblika, pri čemu se u srednjoj Europi pretežito uzgaja zimska raž jer se dobro prilagođava hladnoj i suhoj klimi.

Proizvodi od raži kategoriziraju se kao visokokvalitetni uslijed svojeg snažnog, krepkog i aromatičnog okusa. Također, raž je zahvaljujući velikom udjelu vitamina B i hranjivih tvari vrlo zdrava, a prvenstveno sadržana dijetalna vlakna potiču probavu i snižavaju previsoku razinu kolesterola u krvi. Međutim, krušna tijesta od ražena brašna nešto je teže obrađivati jer bjelančevine raži nemaju adhezivna svojstva, kao što je to slučaj kod pšenice. Stoga je za raž potrebno kiselo tijesto kako bi se mogla ispeći.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe raž?

Raž je prije 2500 godina dospjela u srednju Europu te se ondje počela uzgajati.


Sezona

Kada je sezona raži?

Za kruh se zimska raž upotrebljava za sjetvu. Ona je iznimno otporna žitarica te se smatra vrstom žitarica koja je u najvećoj mjeri otporna na zimske uvjete. Zimska raž može dobro preživjeti kako vlagu tako i suhoću. Sjemenka raži sije se od sredine rujna sve do sredine listopada. Za rast je ovoj žitarici isprva potrebna hladnoća, a zatim i toplina kako bi mogla sazrijeti. Zrna raži zatim se ubiru od sredine srpnja sve do kraja kolovoza.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati raž i kako se treba čuvati?

Raž u detaljnom prikazu

Raž je, poslije pšenice, druga najvažnija žitarica koja u obliku brašna služi za pripremu proizvoda od žitarica, kao što su kruh, žemljice i peciva. U mlinu se zrna raži melju u brašno. Što je stupanj mljevenja veći, to je veći udio rubnih slojeva u brašnu, u kojima su koncentrirana dijetalna vlakna, mineralne tvari i vitamini. Osim toga, raž se upotrebljava kao krmivo i u proizvodnji alkohola, u pogledu čega se žitna rakija i pojedine vrste votke proizvode od raži.

Ovako se treba čuvati raž

Raž se mora čuvati na suhom mjestu i pri temperaturi od 15 Celzijevih stupnjeva. Optimalna je preostala vlaga žitarice koja iznosi manje od 14 posto. U svrhu čuvanja raž se mora dobro zatvoriti. Za to je dovoljno pakiranje od papira ili folije. Alternativno se žitarica može premjestiti u spremnik.


Recepti

Što možeš pripremiti od raži


Sastojci

Ovo se nalazi u raži

Raž sadrži manji udio glutena od pšenice i pravog pira. Stoga je bolje podnošljiva za osobe koje pate od nepodnošljivosti glutena. Raž sadrži velike količine folne kiseline i kalija. Također, u raži je sadržan velik udio aminokiseline lizin i takozvanih sluznih tvari (pentozana), kojima se osigurava uravnotežena prehrana. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 293 kcal

Ugljikohidrati: 60,7 g

Bjelančevine: 8,8 g

Masti: 1,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 2 µg

Vitamin B1: 0,35 mg

Vitamin B2: 0,17 mg

Vitamin B6: 0,23 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 37 mg

Željezo: 2,8 mg

Kalij: 510 mg

Magnezij: 91 mg

Natrij: 4 mg